Denník N

Fico neurobí z lesov premiérsku tému, ochranárov z My sme les nepríjme, nemá na nich čas

Premiér má bližšie k farmárom ako k ochranárom, v lese sa veľmi neukazuje, každoročne ide na žatvu. Foto N – Vladimír Šimíček
Premiér má bližšie k farmárom ako k ochranárom, v lese sa veľmi neukazuje, každoročne ide na žatvu. Foto N – Vladimír Šimíček

Aktivisti a ochranári verili, že premiér Fico môže byť mediátorom „ochrany hodnôt spoločnosti“. Sklamali sa.

Má byť drancovanie lesov téma pre predsedu vlády? Je to také dôležité, aby sa zapojil priamo Robert Fico?

Ochranári z kampane My sme les sú presvedčení, že ak sa má niečo podstatné v lesoch zmeniť, je to nevyhnutné. Dlhodobo totiž ťažba dreva v lesoch stojí medzi dvomi ministerstvami – životného prostredia, ktoré má len obmedzené možnosti chrániť národné parky, a pôdohospodárstva, ktoré má reálny vplyv na to, koľko dreva sa v slovenských lesoch vyrúbe.

Aktivisti preto poslali premiérovi list, aby zasiahol a tému predložil do vlády ako šéf týchto dvoch znepriatelených táborov. Aby prišiel s návrhom, ktorý posilní ochranu prírody.

Premiér sa s ľuďmi za kampaňou nestretne „vzhľadom na nabitý pracovný program“. Ich výzvu posunul ministerstvu pôdohospodárstva.

Podobne odpovedal úrad vlády aj na výzvu Zastavme ničenie horských lesov, za ktorou je vyše 150 expertov – „vzhľadom na pracovnú zaneprázdnenosť predsedu vlády“.

„Nečudujme sa, že to dnes v krajine vyzerá tak, ako to vyzerá,“ reaguje na to kampaň My sme les.

Pán premiér, veríme, že môžete byť mediátor na ochranu hodnôt

Aktivisti minulý týždeň priniesli premiérovi list na recyklovanom papieri so žiadosťou o stretnutie. Odkázali mu, že verejnosť potrebuje poznať jeho názor a vidieť konkrétne kroky na riešenie konfliktu ochranárov s lesníkmi. „Sme presvedčení, že práve Vy ste ten správny ‚mediátor‘ v prospech ochrany hodnôt našej spoločnosti. Spoliehame sa na Vás!“

Premiéra upozornili, že k výzve My sme les sa už pridalo vyše 63-tisíc ľudí. Podporu jej vyjadril aj minister životného prostredia László Sólymos a o potrebe presadenia prírodného turizmu, ktorý by nebol v konflikte s neúmernou ťažbou, hovorí aj splnomocnenec vlády pre podporu najmenej rozvinutých regiónov Anton Marcinčin.

„Národné parky nespĺňajú medzinárodné kritériá, ku ktorým sa Slovenská republika zaviazala, neplnia funkciu ochrany prírody, ktorá je zmyslom ich existencie, a rozsiahla devastácia ničí aj ich potenciál pre rozvoj regiónov trvalo udržateľným spôsobom vďaka turizmu, poľnohospodárstvu a potravinárstvu,“ píše sa tiež v liste premiérovi.

Úradu vlády sa na list kampane My sme les minulý týždeň pýtal aj Denník N, doteraz neodpovedali.

Denník N oslovil v súvislosti s ťažbou dreva v slovenských lesoch aj ministerstvo pôdohospodárstva, zatiaľ neodpovedalo.

Dobrá správa: viac budú chrániť hlucháňa

Ochranári hovoria, že majú aj dobrú správu: niektoré štátne úrady začali konať. Ministerstvo životného prostredia poslalo úradom už druhé usmernenie, podľa ktorého by mali zastaviť ťažbu v lokalitách výskytu tetrova hlucháňa, a minister Sólymos sľúbil schválenie Programu záchrany tetrova hlucháňa už v januári 2018. Tohto chráneného vtáka totiž výrazne ohrozuje ťažba dreva a vznik holorubov.

V Tatranskom národnom parku sa už začalo konanie o záchranu najväčšieho komplexu lesov s výskytom hlucháňa na celom území Slovenska. Ochranári z TANAP-u žiadajú prísnu ochranu lokality medzi Osobitou a Juráňovou dolinou aj v prípade kalamít.

„Popri Tichej a Kôprovej doline by tak mohlo vzniknúť ďalšie rozsiahle divoké územie v TANAP-e. Teší nás, že aspoň niekomu z vlády na lesoch záleží,“ povedal Erik Baláž, jeden z iniciátorov My sme les.

Les ako miesto hospodárenia

Pri ochrane lesov sú dve nezmieriteľné strany: ochranári, štátni ochranári a aj ministerstvo životného prostredia a na druhej strane lesníci, ktorých zastrešuje ministerstvo pôdohospodárstva.

Aktivisti z kampane My sme les hovoria, že ministerstvo pôdohospodárstva už ukázalo, že „požaduje pokračovať v doterajšom spôsobe hospodárenia, čím dáva jasne najavo, že nereflektuje požiadavky spoločnosti na akútne zmeny“.

Ministerstvo životného prostredia, naopak, kampaň podporuje. Jeho Inštitút environmentálnej politiky dokonca už vypracoval analýzu, podľa ktorej stromy rúbu najmä v národných parkoch.

Na Slovensku vyrúbu ročne okolo 9 miliónov kubických metrov dreva, čo je v prepočte zhruba 9 miliónov 20-metrových smrekov s hrúbkou kmeňa 40 centimetrov vo výške hrude. Viac ako polovica stromov padne v štátnych lesoch.

Najväčším zákazníkom štátnych Lesov SR je firma Slovwood, ktorá dodáva drevo papierňam SCP Mondi Milana Fiľa. Tento rok už odobrala viac ako jeden milión kubických metrov dreva, teda viac ako desatinu celoslovenskej produkcie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Ochrana prírody

Slovensko

Teraz najčítanejšie