Denník N

Svoju osobnosť a udalosť roka vybrali aj politici: Lajčák, herečka Borbély, zrušenie Mečiarových amnestií

Osobnosťami sú Miroslav Lajčák alebo herečka Alexandra Borbély. Udalosťou zrušenie Mečiarových amnestií, či župné voľby. Foto – N
Osobnosťami sú Miroslav Lajčák alebo herečka Alexandra Borbély. Udalosťou zrušenie Mečiarových amnestií, či župné voľby. Foto – N

Politickí lídri odpovedajú, kto je pre nich osobnosťou roka a čo je pre nich domácou, aj zahraničnou udalosťou roka 2017. V prípade SaS, Smeru a SNS predsedovia odpovedať odmietli, oslovili sme preto podpredsedov.

Juraj Blanár,
podpredseda Smeru

Osobnosť roka: Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ktorý sa ako prvý Slovák stal predsedom Valného zhromaždenia OSN. Je to výnimočné vyznamenanie a ocenenie nielen osobnosti nášho šéfa diplomacie, ale zároveň uznanie Slovenskej republiky, ktorá si aj takto pripomína 25 rokov svojej štátnosti.

Domáca udalosť: Politický konsenzus koalície a opozície pri zrušení Mečiarových amnestií a Kováčových milostí.

Zahraničná udalosť: V zahraničnej politike je to sklamanie z českých volieb – z nástupu antisystémových strán a takzvaného manažérizmu.

 

Jaroslav Paška,
podpredseda SNS

Osobnosť roka: Michel Barnier, hlavný vyjednávač EÚ pri odchode Veľkej Británie z EÚ, za pokojné, vecné a korektné vedenie komplikovaných rozhovorov

Domáca pozitívna udalosť: Voľba slovenského ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka za predsedu 72. Valného zhromaždenia OSN

Negatívna udalosť: Rozhodnutie rady ministrov EÚ o tom, že Európska agentúra pre lieky (EMA) nebude sídliť v Bratislave, ale v Amsterdame.

Zahraničná pozitívna udalosť: Porážka ISIS v Iraku aj Sýrii pomocou spolupráce mocností USA a Ruska, ako aj ich partnerov.

Negatívna udalosť: Odstúpenie USA od parížskej klimatickej dohody.

 

Béla Bugár,
predseda Mosta-Híd

Osobnosť roka: Pápež František. Učí nás pokore a otvorenosti, zbližuje vzdialených, udobruje rozhádaných. Dovolím si pripomenúť len jeden z jeho mnohých výrokov: „Kto som ja, aby som súdil?“

Domáca udalosť: Zrušenie Mečiarových amnestií. Čiernu dieru Európy sme síce premenili na európskeho tigra, odvrátili sme hrozbu medzinárodnej izolácie a Slovensko sme odprevadili až do EÚ a NATO. Mečiarizmus však neskončil vo chvíli, keď na znak vstupu do Únie zaznela Óda na radosť. Symbolickou bodkou za ním je práve tento akt.

Zahraničná udalosť: Berlinale 2017, na ktorom sa najlepšou európskou herečkou roka stala mladá, mimoriadne talentovaná herečka spod Zobora, z Veľkého Cetína, ktorá zabojuje aj o cenu Americkej filmovej akadémie. My, Maďari žijúci na Slovensku, sme na ňu právom hrdí a verím, že Alexandra Borbély bude motiváciou pre tých rodičov, ktorí ešte majú pred sebou dôležitú voľbu, výber základnej školy pre svoje deti. A vyberú si správne, veď ako vidíme, študovať vo svojom materinskom jazyku nie je záťaž a hendikep, ale príležitosť.

 

 

Ľubomír Galko,
podpredseda SaS

Osobnosť roka: Štvorica novinárov: Xénia Makarova, Zuzana Petková, Monika Tódová a Marek Vagovič, ktorá inšpiratívnym spôsobom neustále ide po krku korupčníkom a podvodníkom z radov politických aj ekonomických mafiánov. Robia to bez ohľadu na konzekvencie, ktoré im od nich hrozia.

Domáca udalosť: Výborný výsledok demokratickej opozície vo VÚC voľbách, s čím  súvisí nielen porážka korupcie a populizmu v podaní strany Smer, ale aj krajnej pravice najmä v Banskobystrickom kraji.

Zahraničná udalosť: Napätá situácia v Katalánsku.

 

Igor Matovič,
líder OĽaNO

Osobnosť roka: Veronika Remišová. Jemná a rozumná žena s mimoriadnym ťahom na bránku, ktorá slovenskej politike doteraz veľmi chýbala.

Domáca udalosť: Dramatické víťazstvo alternatívy vo VÚC voľbách. Ľudia veľmi ocenili spojenie opozície a víťazstvo im dodalo nádej, že nádej na zmenu skutočne existuje.

Zahraničná udalosť: Pád diktátora Mugabeho v Zimbabwe. Armáda dlhé roky lojálna diktátorovi našla v sebe schopnosť zabrániť prechodu moci na diktátorovu manželku.

 

Boris Kollár,
líder Sme rodina

Osobnosť roka: Ľudia, ktorí sú, napriek sociálnej mizérii, ktorú predstavuje táto vláda, schopní ešte stále prežiť, nájsť si druhú, tretiu robotu a držať sa nejakým spôsobom nad vodou.

Domáca udalosť: Župné voľby, ktoré ukázali, že konečne ide hegemónia jednej strany – Smeru – do zabudnutia.

Zahraničná udalosť: Pád a potlačenie Islamského štátu v Sýrii.

 

Alojz Hlina,
predseda KDH

Osobnosť roka: Jozef Mak, človek milión, bežný občan Slovenska, ktorý po tom všetkom, čo zažil, videl a počul na Slovensku, ho má ešte stále rád.

Domáca udalosť: Augustové preteky volských záprahov v malej obci Sihla v okrese Brezno, kde sa na tejto domovskej pôde kotlebovcov našli odvážni ľudia, ktorí im odmietli pochlebovať a odmietli ich populistické aktivity.

Zahraničná udalosť: Voľby v Nemecku, v Rakúsku a vo Francúzsku jasne dokazujú, že svet sa síce mení, ale ešte úplne nezblbol. To môže byť inšpiratívne aj pre nás na Slovensku.

 

József Menyhárt,
predseda SMK

Osobnosť roka: Bolo by ich viac, ale chcel by som vyzdvihnúť Alexandru Borbély, ktorá nedávno získala v Berlíne ocenenie pre najlepšiu európsku herečku za rolu hlavnej hrdinky maďarského filmu O tele a duši (Testről és lélekről). Pochádza od Nitry, z Veľkého Cetína, chodila do školy s vyučovacím jazykom maďarským, nakoniec vyštudovala herectvo v Budapešti. Dnes je vedúcou herečkou významného budapeštianskeho divadla. Je jednou z nás, jej príbeh je dôkazom toho, že talent spojený s usilovnosťou a oddanosťou prináša svoje ovocie.  

Domáca udalosť: Jednoznačne župné voľby. S počtom získaných mandátov sme v rámci politických strán na treťom mieste, avšak nie tento fakt je najpovzbudzujúcejší, ale to, že v nastávajúcich piatich rokoch bude mať naša komunita vhodné zastúpenie v župných samosprávach.

Zahraničná udalosť: Pre SMK, ale aj pre mňa osobne je zahraničnou udalosťou roka iniciatíva FUEN (Federal Union of European Nationalities – Federálna únia európskych národností) s názvom Minority SafePack Initiative. Táto občianska iniciatíva si vytýčila za cieľ prostredníctvom Európskej únie zlepšiť ochranu autochtónnych národností žijúcich v členských štátoch EÚ. Požaduje, aby EÚ prijala právne akty na poli postavenia menšín, ktoré by boli záväzné pre všetky členské štáty EÚ.

 

 

Ivan Štefunko,
líder Progresívneho Slovenska

Osobnosť roka: Myslím si, že Ján Lunter si daný titul tento rok určite zaslúži. Vďaka nemu sa podarilo zabrániť, aby sa Slovensko uberalo smerom nenávisti a nekompetentnosti. Je to jasný signál, že sa na Slovensku pohýnajú ľady a pozitívna politika má šancu uspieť.

Domáca udalosť: Jeden z hlavných úspechov je určite zrušenie Mečiarových amnestií. Vďaka tomu budeme môcť uzavrieť jednu temnú časť histórie a konečne posunúť sa dopredu. Riešiť veci do budúcnosti.

Zahraničná udalosť: Slovensko sa nachádza v EÚ, a preto je pre nás dôležité aj to, čo sa deje za hranicami. Z tohto dôvodu považujem za skvelú správu, že sa francúzskym prezidentom stal Emanuel Macron. Prináša so sebou novú víziu toho, ako by sa mala robiť politika pre ľudí a kam by sa mala uberať Európa.

 

Miroslav Beblavý,
líder Spolu

Osobnosť roka: Slovenský volič. Elitami zaznávaný a z politikov frustrovaný občan Slovenskej republiky nám opäť raz ukázal, že populisti sa môžu na jeho chrbte voziť vždy len do času a potom sa narovná a strasie ich.

Domáca udalosť: Snem Smeru. Neschopnosť urobiť akékoľvek zásadné zmeny, keď všetci vedia, že sú nevyhnutné na prežitie. Napriek stavu opozície sa tak vytvára čoraz väčšia nádej na zmenu po najbližších voľbách. Je na nás, aby sme túto nádej dotiahli do reality predvolebnej a najmä povolebnej.

Zahraničná udalosť: Francúzske a nemecké voľby. Vďaka nim Európa dostala šancu posunúť sa vpred. Udalosťou roka 2018 bude, ak ju dokáže využiť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie