Denník N

Nekupujme radšej transportéry, niekto nám ich ukradne (udalosti týždňa)

Radičová, Štrasser, Michalič, Korda, Stach a Bezák vyberajú udalosť, prešľap i podcenený moment uplynulého týždňa.

Iveta Radičová, bývalá premiérka

Vianočná udalosť týždňa

Dobrá správa: úspechy Naste Kuzminovej a Petry Vlhovej. Nech im forma vydrží aj v budúcom roku. A nech máme každý týždeň možnosť komentovať najmä dobré správy pre Slovensko.

Dobrá rada: nekupujme radšej žiadne obrnené transportéry – ak aj budú pojazdné a použiteľné, na rozdiel od MOKYSu, niekto nám ich napokon ukradne!

A myšlienka: u sudcu nemôže byť skúmaná etika, pretože sudcom sa môže stať iba „človek etických zásad“. (Š. Harabin) Tak teraz neviem, pretože namiesto upokojenia a vzbudenia dôvery som sa začala naozaj báť. Ale v duchu Vianoc, skúsme to chápať ako novoročné predsavzatie.

 

Ján Štrasser, spisovateľ

Udalosť týždňa

Nemala by to byť udalosť, lebo by to mala byť samozrejmosť, ale keďže u nás to nie je samozrejmosť, je to udalosť: Mazurek dostal na základe trestného rozkazu sudcu Špecializovaného trestného súdu finančný trest 5000 eur za svoje hanlivé výroky k rómskemu etniku. Verejne vyhlásil, že „je to absurdné“ a voči verdiktu určite podá odpor. Major Terazky by sa opýtal: „Počujte, Mazurek, a čo si vy predstavujete pod takým slovom ‚absurdný‘?“ Mimochodom, slovo „odpor“ pasuje – prídavné meno od „odpor“ je „odporný“.

Prešľap týždňa

Aplikácia Uber sa musí zaregistrovať ako prepravná spoločnosť. Nekomentujem to, len konštatujem, že tí bratislavskí taxikári, ktorí na letisku a na hlavnej stanici číhajú na svoje obete, aby ich za päťnásobne predražené cestovné prepravili do mesta, si otvárajú šampanské.

Podcenená udalosť

Dve správy, ktoré spolu nijako nesúvisia: 1. Súdna rada SR v Bratislave schválila vytvorenie etickej komisie, ktorá preskúma verejné výroky sudcu Štefana Harabina. 2. V meste Nagaa Hammadi na Níle sa vedcom podarilo vyšľachtiť prvého krokodíla, ktorý sa živí mrkvou a búrskymi orieškami.

Prešľapy roka – bonus

Trumpova Amerika, Mayovej brexit, Kimova Severná Kórea, Erdoğanovo Turecko, Kaczyńského Poľsko, Orbánovo Maďarsko, Babišovo & Zemanovo Česko… Ale boli aj dobré správy: Vladimír Putin kandiduje za prezidenta Ruska ako nezávislý kandidát a Ficov pes je v dobre forme.

 

Sergej Michalič, politický konzultant

Udalosť týždňa I.

Koncom minulého roka sme tu mali celoštátnu aféru s obstarávaním na ministerstve zahraničných vecí v súvislosti so slovenským predsedníctvom v Rade EÚ. Taký to bol z opozície a médií vtedy krik, že aktérov celej veci katapultoval div že nie na pozície hrdinov a zloduchov roka (tzv. osobností roka). Koncom tohto roka tu máme kumuláciu informácií o obstarávaní vojenských transportérov za miliardu – a aj tento týždeň ich vyprevádzalo mlčanie. Predstavujem si poníženie koaličných partnerov, vrátane niektorých členov vlády, ktorí mlčanie zrejme dostali nariadené, či pocit nespravodlivosti niektorých z nich osobitne, pretože máločo za poslednú dekádu javilo znaky a potenciál škandálu porovnateľného rozsahu. A opozícia? Tá sa jednoducho vzdala ľahkej nahrávky a svojej politickej a ústavnej úlohy.

Do príbuznej kategórie sa dá priradiť politické a mediálne mlčanie po víkendových výrokoch predsedu vlády (Smer) a predsedu parlamentu (SNS), ktorí dali jasne najavo čosi, čo by mohlo v preklade znieť asi takto: Teraz, keď sme si vytrucovali a spojazdnili diaľnicu k dohode na 9 sudcoch Ústavného súdu, z ktorých maximálne dvoch budeme musieť pustiť tomu tretiemu (Most) – tak teraz máme nejako podstatnejšie meniť pravidlá ich nominácie a výberu? Kde si vy myslíte, že žijete?!

Tak ako celý rok 2017, aj tento jeho posledný pracovný týždeň sme v politickej a mediálnej diskusii naďalej strácali zmysel pre adekvátne proporcie, pre primeraný kontext, pre schopnosť oddeliť dôležité od nepodstatného. Naďalej sa tak vytrácali pozostatky verejne zrozumiteľnej logiky škandálov a vysvetliteľných pravidiel politického života, z ktorých ľudia čerpajú dôveru v zmysel politiky, a že v nej nejde len o omam, teáter, švindeľ pre publikum.

Udalosť týždňa II.

Rozhovor SME s bývalým príslušníkom SIS Ľ. Kosíkom: výnimočný vlastivedný príspevok o priestore, v ktorom žijeme.

Podcenená udalosť

Informácie o budúcich vlastníkoch TV Markíza (a mlčanie s výnimkou osamelého, politicky už takmer osirelého ministra Maďariča). Vonkajšie znaky demokratického systému zostávajú zachované. Napríklad máme volených politikov. Napríklad máme plne obsadený a formálne funkčný Ústavný súd. Napríklad máme garantovanú slobodu slova a slobodné médiá (štvrtá moc). Ale pamätá si niekto, akú úlohu a skutočný obsah sme ešte donedávna pripisovali týmto a ďalším pre liberálnu demokraciu životodarným inštitúciám?

Citát týždňa

„Predseda NR SR a SNS Andrej Danko oživil na Slovensku šachovú tradíciu.“ Takto uviedol FB status SNS informáciu o 1. ročníku šachového turnaja zmieneného predstaviteľa, ktorý pri tejto príležitosti o. i. povedal: „Mňa (..) šach naučil, že nič netrvá večne, pretože potom prichádza nová partia. A vtedy sa vždy ukáže, kto podvádzal.“

 

Eugen Korda, novinár, .týždeň

Udalosť týždňa

Udalosťou týždňa, presnejšie povedané nadchádzajúcej nedele, je narodenie Ježiša Krista. Nič významnejšie sa neodohralo ani tento týždeň a ani v dejinách. Možno len jeho zmŕtvychvstanie. A tým by som aj mohol skončiť, ale neskončím. Parádne sa predviedli naši spoluobčania z Modry. Pri príležitosti 80. narodenín podarovali Karlovi Schwarzenbergovi dva metre štvorcové pôdy a urobili tak z neho aj slovenské knieža. Hlavne však tomuto mužovi preukázali úctu, ktorú si od nás zaslúži. A stala sa ešte jedna dôležitá udalosť. Valné zhromaždenie OSN prijalo symbolickú rezolúciu odsudzujúcu porušovanie ľudských práv na anektovanom Kryme. Rusko v nej označili za okupačnú silu. Mimoriadne ma potešilo, že za rezolúciu hlasovalo aj Slovensko.

Prešľap týždňa

Robert Fico buď už nevie, ako zaujať voličov, alebo sa zúčastnil nejakého „cukrového“ večierka u svojho bývalého ministra dopravy. Jeho vyhlásenie, že školy by mal opäť dostať pod kontrolu štát, svedčí o jeho totálnej nekompetentnosti a neschopnosti racionálne vyhodnotiť skutočné dôvody poklesu predvolebných preferencií Smeru. Toto mu veru nepomôže… teda dúfam.

Podcenená udalosť

  1. Šachový turnaj, ktorý usporiadal predseda Národnej rady Andrej Danko za účasti proputinovského šachového veľmajstra, sa síce do športových análov nezapíše, ale aj tak sa stane námetom na ďalšie spochybňovanie jeho mentálneho stavu. Kto zvíťazil, ma síce vôbec nezaujíma, ale celkom by som sa potešil informácii, aký honorár dostal pán Anatolij Karpov.
  2. Vlhová v paralelnom slalome skončila druhá. Za víťaznou Shiffrinovou zaostala o štyri stotiny sekundy. Neviem, koľkomilimetrovú stratu to znamená. Jedno však viem celkom určite. Žijeme v prečudesnom svete, v ktorom o víťazoch rozhodujú také malé rozdiely, že ešte pred pár rokmi sme ich neboli schopní ani merať. Neviem, kde sa to skončí. Je naozaj ten druhý vždy horší ako ten prvý? A naozaj je víťaz, ktorý niekoho predbehol o tri milimetre, lepší? To je fakt otázka, na ktorú nepoznám odpoveď.

 

Braňo Bezák, copywriter, hudobník

Udalosť týždňa

Veľmi pekným darčekom prispela k Vianociam agentúra Focus. V jej poslednom tohtoročnom prieskume sa kotleby posunuli o 1,7 % smerom nadol. Nie je to veľa, ale my, čo sme vyrástli v nemajetných rodinách, vieme, že na Vianoce sa treba vedieť tešiť aj z maličkostí.

Prešľap týždňa

Spôsob, akým Peter Kalmus a Ľuboš Lorenz riešia svoje osobné spory na fejsbuku, je nedôstojný. Robia si hanbu a dodávajú muníciu každému, kto tvrdí, že ich radikálne umelecké gestá skôr poukazujú na poruchu osobnosti ako na poruchu spoločnosti.

Citát týždňa

„Nebojte sa, nesiem vám radostnú správu, z ktorej sa môžu tešiť všetci ľudia.

V Betleheme, z ktorého pochádza Dávid, sa vám dnes narodil Kristus, Spasiteľ poslaný Bohom.“ (Lk, 2:10-11)

 

Karolína Stach, politická radkyňa v Európskom parlamente

Udalosť týždňa

​„Napriek opakovanému úsiliu a takmer dvom rokom snahy o vedenie konštruktívneho dialógu s poľskými orgánmi o rámcoch právneho štátu Komisia dnes dospela k záveru, že v Poľsku existuje jednoznačné riziko ich vážneho porušenia.“ Takto Komisia uviedla svoju snahu o úpravu súdnych zákonov v Poľsku tak, aby spĺňali európske kritériá. Celé zdôvodnenie má 43 strán a môžete ho zatiaľ len v angličtine nájsť napríklad tu (PDF). Ide len o začiatok – k celej záležitosti sa ešte vyjadrí Európsky parlament (očakáva sa podpora Komisie) a členské štáty. Zvlášť v strednej Európe pôjde o mimoriadne zaujímavé sledovanie a citlivé narábanie s tým, kto sa ku komu pripojí.

Podcenená udalosť 

Voľnosť tejto minirubriky dovoľuje, aby som si zamenila prešľap za želanie, priam až motivačné. Čiže takto: je len málo opozičných politikov, ktorí by v nejakom momente tohto roka nepochválili prezidenta za jeho konanie. Je odvážny, európsky, citlivý, naša lepšia tvár. „Správňak.“ Nie je pochýb, že takéto správanie vieme veľmi jasne identifikovať. Možno by bolo super, keby sme budúci rok prešli od chválenia k vlastnému konaniu. Každý predsa môžeme byť „správňak/správňačka“ hodní chvály. Žmurkajúci, usmievavý smajlík.

Citát týždňa

„Smyslem života a díla Václava Havla bylo snažení, aby společnost byla demokratická, otevřená, slušná a nelhala. Odmítám proto sentimentální vzpomínání na něj. Z jeho díla vyplývá jediné – o zlu, které se děje, se nesmí mlčet.“ Český literárny historik Putna oné sentimentálne spomienky na tohtotýždňové výročie úmrtia Václava Havla označil bez tohto obsahu za „v podstatě nepodstatné“.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Udalosti týždňa

Slovensko

Teraz najčítanejšie