Denník N

Detská čakáreň sa vďaka ilustrátorom zmenila na výlet do hlbín ľudského tela

V čakárni deťom rýchlejšie prejde čas a ešte sa aj dozvedia nové veci. Foto – archív ASIL
V čakárni deťom rýchlejšie prejde čas a ešte sa aj dozvedia nové veci. Foto – archív ASIL

Čakáreň detskej rádiológie na Kramároch dostala novú podobu. Postarali sa o ňu slovenskí ilustrátori s podporou autorskej spoločnosti LITA a Nadácie Pontis.

Chcelo to len trochu vôle, peňazí a šikovných ľudí. Jedna z čakární Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou na Kramároch v Bratislave sa premenila na nepoznanie. Deti v nej čakajú na rôzne rádiologické vyšetrenia, teraz im vďaka veľkorysým ilustráciám prejde čas oveľa rýchlejšie a ešte sa aj môžu dozvedieť veľa nových vecí o tom, ako funguje ľudské telo.

„Je to výborný príklad, ako sa dajú veci robiť inak a profesionálne. Rekonštrukcia čakárne v takejto podobe bola pre nás ilustrátorov výzva a zároveň veľké potešenie, že sme mohli robiť na niečom takom zmysluplnom – pre deti a ešte aj v nemocnici,“ hovorí Peter Gála, šéf asociácie ilustrátorov ASIL, ktorá na projekte pracovala.

Ilustrátori vymysleli základnú koncepciu akejsi ponorky, ktorej oknami vidno do vnútra ľudského organizmu. Deti tak môžu spoznávať, čo sa deje v bruchu alebo čo všetko prúdi našimi cievami. Autorom priestorového riešenia je Peter Gála, autormi ilustrácií sú Daniela Olejníková, Ďuro Balogh a Lucia Žatkuliaková. Finančne realizáciu celého diela podporili autorská spoločnosť LITA a charitatívny projekt Srdce pre deti spravovaný Nadáciou Pontis.

Autor priestorového riešenia a šéf asociácie ilustrátorov ASIL – Peter Gála. Foto – archív ASIL

Ilustrátori stavili na veľkorozmerné ilustrácie, ktoré majú šancu zaujať deti aj na dlhší čas. Foto – archív ASIL

Nech je to premyslené

„Začalo sa to tým, že ma oslovili ľudia z LITA. Ponúkli mi, že majú fond, z ktorého by radi venovali financie na niečo pekné pre deti, čo by mohlo vzniknúť v spolupráci s našimi ilustrátormi,“ hovorí Peter Gála.

Hneď sa toho chytil a začali spolu vymýšľať, čo by to mohlo byť. Prvotný nápad, že z peňazí fondu by sa zakúpili farby a štetce a ilustrátori by maľovali priamo na stenu na nejakom vopred zvolenom mieste, sa mu celkom nepozdával. Navrhol, že by na to mohli ísť aj inak. „Napokon, mnohé ilustrácie, ako ich vytvárajú naši autori, sa ani nedajú reprodukovať priamym premaľovaním na stenu,“ vysvetľuje Peter Gála.

Uvažovali nad rozličnými miestami – detskými kútikmi v nemocniciach, hniezdami záchrany či centrami, ktoré sa starajú o ženy s deťmi v krízových situáciách. „Na začiatku som oslovil Pontis, či by nám vedeli pomôcť s výberom vhodného miesta, keďže som vedel, že majú v tomto smere dobrý prehľad. Vedeli lepšie ako ja, kde by takáto realizácia prišla vhod. Kramáre boli dobrá voľba aj z dôvodu, že do tejto nemocnice prichádzajú deti zo širokého okolia a nevytvárame tak niečo len pre Bratislavu,“ hovorí Gála.

Daniela Olejníková, Ďuro Balogh a Lucia Žatkuliaková navzájom spolupracovali. „Zaujímavosťou je, že ilustrátori vytvárali výzdobu čakárne spoločne, čo je dosť netradičný postup, keďže každý z autorov má jedinečný rukopis. Spoločným skombinovaním štýlov ilustrácie získali na pestrosti. Pestrosť a rôznorodosť, ktorú cítiť v kresbách, veľmi dobre korešponduje s tým, aké rôznorodé procesy, deje a veci sa nachádzajú aj v našom tele,“ hovorí Peter Gála.

Ilustrácie fungujú vo viacerých vrstvách. Foto – archív ASIL

Deti môžu hľadať aj konkrétne postavičky a dozvedieť sa viac o fungovaní žalúdočných štiav či vitamínov. Foto – archív ASIL

Čas prejde rýchlejšie

Poľahky sa zhodli na tom, že by sa mohli vydať cestou veľkorysých ilustrácií, na ktoré sa dá dívať veľmi dlho a stále je na čo. „Sú to ilustrácie s množstvom drobných postavičiek a detailov, ktoré môžete sledovať, preskúmavať a vymýšľať si o nich rôzne príbehy. Deti pri nich môžu byť aktívne pasívnym spôsobom. Sedia v čakárni, dívajú sa na obrázky a stále majú čo objavovať. Môžete tam sedieť pokojne aj polhodinu a čas vám prejde veľmi rýchlo,“ vysvetľuje Peter Gála.

Neposednejší môžu aj hľadať konkrétne postavičky podľa legendy vytvorenej na stene čakárne. Deti v nej majú pripravený tiež jednoduchý pracovný list – maľovanku, v ktorej sa bližšie dozvedia o tom, čo sa odohráva v ilustráciách za oknami a ako fungujú ľudské cievy a žalúdok.

„Vrchná sestra, ktorá mala službu v deň otvorenia, vravela, že deti reagovali s veľkým záujmom. Pýtali sa najmä na konkrétne postavičky – kapitán Pepsín, pani Makrofágová, minerály… Vďaka nim majú deti šancu spoznať, ako fungujú napríklad žalúdočné šťavy alebo o čo sa starajú vitamíny,“ hovorí Peter Gála.

Ilustrácie za oknami čakárne sú vytvorené formou dvoch dominantných diorám – priestorových „kulís“, na ktorých sú vytlačené ilustrované motívy. Do diorám sa dá pozerať z rôznych strán a objavovať tak nové zákutia. „Realizácia si vyžadovala dosť technickej práce, ale veľmi som si ju užíval. Každý detail som premyslel, aby čakáreň pôsobila čo najpríjemnejšie. Od výmeny podlahy cez výber farieb až po samotné ilustrácie,“ hovorí.

Celý rozpočet na premenu čakárne vo výške 10-tisíc eur poskytli LITA a Pontis. „Viem si predstaviť takýto počin aj v iných čakárňach alebo iných nemocniciach. Aplikácií a možností je naozaj veľa, aj v komerčnej oblasti. Ak by sa ešte podobná príležitosť naskytla, radi na nej budeme opäť spolupracovať,“ dodáva Gála.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie