Denník N

Dvadsiatka už nechce hrať ustráchane ako naposledy. Ukázať sa má silná generácia, aj keď nie kompletná

Martin Fehérváry na MS do 18 rokov. Foto N – Peter Kováč
Martin Fehérváry na MS do 18 rokov. Foto N – Peter Kováč

Slováci sa na MS o postup pobijú s favoritmi a Dánskom, ktoré má v tíme viac hráčov draftovaných do NHL. Do záverečnej prípravy sa nezmestili bodoví lídri klubov z najlepšej americkej juniorskej súťaže.

Slovenská reprezentácia do 20 rokov vlani síce splnila cieľ a vyhrala zápas s Lotyšskom, no miestami sa veľmi trápila v útoku. Proti Kanade, súperovi, s ktorým začne aj tohtoročný šampionát, vystrelili Slováci na bránu iba šesťkrát.

Tohtoročný výber, ktorý je kombináciou ročníkov 1998 a 1999, sľubuje jednoznačne viac útočnej kreativity a krajšieho hokeja.

„Sám to tak vidím, že tento rok budeme silnejší skôr v ofenzíve než v defenzíve,“ povedal tréner Ernest Bokroš v rozhovore pre oficiálny web slovenského hokejového zväzu.

Jeho slová potvrdzuje aj Martin Fehérváry, ktorý si na MS zahral aj vlani. Podľa talentovaného obrancu sa trápenie v útoku opakovať nebude a Slováci budú hrať smerom dopredu odvážnejšie.

„Osobne si myslím, že určite. V útoku máme veľmi veľa šikovných chalanov a ja len dúfam, že spolu ukážeme, čo dokážeme,“ uviedol pre Denník N.

Zámorskí hráči, ktorí sa nezmestili

V záverečnej nominácii je deväť hráčov zo zámoria, no niektorým sa do záverečnej prípravy pozvánka neušla.

„Nemôžeme, samozrejme, pozvať dvadsaťdva hráčov zo zámoria na majstrovstvá sveta. Veľa hráčov sa určite cíti ukrivdených, že prečo oni neboli pozvaní a ostatní áno,“ povedal Ernest Bokroš v rozhovore pre oficiálny web hokejového zväzu.

„My dnes nemôžeme brať len tých hráčov, ktorí zbierajú body. Tím musíme skladať tak, aby hráč mal jasné miesto vo svojom tíme, ktoré si musí v daných zápasoch zastať,“ pokračoval Bokroš.

Na MS si tak nezahrajú napríklad Patrik Hrehorčák a Miloš Fafrák, ktorí zažiarili na MS do 18 rokov, alebo Marek Valach a Jakub Lacka, ktorí sú bodovými lídrami svojich tímov v USHL – najlepšej juniorskej súťaži v Spojených štátoch.

19-ročný Lacka najskôr bol v širšom výbere, no do záverečnej prípravy už nezasiahol. „Mal som nádej, že ma zoberú, keďže som bol v širšom okruhu, no nie vždy všetko vychádza podľa vašich predstáv,“ hovorí pre Denník N.

„Bola by to len odmena za prácu a drinu, ktorú musím každý deň na štadióne odrobiť, aby som sa zlepšil. Takto aspoň viem, že mám ešte veľa čo zlepšovať, aby som nezaostával za chalanmi na medzinárodnej úrovni,“ pokračuje Lacka.

„Rozhoduje tréner, je to jeho práca a dúfam, že poskladal najlepší tím a dôveruje každému chalanovi, ktorý v ňom je. Prajem im len úspech,“ dodáva.

Silnejší útok, otáznik v bráne

Program Slovenska na MS (priame prenosy odvysiela RTVS):

28. 12. Slovensko – Kanada (01:00)

29. 12. Slovensko – USA (02:00)

30. 12. Slovensko – Fínsko (22:00)

1. 1. Slovensko – Dánsko (0:00)

V slovenskom výbere figuruje tento rok viac šikovných útočníkov. Dvojica do NHL draftovaných hráčov Adam Ružička – Marián Studenič je o rok staršia a skúsenejšia, podobne ako Miloš Roman, ktorý vlani výrazne pomohol k dôležitému víťazstvu nad Lotyšskom.

V útoku sa budú body očakávať aj od Samuela Bučeka či Adama Lišku, ktorému vyšli aprílové MS do 18 rokov, na ktorých Slováci predviedli výborný hokej a postup do semifinále mali na dosah.

Z osemnástky sa na MS do 20 rokov prebojovalo dokopy osem hráčov vrátane Martina Fehérváryho, ktorý by mal byť v Amerike lídrom slovenskej obrany. „Áno, odohrali sme dobrý turnaj, ale to je teraz už minulosť, momentálne sa už pozeráme na iný turnaj,“ spomína na MS v Poprade obranca švédskeho druholigového Oskarshamnu.

„Ťažko hodnotiť, v čom bola naša sila. Boli sme skvelý kolektív. Bojovali sme jeden za druhého a nepozerali sme sa na to, kto proti nám stojí. Do každého zápasu sme išli s tým, že ho chceme vyhrať,“ dodáva hokejista, ktorý bol ako 18-ročný v tejto sezóne chvíľu dočasným kapitánom svojho seniorského ligového tímu.

Veľkým otáznikom slovenského tímu je post brankára. Na posledných troch MS chytali za Slovensko výborní Godla, Húska a Tomek. Tento rok ani tesne pred turnajom nie je jasné, kto z trojice Dávid Hrenák, Roman Durný a Jakub Kostelný napokon odchytá väčšinu zápasov.

Slovenská nominácia na MS do 20 rokov:

Brankári: Roman Durný (MHk 32 Liptovský Mikuláš), Dávid Hrenák (St. Cloud State University – NCAA/USA), Jakub Kostelný (HK Dukla Trenčín)

Obrancovia: Martin Bodák (Kootenay Ice – WHL/Kan.), Martin Fehérváry (Oskarshamn IK – Švéd.), Samuel Fereta (HC Slovan Bratislava), Tomáš Hedera (HC Slovan Bratislava), Michal Ivan (Acadie-Bathurst Titan – QMJHL/Kan.), Marek Korenčik (Lulea HF – Švéd.), Dávid Matejovič (MMHK Nitra), Vojtech Zeleňák (HC Sparta Praha – ČR)

Útočníci: Samuel Buček (Chicago Steel – USHL/USA), Viliam Čacho (HK Dukla Trenčín), Miloš Kelemen (HKM Zvolen), Filip Krivošík (LeKi Hockey – Fín.), Peter Kundrik (HK ŠKP Poprad), Adam Liška (Kitchener Rangers – OHL/Kan.), Miloš Roman (Vancouver Giants – OHL/Kan.), Adam Ružička (Sarnia Sting – OHL/Kan.), Erik Smolka (HK Dukla Trenčín), Samuel Solenský (Johnstown Tomahawks – NAHL/USA), Marián Studenič (Hamilton Bulldogs – OHL/Kan.), Alex Tamáši (HC ’05 Banská Bystrica)

Druhá najlepšia sezóna v extralige

Ešte v lete nebolo jasné, či bude projekt centralizovanej prípravy dvadsiatky vôbec pokračovať. Pôvodne mal byť iba dočasným riešením – vznikol po MS 2007, na ktorých Slováci len so šťastím nezostúpili do nižšej divízie.

„Nemyslel som si, že bude trvať desať rokov. Predpokladal som, že v nadväznosti na jeho funkciu príde k výraznému zvýšeniu kvality podmienok na športovú prípravu v doraste a junioroch v kluboch, kde veľmi zaostávame,“ povedal v rozhovore pre Denník N Ján Filc, jeden zo zakladateľov projektu.

Projekt však napokon pokračoval aj vo svojej jedenástej sezóne a mladíci dosiahli svoj druhý najlepší bodový výsledok. V 20 zápasoch získali 14 bodov; napríklad Detva ich má po 30 odohraných zápasoch stále menej.

Prehľad sezón projektu v extralige:

Sezóna Počet zápasov v lige Získané body Umiestnenie na MS
2007/2008 22 6 7.
2008/2009 24 12 4.
2009/2010 36 14 8.
2010/2011 30 8 8.
2011/2012 10 2 6.
2012/2013 20 6 8.
2013/2014 20 19 8.
2014/2015 20 7 3.
2015/2016 20 8 7.
2016/2017 20 6 8.
2017/2018 20 14 ?

V niektorých sezónach projekt v extralige pokračoval aj po MS, preto vyšší počet zápasov – pozn. redakcie.

Do záverečného tímu sa aj pri konkurencii hráčov zo zámoria napokon dostali jedenásti hráči, ktorí tento rok hrali za projekt: Smolka, Tamáši, Čacho, Zeleňák, Kundrik, Kelemen, Fereta, Matejovič, Hedera, Kostelný a Durný.

Určite menej než v extralige sa mladým Slovákom darilo na prípravných turnajoch v priebehu sezóny. Na domácom turnaji Summer Hockey Challenge porazili Nemecko a prehrali s českou devätnástkou aj Švajčiarskom, na novembrovom turnaji vo švajčiarskom Monthey zdolali Nórsko a prehrali so Švajčiarskom aj Nemeckom.

Vo Švajčiarsku bol s tímom aj Martin Fehérváry. „Môj dojem z hry, samozrejme, nebol najlepší. Ani výsledkovo to nebolo najlepšie, ale mali sme tam fázy hry, keď sme hrali pekný hokej. Nedostatky sme si povedali a teraz sa pozeráme už len dopredu,“ zhodnotil.

V záverečnej fáze odohrali Slováci ešte dva prípravné zápasy v americkom Rochesteri. Bielorusko porazili 4:1, s Ruskom po kvalitnom výkone prehrali až po nájazdoch 2:3.

Najťažšia skupina za posledné roky

Aj keď slovenský tím vyzerá na prvý pohľad silnejší než vlaňajší, v skupine ho podľa všetkého čaká poriadne tvrdý boj. V prvých dvoch zápasoch sa Slováci stretnú s Kanadou a USA, v ďalších dvoch s Fínskom a Dánskom.

Aj tento rok je pravdepodobné, že najväčší význam v boji o postup bude mať jeden zápas – tento rok záverečný s Dánskom. Len ťažko možno predpokladať, že Slovensko a Dánsko by pred ním dokázali v takej ťažkej skupine získať dostatočný počet bodov, aby mali istý postup.

Ani Dáni však rozhodne nie sú ľahkým súperom. Už tri roky sa držia medzi elitou a zakaždým postúpili do štvrťfinále. Vlani napríklad skončili v skupine druhí – porazili Fínsko a po predĺžení aj Česko.

Dáni sa na Slovensko postupne doťahujú aj v počte hráčov v NHL a na drafte. Aj v tohtoročnej dánskej nominácii sú štyria draftovaní hráči, kým v slovenskej iba dvaja.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie