Denník N

Aj Mečiar mal pekné Vianoce

Lexa za vlády Mečiara a po rokoch. Foto – TASR
Lexa za vlády Mečiara a po rokoch. Foto – TASR

Hoci máme nové svedectvo, že Mečiarova SIS páchala zločiny, on sám môže byť zatiaľ spokojný.

Bývalý siskár Ľuboš Kosík – toho času na úteku pred väzením – pre Sme opísal únos Michala Kováča mladšieho.

Spolupáchateľ tohto trestného činu prezradil, ako prezidentovho syna prepadli a ako sa na únos pripravovali odchytávaním náhodných okoloidúcich na ulici. On, samozrejme, len plnil rozkazy nadriadených.

Jeden z nich (Svěchota) je po smrti, čiže jemu nijako neublížil, druhý (Hrbáček) môže byť výrazne nespokojnejší, ale istí si byť nemôžeme.

Kosíkovo svedectvo má svoje chyby. Napriek tomu však opäť potvrdilo, že Mečiarova tajná služba páchala politicky motivované trestné činy. Neveriť tomu môže už len nejaký právny expert HZDS. Paradoxne, spokojný môže byť práve expredseda HZDS a bývalý premiér Mečiar. O ňom totiž Kosík povedal, že o únose podľa neho ani nevedel. Isteže, všetko to vo voľnom čase spískali nejakí iniciatívni blbci…

Máme teda dobré dôvody na pochybnosti, ale Kosík je užitočný minimálne v jednom. Zrušenie Mečiarových amnestií sa považovalo najmä za symbolický akt. Teraz vidíme, že aj to stačilo, aby začal hovoriť prvý priamy aktér. A keď sa objavil prvý, nikde nie je napísané, že nebudú aj ďalší a nepríjemnejší.

Ponaučenie? Mečiar, Lexa a spol. sa kedysi zdali byť nedotknuteľní. Dnes sa takými zdajú byť minister vnútra, čo klame o svojom vzťahu s daňovým podvodníkom, a premiér, ktorý býva v jeho byte. Aj ich ten pocit prejde.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie