Denník N

Kráľovská dilema: princ Harry chce na svadbe Obamovcov, mohlo by to však uraziť Trumpa

Princ Harry a Meghan Marklová. Foto – tasr/ap
Princ Harry a Meghan Marklová. Foto – tasr/ap

Hoci to britskému princovi nie je po vôli, zrejme o všetkom nakoniec rozhodne britská premiérka Theresa Mayová.

To, koho pozvať a koho nepozvať na svadbu, je často zaťažkávajúcou skúškou mnohých párov. O to ťažšie to je, keď ide o svadbu prominentnú, kde každý sleduje, kto prišiel a kto nie.

Britský princ Harry, ktorý by podľa britských médií rád pozval na svadbu bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu a jeho manželku Michelle, o tom vie svoje. Britská vláda sa totiž obáva, ako by Harryho výber hostí zobral súčasný prezident Donald Trump. Toho pozvať zrejme neplánujú.

V hre však nie je len jeho prchká povaha, ale aj fakt, že americko-britské vzťahy neboli už dávno také komplikované ako teraz. Trump totiž nectí posledné desaťročia dôsledne budované transatlantické spojenectvo. Za takmer rok svojej vlády už stihol uraziť britskú premiérku Theresu Mayovú, starostu Londýna Sadiqa Khana a cez svoj Twitter šíril hoaxy od radikálnej pravicovej skupiny Britain First.

To viedlo k tomu, že viacero britských politikov vyhlásilo, že by Mayová mala zrušiť pozvanie Trumpa na štátnu návštevu Británie, ktorá zahŕňa aj prijatie u kráľovnej Alžbety II. Hoci to Mayová nateraz vylúčila, faktom je, že dátum návštevy ešte stále nebol stanovený napriek tomu, že pozvanie má už takmer rok.

Tak by teoreticky mohlo dôjsť k situácii, že ak by Obama prišiel na svadbu, stretol by sa s členmi kráľovskej rodiny vrátane Alžbety II. ešte pred Trumpom, čo je problém. Server Politico píše, že posledné slovo v dileme bude mať zrejme premiérka Mayová. Princova svadba pritom nemá nič s vládou a „princ Harry to jednoducho bude musieť prehltnúť“.

Priatelia

Princ Harry a Obama sa netaja vzájomnými sympatiami a podobnými názormi. Obama sa objavil tento rok na hrách pre hendikepovaných veteránov, ktorých je princ „tvárou“. Harry sa zase zúčastnil na samite Obamovej nadácie a spolu s Michelle prišiel na prekvapivú návštevu jednej zo škôl v Chicagu.

Dnes BBC odvysiela rozhovor, kde Harry vystupuje ako „moderátor“ a Obama je jeho respondentom.

Podľa prvých úryvkov z rozhovoru zverejnených Kensingtonským palácom princ a bývalý prezident spolu žartovali a potom už vážnejšie hovorili o dni, keď Obama opustil Biely dom. Rozprávali sa aj o jeho ďalších plánoch i o tom, čo chcú obaja muži urobiť pre to, aby sa lepšie presadzovali lídri z mladej generácie.

Britské médiá tvrdia, že Harry a jeho americká snúbenica Meghan Marklová ani neuvažovali o tom, že by pozvali Trumpa. V Británii je to totiž kontroverzná postava a zdá sa, že ani jednému z páru nekonvenujú jeho názory. Marklová ešte počas kampane označila Trumpa za mizogýna a ako žene zmiešaného pôvodu jej nemusia byť príjemné ani jeho rasistické výroky.

Neplatí, že na kráľovskú svadbu by amerických prezidentov pozývali automaticky. Keď sa ženil Harryho brat William, bol v Bielom dome Obama a na svadbu ho, vraj na žiadosť kráľovnej, nepozvali. Na jej vlastnej svadbe pred 70 rokmi tiež nebol vtedajší prezident Harry Truman, USA zastupoval len veľvyslanec. Na kráľovských svadbách neboli ani Eisenhower či Nixon. Na svadbe Harryho rodičov Diany a Charlesa však bola prvá dáma USA Nancy Reaganová, rovnako ako aj na svadbe jeho strýka princa Andrewa.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kráľovská svadba

Svet

Teraz najčítanejšie