Denník N

Prečo sa Putin bojí toho-čie-meno-sa-nevyslovuje

Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj (druhý sprava). Foto – AP
Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj (druhý sprava). Foto – AP

Najobľúbenejšieho opozičného lídra v Rusku nepustia kandidovať proti ruskému prezidentovi. „Putin sa ma veľmi bojí,“ hovorí Alexej Navaľnyj a vyzýva na bojkot marcových volieb.

Ruskí novinári si to nemohli nevšimnúť.

Vždy, keď príde reč na najpopulárnejšieho opozičného politika v Rusku, protikorupčného blogera a youtubera Alexeja Navaľného, ruský prezident mu nevie prísť na meno. Vladimir Putin, ktorý vždy vysúka z hlavy nejakú štatistiku, napríklad o tom, ako sa darí ruskej ekonomike či koľko teroristických útokov sa podarilo tento rok tajným službám prekaziť, si akoby zrazu nevedel spomenúť, ako sa volá miláčik mladej generácie Rusov, ktorá nezažila sovietske časy a ani iného lídra ako Putin.

Miestami to až pripomína rozprávkovú ságu o Harrym Potterovi, kde sa postavy boja vysloviť meno obávaného lorda Voldemorta.

Jeho-meno-sa-nevyslovuje

Inak to nebolo ani na koncoročnej tlačovke prezidenta Putina, keď sa ho prezidentská kandidátka Xenia Sobčaková opýtala, prečo nepustia Navaľného k voľbám. Putin bez toho, aby povedal jeho meno, prirovnal Navaľného ku gruzínskemu exprezidentovi Michailovi Saakašvilimu, ktorý volá v Kyjeve po novom majdane.

„Chcete, aby destabilizovali situáciu, aby tu boli pokusy o prevraty? Nechceme, aby sa Ukrajina opakovala v Rusku,“ povedal Putin. A krátko nato, v prvý vianočný deň, ruská volebná komisia znovu potvrdila, že Alexeja Navaľného do marcových volieb nepustí.

Aj preto mnohým voľby roku 2018, v ktorých bude Putin kandidovať už po štvrtý raz, pripomínajú slávne potemkinovské dediny. Za fasádou predstieranej politickej súťaže pôjde o voľby s dopredu známym víťazom.

Napriek tomu má však Alexej Navaľnyj za sebou úspešný rok. Dokumentmi na YouTube o skorumpovaných ruských predstaviteľoch sa mu podarilo dostať tisíce mladých ľudí do ulíc v mestách po celom Rusku. Nebáli sa protestovať napriek tomu, že im hrozila väzba za účasť na nepovolenej demonštrácii.

Od navážania sa do Putinovho autokratického režimu ho neodradili ani telesné útoky, keď mu pri útoku zelenou farbou vážne zranili oko. Charizmatický právnik, ktorý založil Nadáciu na boj proti korupcii, je považovaný za jediného predstaviteľa opozície, ktorý by sa mohol ako-tak postaviť proti Putinovi.

Vo voľbách starostu Moskvy v roku 2013 napriek ignorovaniu v štátnych médiách získal až 27 percent. Ruský najvyšší súd ho odsúdil za údajné finančné podvody aj po tom, keď jeho proces Európsky súd pre ľudské práva označil za nespravodlivý. Znemožnili mu tak kandidovať vo volebnom roku 2018.

Volebný štrajk

Navaľnyj na rozhodnutie volebnej komisie reagoval logicky – vyzval na bojkot volieb. „Vyhlasujeme volebný štrajk. Prísť a vziať si hlasovací lístok znamená voliť podporu podvodov a korupcie,“ povedal Navyľnyj na YouTube s tým, že to nebudú voľby, pretože Putin sa ho veľmi bojí.

O tom, že Kremeľ sa ho naozaj bojí, nemá pochybnosť ani New York Times. Prejavuje sa to napríklad tým, že v štátnych televíziach je jeho meno tabu, pokiaľ nejde o jeho vyšetrovanie zo zločinov. „Putin sa bojí pustiť Navaľného do verejnej politiky, pretože má veľký potenciál mobilizovať: ľudia pôjdu za ním von do ulíc,“ povedal pre NYT moskovský politický analytik Alexandr Morozov.

Navaľnyj sa chce proti rozhodnutiu obrátiť aj na ústavný súd, hoci ho považuje za súčasť systému. „Zdá sa, že šéfka volebnej komisia Ella Pamfilovová sa osobne ani nesnažila, aby to vyzeralo, že jej rozhodnutie nie je politicky motivované,“ citovali ho ruské médiá.

Na jeho slová o volebnom bojkote veľmi rýchlo zareagoval Kremeľ otázkou, či jeho výzva neporušuje zákony. „Vyžaduje si dôkladnú štúdiu, či to je alebo nie je proti zákonu,“ povedal Putinov hovorca Dmitrij Peskov.

Reportérka BBC v Moskve Sarah Rainsfordová si myslí, že by mohlo ísť o náznak, že Navaľného čakajú nové problémy.

Kremľu totiž ide o to, aby bola účasť na voľbách čo najvyššia, aby sa čo najmenej spochybňovala legitimita znovuzvoleného Putina, ktorý je pri moci už 18 rokov. Zo sovietskych vodcov neprekonal už len Stalina. Reálneho súpera nemá a neúčasť môže byť jedným z mála prejavov, ako môžu ruskí voliči prejaviť svoj nesúhlas s jeho režimom.

V prieskumoch verejnej mienky Putinova obľúbenosť dosahuje okolo 80 percent.

Navaľného sa zastala EÚ. „Politicky motivované obvinenia by sa nemali používať proti politickej účasti,“ kritizovala rozhodnutie ruskej volebnej komisie Európska komisia cez svoju hovorkyňu, podľa ktorej jeho prípad spochybňuje politický pluralizmus a perspektívu demokratických volieb v Rusku na budúci rok. Pripomenula tiež, že súd proti Alexejovi Navaľnému nebol spravodlivý.

[Pochopte súčasné Rusko vďaka knihe 20 rozhovorov S Rusmi o Rusku.]

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vladimir Putin

Svet

Teraz najčítanejšie