Denník N

Ľubomír Galko píše prezidentovi

Ak máte pocit, že na vás „tlačím“, máte ho oprávnene. Tlačím na Vás v mene obrovskej zodpovednosti za štát.

Autor je podpredsedom SaS.
Článok bol napísaný pre europskenoviny.sk

Vážený pán prezident, milý pán Kiska,

rok sa stretol s rokom a ja opäť mám dôvod Vás verejne osloviť. Naposledy som tak spravil 2.1.2017 (viac tu) s požiadavkou, aby ste vyvrátili fámy o tom, že sa chystáte vstúpiť do straníckej politiky nejakého novovzniknutého subjektu. To ste časom spravili a hodnotím to veľmi pozitívne, lebo ste upokojili tú časť spoločnosti, ktorá vo Vás vidí protiváhu voči morálnemu marazmu, ktorý predstavuje v súčasnosti korupčná vládna koalícia.

Na splnenie druhej časti mojej prosby – aby ste potvrdili, že budete kandidovať aj opakovane – verejnosť zatiaľ netrpezlivo čaká. Obzvlášť, keď práve v týchto časoch sme opätovne zásobovaní „zaručenými“ informáciami niektorých médií, že kandidovať za prezidenta v druhom volebnom období, teda v roku 2019 už nebudete.

Musím povedať, že aj ako Váš volič, ale aj ako verejne činná osoba som bol v súvislosti s Vami počas roka konfrontovaný s vecami, ktoré ma zaskočili. Myslím si, že ste mohli otvorenejšie komunikovať o problémoch s daňovou správou, ktoré mal podnikateľský subjekt KTAG (v minulosti ste ho spoluvlastnili) pri manažovaní Vašej prezidentskej kampane. Tým ste dali nečestnému politikovi Robertovi Ficovi zbytočne do rúk náboje, ktorými po Vás s radosťou pálil a páli. Ani pravidelné lety do Popradu a späť neboli z Vašej strany prezieravé vzhľadom na to, aké politické kreatúry máme dnes vo vláde, čo sa neštítia voči Vám ako kritikovi nešvárov v našej spoločnosti i vo vláde využiť a zneužiť čokoľvek.

Avšak, a to je pre mňa kľúčové, naďalej Vás pokladám za najlepšieho prezidenta v histórii samostatnej Slovenskej republiky a náhradu za Vás nevidím. A to, že takí dvaja nečestní ľudia, akými sú Robert Fico a Robert Kaliňák, sú ochotní zneužívať tajné služby, finančnú správu, políciu, spriaznené médiá a všetko možné, čo ešte okolo existuje, aby na Vás liali špinu a diskreditovali Vás, je to najlepšie odporúčanie pre všetkých slušných ľudí na Slovensku, aby Vás znova volili. A verte mi, pán prezident, že tých slušných ľudí je tu drvivá väčšina. Medzi voličmi politických strán, ale aj ich nevoličmi.

Akiste ste si všimli, že Robert Fico a Robert Kaliňák v súčasnosti rozšírili svoje ataky a lejú špinu nielen na Vás, ale aj na všetkých okolo, čo majú kritické názory na správu vecí verejných. Je to neklamný znak, že majú strach. Po debakli vo voľbách do VÚC tušia, že ich čaká debakel aj vo voľbách parlamentných. Podľa všetkého majú strach, že priamo ich, ako aj ľudí stojacich za nimi, potom môže dostihnúť spravodlivosť. Tým, ako chcú brachiálne ovládnuť Ústavný súd, ako špinia tých, v ktorých dôvera ľudí na Slovensku postupne rastie – teda prezidenta, opozíciu, ale napríklad aj niektorých mienkotvorných čestných novinárov –, je tento ich strach priam hmatateľný.

Ale je aj pochopiteľný z hľadiska vývoja v krajinách bývalého východného bloku. Keď dokážu so skorumpovanými politikmi zatočiť v Rumunsku, v Česku, v balkánskych krajinách, prečo by sa to raz nemalo podariť aj na Slovensku? Zjednodušene povedané, stačí na to jeden nekompromisný generálny prokurátor, jeden čestný minister vnútra a jeden odvážny policajný prezident. Nepochybne sa takí nájdu aj na Slovensku. Keď príde čas…

Vážený pán prezident Kiska, veľmi by preto nás, Vašich voličov, potešilo, keby ste podobne ako minulý rok, keď ste upokojili verejnosť vyhlásením, že chýry o Vašom vstupe do straníckej politiky sú len fámou, sa teraz jasne vyjadrili, či budete znovu kandidovať za prezidenta. Vzhľadom na turbulentnú dobu je veľmi žiaduce, aby ste s týmto zásadným politickým i osobným rozhodnutím neotáľali. Samozrejme, so všetkým rešpektom a úctou apelujem na Vás a dovolím si povedať, že aj spolu s tisíckami našich občanov, aby ste kandidovali opätovne.

Ak máte pocit, že na Vás „tlačím“, máte ho oprávnene. Tlačím na Vás v mene obrovskej zodpovednosti za štát a jeho mravný étos, ktorú už teraz máte. V mene slušných ľudí, ktorí chcú, aby naša vlasť mala na čele slušného a čestného človeka. V mene nás, ktorí Vám nielenže dali v minulosti dôveru, ale ktorí túto dôveru naďalej voči Vašej osobe udržiavajú.

Poviem Vám úprimne, že nám, aktívnym politikom v opozícii pomôže, ak sa vyjadríte čo najskôr. A ak by to bolo rozhodnutie, že kandidovať už nebudete, čo si neželám, o to skôr potrebujeme Vaše stanovisko vedieť čo najskôr. Zabezpečiť dôstojnú náhradu za Vás by totiž bola naozaj veľká fuška. Pevne však verím, že s touto úlohou v opozícii nebudeme konfrontovaní a budeme sa môcť naďalej koncentrovať na úlohy, ktoré nás čakajú. A hlavnou je vytrhnutie Slovenska z pazúrov predstaviteľov mafiánskeho štátu, ktorí ho momentálne ovládajú, a to najneskôr v roku 2020 po parlamentných voľbách. Sme povinní to spraviť v mene všetkých občanov Slovenska, čo chcú žiť v slušnej, demokratickej a slobodnej krajine.

Prajem Vám veľa šťastia, zdravia a úspechov v roku 2018, pán prezident.

S úctou

Ľubomír Galko

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie