Denník N

Galko píše Kiskovi, aby zostal, časť druhá

Ľubomír Galko. Foto N – Tomáš Benedikovič
Ľubomír Galko. Foto N – Tomáš Benedikovič

Podpredseda SaS sa po roku opäť prihovoril prezidentovi, aby nám prezradil svoje plány.

Ľubomír Galko si obľúbil špecifický výročný žáner. Listy prezidentovi. Rovnako ako pred rokom, aj teraz mu takouto formou poslal verejnú výzvu. Pred 12 mesiacmi na Andreja Kisku apeloval, aby znova kandidoval za prezidenta a aby sa jasne vyjadril, či plánuje vstúpiť do straníckej politiky. Dnes už vieme, že z účasti v parlamentných voľbách nič nebude. Na správu o opakovaní prezidentskej kandidatúry si však ešte musíme počkať. Kiska už dávnejšie avizoval, že svoje rozhodnutie oznámi možno až v septembri 2018. Podpredseda SaS ho teraz vyzýva, aby ho čo najviac urýchlil.

Zvolený spôsob síce môže vyvolať úškrn, ale tak ako pred rokom, Galko opäť otvára legitímnu tému. Teraz navyše ani nie je v konflikte záujmov ako naposledy. Vtedy sa totiž jeho list dal chápať aj tak, že SaS chce zbaviť vážnej konkurencie, ktorou by Kiska ako predseda politickej strany pre sulíkovcov nepochybne bol.

Dnes Galko vraví iba to, že ak Kiska bude opäť kandidovať, má jeho jasnú podporu, lebo je napriek „problémom s daňovou správou“ či „pravidelným letom do Popradu“ najlepším prezidentom, akého sme doteraz na Slovensku mali. No ak by rozhodnutie naťahoval neprimerane dlho, opozíciu by prípadným odchodom z politiky na poslednú chvíľu dostal do nepríjemnej situácie. Pretože by jej na výber silnej náhrady za Kisku zostalo málo času (približne pol roka, ak by naozaj čakal do septembra).

Platí výhrada, že príčetní politici sa na takúto alternatívu musia pripravovať vopred. Platí tiež, že pri dobrej kampani stačí na predstavenie a úspešnú propagáciu naozaj dobrého kandidáta aj šesť mesiacov. No zároveň platí, že takýto hraničný termín by bol nešťastný.

Posledný rok sa objavujú signály, že Kiska je viac-menej rozhodnutý v politike skončiť. Ak je to pravda, bolo by to po prvé nezodpovedné. Keď sa už raz niekto rozhodol stať prezidentom a má reálnu šancu funkciu obhájiť, bolo by trápne povedať, mám toho dosť ja alebo moja rodina, už sa mi nechce. Slovom, toto nie je ten typ zamestnania, že skúsim a uvidím. A po druhé, bolo by to neférové k možným kandidátom príbuznej krvnej skupiny, ktorí čakajú na jeho verdikt, lebo vedia, že ak kandidovať bude, oni nemajú šancu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie