Denník N

Keď niečo zakazujete, neberte si príklad z Bratislavy

Mesto Bratislava robilo tento rok všetko pre to, aby boli jeho zákazy iba ak na posmech.

Pred vyše rokom sa pár bratislavských poslancov a úradníkov hrdilo, že ich mesto je príkladom pre ostatné, pretože ako prvé zakázalo pyrotechniku bez výnimiek počas celého roka. Teraz čaká Bratislavčanov už druhý Silvester, keď ani nemusia vstať z gauča, aby videli a počuli hromadné, ostentatívne a beztrestné porušovanie tohto zákazu.

Z vlaňajšieho prelomu rokov nie sú oficiálne štatistiky, no v dostupných správach sa dá dočítať, že výbuchov bolo možno o niečo menej ako rok predtým, že lekári ošetrovali o trochu menej popálených, ale že mestskí policajti dostali vyše dvesto oznámení na „pyrotechnikov“ a udelili „niekoľko“ pokút.

Dnes, keď už prípravy na Silvestra počuť každý večer, je pravdepodobné, že to nebude iné ako vlani. Poslanci to schválením zákazu považujú za vybavené.

Z mesta nie je počuť jediný hlas, ktorý by hodnotil, ako zákaz fungoval, alebo tlačil mestskú políciu do väčšej dôslednosti. Nikto sa neunúval ani len pripomenúť Bratislavčanom, že taký zákaz existuje a za jeho porušenie hrozí pokuta do päťsto eur. Alebo aspoň apeloval na zhovievavosť k mestskej zveri. Nič, ani prskavka.

Zato britské médiá dnes celý deň riešili, že v mestečku Suffolk na západnom pobreží Anglicka niekto zabil líšku. V roku 2004 totiž lov na líšku zakázali napriek tomu, že lovy boli skutočnou tradíciou krajiny (a nie domnelou, ako je hádzanie pirátov) a lobing bol taký mohutný ako na Slovensku pri zakazovaní hazardu. Po dvanástich rokoch platnosti zákazu dokáže jedna zabitá líška spôsobiť bitku medzi ochranármi a poľovníkmi a vzbudiť pozornosť polície a celoštátnych médií.

Mesto Bratislava robilo tento rok všetko preto, aby ešte dobrých päťdesiat rokov boli jeho zákazy iba ak na posmech. S hazardom sa nechali „presvedčiť“ tak nešikovne, že ani dnes nikto nevie, ako to dopadne, a s pyrotechnikou nechali vybuchnúť aj zvyšky svojej autority.

Je to škoda, pretože z príkladov veľkých miest vieme, že tichý Silvester je dosiahnuteľný cieľ. To však platí aj o meste bez bilbordov alebo o neparkovaní na chodníkoch. Ak Bratislava dala v poslednom roku príklady pre Slovensko, tak jedine toho, ako veci nerobiť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie