Denník N

Putinov obľúbený motorkársky gang prejde Bratislavou. Noční vlci bojujú aj na Donbase

Plagátik k akcii Nočných vlkov, ktorí prejdú aj Bratislavou. Foto – Noční vlci
Plagátik k akcii Nočných vlkov, ktorí prejdú aj Bratislavou. Foto – Noční vlci

Noční vlci vyrazia na turné do Berlína cez Poľsko, Česko, Slovensko, Rakúsko do Berlína. V Poľsku ich chcú zablokovať, vodcu majú USA na čiernom zozname.

Bratislava sa bude môcť čoskoro zoznámiť s motorkárskym proputinovským gangom Noční vlci.

Koncom apríla vyrazí prvý ruský motorkársky klub z Moskvy do Berlína na počesť 70. výročia konca druhej svetovej vojny. Cestou budú jeho členovia prechádzať aj cez Slovensko.

Poliaci ich chcú zastaviť

Ohlásenie ich turné sa hneď stretlo s odporom v Poľsku, kde sa miestni motorkári rozhodli, že sa pokúsia zablokovať Nočným vlkom cestu. „Nie prechodu banditov z Ruska cez Poľsko,“ rozbehli už protestnú akciu na Facebooku.

Poliaci pripomínajú, že Noční vlci sa objavili na Kryme pred jeho anexiou a bojujú aj na Donbase, kde už rok prebieha krvavá vojna medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami podporovanými Moskvou.

Aj preto sa objavili úvahy, že by sa na členov organizácie mali vzťahovať európske sankcie proti Rusku. Objavili sa tiež výzvy, aby nedostali víza.

Ich vodca Alexander Zaldostanov už nemôže vycestovať do USA či Kanady, ktoré ho zaradili na čierny zoznam pre podporu anexie Krymu.

Zaldostanov, prezývaný Chirurg, Poliakom odpovedal, že nikto ich plány neohrozí. „Nie sme stodolárová bankovka, ktorá by sa páčila všetkým. Preto svoje plány nezrušíme,“ povedal podľa ruského serveru Lenta pre nacionalistické hnutie Antimajdan.

Zaldostanov je jedným z lídrov tejto prokremeľskej organizácie, ktorá si za svoj cieľ dala, aby sa „v Rusku neuskutočnili farebné revolúcie“.

Útočia na kritikov ruského prezidenta z radov opozície, mimovládok či nezávislých médií. Označujú ich za zradcov národa a piatu kolónu.

Na ich mítingoch extrémni nacionalisti nosili transparenty s Borisom Nemcovom na terči.

Toho koncom februára zastrelili sto metrov od Kremľa. Hlavný podozrivý je podľa ruskej tajnej služby FSB zatknutý Čečenec Zaur Dadajev, ktorý pôsobil v osobnom vojenskom oddiele čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova.

Jazda nočných vlkov sa má podľa ich stránky začať o piatej ráno 25. apríla v Moskve, odkiaľ prejdú cez tieto mestá: Minsk, Brest, Wroclaw, Brno, Bratislava,Viedeň, Mníchov, Praha a Berlín, kde sa 9. mája skončí.

Rockeri patrioti

Prvý ruský motoklub Noční vlci (Nočnyje volki – Night Wolves MC Russia) vznikol na sklonku Sovietskeho zväzu v roku 1989. Hlásili sa k nemu priaznivci rockovej hudby a jazdy na motorke.

Viac ako rockeri s vlastnou značkou oblečenia sa však zviditeľnili svojím nacionalizmom. Jeho členom sa môže stať len obyvateľ postsovietskych krajín na odporúčanie riadneho člena.

S Nočnými vlkmi, ktorí majú v Rusku asi 5-tisíc členov, sa v roku 2011 v charakteristickej motorkárskej koženej bunde zviezol v Novorosijsku aj vtedajší ruský premiér (dnes po tretí raz znovu prezident) Vladimir Putin.

Ocenil ich na tribúne za to, že sa nielen zabávajú a riadia motorky, ale prejavujú výnimočný patriotizmus.

Keď aktivistky Pussy Riot podnikli svoju modlitbu za zbavenie sa Putina v moskovskom chráme, boli to práve Noční vlci, čo sa ponúkli, že ochránia ruské chrámy.

Vo Fínsku Putina na chvíľu pre spriaznenosť s klubom zaradili v roku 2013 na tajný zoznam neželaných osôb, pre ktorý by ho teoreticky pri vstupe do krajiny mohli aj zatknúť. Helsinki to neskôr vysvetlili ako omyl a za pochybenie sa ich polícia ospravedlnila.

Čečenský prezident Ramzan Kadyrov sa stal členom Nočných vlkov v auguste minulého roka. Zagratuloval im, že najobľúbenejší Putinov „bajker“ Zaldostanov sa konečne prepracoval na zoznam sankcií.

Performeri aj bojovníci za veľké Rusko

Ruskí „bajkeri“ vlani pripravili pre Krymčanov veľkú šou, na ktorej oslávili pripojenie Krymu k Rusku. Zúčastnilo sa jej stotisíc ľudí. Na motorkách podľa Rossijskej gazety slávnostne previezli do Sevastopoľa, kde sídli ruská čiernomorská flotila, Chersonskú ikonu Matky Božej.

„Táto ikona ochraňovala ruských vojakov počas Krymskej vojny, my sa tiež považujeme za bojovníkov Kristových. Skoro väčšinu členov klubu to ťahá k cirkvi. Bez Božej ochrany nedokážete nič,“ povedal vodca „bajkerov“ v Sevastopoli, ku ktorému má blízky vzťah z detstva.

Sám by bol najradšej, keby sa celá Ukrajina pripojila k Rusku.

Agentúra AFP nedávno priniesla príbeh 35-ročného člena klubu Vitalija, ktorý bojuje na strane proruských separatistov na východe Ukrajiny.

„Nie som rebel, som Nočný vlk. Bránim svoju vlasť,“ povedal vodca skupiny viacerých „bajkerov“, ktorí sa zapojili do bojov na Donbase.

Ako pripomenul britský denník Daily Telegraph, Zaldostanov vyrastal na strednej Ukrajine v Kirovohrade ukrajinskému otcovi a ruskej matke, počas jeho detstva sa presťahovali na Krym do Sevastopoľa.

Prezývku získal po absolvovaní zdravotníckej školy, na ktorej sa špecializoval na post-traumatické operácie tváre. A podobne ako Putin, aj on považuje rozpad Sovietskeho zväzu za veľkú tragédiu.

Andrej Bobrovskij z Nočných vlkov pre Slobodnú Európu povedal, že na turné Európou ich vyrazí asi 30 až 40, víza si už vybavujú. Tvrdí, že nejde o žiadnu politickú manifestáciu, ale len o pripomenutie si konca druhej svetovej vojny.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie