Denník N

Ste svojej mačke ukradnutí? Vedkyne skúmali, ako mačky reagujú na odlúčenie od majiteľa

Foto – Fotolia
Foto – Fotolia

Mačky interagujú s majiteľom intenzívnejšie, ak sa s ním stretnú po dlhšom odlúčení, lebo s ním majú potrebu nadviazať kontakt či vzťah.

Možno to poznáte aj vy. Po niekoľkých dňoch sa vrátite z dovolenky, tešíte sa na mačku, nadšene sa s ňou chcete zvítať, no stretnete sa iba s nezáujmom.

A keď si vás mačka po niekoľkých minútach konečne všimne, v tvári jej čítate len prekvapený výraz: „Ty si kto?“ A ide si po svojom.

Sú takéto príbehy len zveličenými anekdotami úzkostlivých majiteľov, ktorým sa nesplnil sen, že im mačka padne samým šťastím do náručia, keď ich znova uvidí, alebo na nás mačky naozaj kašlú a nevyhľadávajú kontakt ani po dlhšom období samoty?

Najrozšírenejšie domáce zviera

Ako mačky reagujú na príchod majiteľa domov, ktorý bol preč kratšie (30 minút) alebo dlhšie (4 hodiny), preskúmali vedkyne z univerzity vo švédskej Uppsale. Štúdia vyšla v októbri v časopise Plos One, no tematicky sa hodí skôr k Silvestru.

Autorky v článku poznamenávajú, že mačky sú v Európe úplne najrozšírenejším domácim zvieraťom. „Jeden z dôvodov ich popularity je ich schopnosť vyrovnať sa so samotou,“ uvádza sa v štúdii.

Iné štúdie, ktoré sa týkali psov, ukázali, že tieto zvieratá nezvládajú dlhodobé odlúčenie práve najlepšie a spôsobuje im viaceré problémy.

Keď sa majiteľ psa vrátil domov po dlhšom čase, pes ho vítal s väčšou vervou ako majiteľa, ktorý sa domov vrátil po chvíli. „Vzhľadom na to, že nemáme dôkazy, že by mačky mali horší pojem o čase ako psy,“ píšu autorky v štúdii, „predpokladáme, že tak ako pri psoch, aj pri mačkách nájdeme rozdiely v tom, ako zareagujú na návrat majiteľa (privítanie) podľa toho, ako dlho bol preč.“

Náš Manu sa socializoval, keď sme balili darčeky. Foto – archív Adriana Kissová a Otakar Horák

Správanie mačiek, keď bol majiteľ preč

Do experimentu zapojila trojica vedkýň 14 mačiek vo veku od šesť mesiacov do 15 rokov, v priemere mali mačky 6,2 roka. Všetky mačky boli bytové, a ak mohli vyjsť von, nikdy nie bez dozoru.

Autorky štúdie vytvorili dve experimentálne skupiny podľa toho, či majitelia odišli z domu na 30 minút alebo štyri hodiny. Keď boli preč, správanie mačiek monitorovali tri kamery nainštalované v bytoch.

Z analýzy záznamov vedkyne zistili, že správanie mačiek sa nelíšilo a bolo podobné bez ohľadu na to, či bol majiteľ či majiteľka preč pol hodiny alebo štyri hodiny.

Dlhšie priadli a naťahovali si telo

To už neplatilo o správaní mačiek po návrate majiteľa domov. V prípade, že bol preč po dlhší čas a vrátil sa, mačky dlhšie priadli a naťahovali si telo (toto správanie si vedkyne nevedia vysvetliť).

Autorky tiež zistili, že majitelia sa mačkám viac prihovárali, ak boli dlho preč, čo by mohlo vysvetľovať zmeny v správaní mačiek. Analýza dát však ukázala, že uvedené javy spolu nesúviseli a mačky dlhšie priadli a naťahovali si telo bez ohľadu na verbálne prejavy majiteľov.

Mačky pradú z rôznych dôvodov, „ale úplne najčastejšie mačky pradú, keď sú v spoločnosti iných zvierat či ľudí. Môže ísť o zvuk, ktorým si vypýtajú starostlivosť, napríklad aby boli nakŕmené alebo pohladkané. Môže ísť aj o znak potešenia zo spoločnosti“, citovali sme v minulosti biologičku Janet Hoolovú z Keele University.

Podľa autoriek nového výskumu nebolo zvýšené pradenie mačiek spojené s pýtaním si jedla, pretože potravu mali počas experimentu voľne k dispozícii. Aj z iných výskumov podľa autoriek štúdie vyplýva, že „mačky si – zdá sa – cenia sociálny kontakt s ľuďmi viac ako jedlo“, hoci vedkyne priznávajú, že medzi mačkami panuje vysoká variabilita.

Fyzický kontakt nevyhľadávali

Hoci sa mačky, ktoré boli dlhšie osamote, viac zvukovo prejavovali, keď vo zvýšenej miere priadli, intenzívnejší fyzický kontakt s majiteľom nevyhľadávali.

Podľa autoriek článku vo všeobecnosti platí, že väčší fyzický kontakt s majiteľom vyhľadávajú mačky, ktoré žijú vonku, no nie preto, že by im človek po šantení na dvore chýbal. „Mačky, ktoré žijú vonku, sa o majiteľa trú častejšie ako bytové mačky zrejme preto, že majú zvýšenú potrebu vymeniť si pachy a označkovať teritórium po tom, čo boli preč z domova.“

Z uvedených zistení vyplýva, píšu autorky na záver, že „mačky interagujú s majiteľom intenzívnejšie, ak sa s ním stretnú po dlhšom odlúčení, lebo s ním majú potrebu nadviazať kontakt či vzťah“. Vedkyne si myslia, že potreba sociálneho kontaktu po dlhšom odlúčení by mohla znamenať, že „majiteľ hrá dôležitú rolu v sociálnom prostredí mačky“.

Dostupné z: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0185599

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Príroda

Veda

Teraz najčítanejšie