Denník N

Podľa šéfa Horskej služby si za 80 percent úrazov môžu sami turisti

Horskí záchranári na ceste z Malej Studenej doliny na Zamkovského chatu so zraneným turistom. Foto TASR – HZS
Horskí záchranári na ceste z Malej Studenej doliny na Zamkovského chatu so zraneným turistom. Foto TASR – HZS

V slovenských horách zahynulo v tomto roku 28 ľudí, z toho polovica vo Vysokých Tatrách. Počet zranení stúpol o takmer 700.

Ako by sa zachoval skúsený horský vodca v čase, keď počas vianočných sviatkov za dva dni zomreli po pádoch vo Vysokých Tatrách štyria turisti? Šéf Horskej záchrannej služby Jozef Janiga hovorí, že s bežnými turistami by sa pohyboval niekde v pásme lesa, ale so skúsenými horolezcami, s kvalitným výstrojom, so stúpacími železami a s cepínmi by si to v Tatrách užili.

Žiaľ, Tatry sa koncom roku zaplnia aj turistami bez skúseností a vhodného výstroja.

Pre niektorých ideálne, pre iných nebezpečné

Blížili sa vianočné sviatky a Horská záchranná služba návštevníkov Vysokých Tatier upozorňovala na tvrdý zľadovatený podklad zakrytý čerstvým snehom. Po daždi prišlo ochladenie a z kopcov sa stala takzvaná ľadová hora.

Slnko, dobrá viditeľnosť a terén boli pre skúsených horalov aj napriek tomu ideálne na zimné alpské lezenie. „Pre skúsených ideálne, pre bežných turistov nebezpečné,“ hovorí Jozef Janiga.

Horská služba však myslela najmä na tých neskúsených a zverejnila varovania pred situáciou na horských chodníkoch. „Hrozí nečakané pošmyknutie!!! Neodporúčame pohyb nad chaty. Pozor, po 16.00 h. sa rýchlo stmieva.“

Dva dni a dve noci vo Vysokých Tatrách počas tohtoročných vianočných sviatkov priniesli v najmenších veľhorách štyri smrteľné pády.

Dvaja zo sto

Nie je to prvý prelom rokov, keď sa výlety turistov končili tragicky. Len nedávno v sezóne 2015 – 2016 zahynulo za päť dní vo Vysokých Tatrách sedem ľudí. Horská záchranná služba uvádzala ako príčinu znova pád.

Všetky nehody si boli podobné. Strata stability a dlhý pád. Žiadne nečakané vplyvy okolia ako lavíny alebo zosuvy či pády kameňov. „Strata kontroly,“ hovoril vtedy aj teraz profesionálny záchranár, horský vodca a riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga.

Na Hrebienku vo Vysokých Tatrách je teraz plno. Foto – TASR

Poveternostné podmienky? Skúsený záchranár tvrdí, že v horách ťažko rozprávať o podmienkach. Horolezci, skialpinisti, turisti – všetci by mali vedieť, na čo majú a na čo už nie.

„Strata koncentrácie? Nedostatočné istenie? V takýchto podmienkach hory neodpúšťajú žiadnu chybu,“ konštatoval.

„Keď zavrávoráte a spadnete, máte šancu, ak dokážete zabrzdiť do troch až piatich metrov, potom je to už problém. Telo naberá rýchlosť, vytrhne aj čakan z ruky… Rotácia a rútite sa dolu ako lopta,“ rozprával v januári uplynulého roku skúsený vysokohorský vodca, horolezec Peter Tomko.

Po tragédiách v Tatrách zalistoval v knihe Bezpečne na skale, ľade a snehu. Podľa autora prežijú bez istenia takúto situáciu dvaja ľudia zo sto. Aj padať sa treba naučiť.

Pozor na šmejdov v horách

Jozef Janiga tvrdí, že za približne 80 percent úrazov, vrátane smrteľných, si môžu turisti sami. Zvyšok sú takzvané objektívne príčiny, ktoré nemohli predvídať, ako lavíny, kamene, blesky a podobne.

„Hory nie sú bezpečné, alebo nebezpečné. Sú také, aké sú. Nebezpeční sme sami sebe,“ zamýšľa sa Janiga.

Neskúsení turisti nemajú dostatok skúseností, nevedia predvídať, ťažko odhadujú zradnosti terénu. Napriek tomu príprave túr nevenujú dostatočnú pozornosť.

Do 24. decembra si pozrelo podmienky na horách na internetovej stránke Horskej záchrannej služby v priemere 3000 ľudí, po 26. decembri, teda už po tragických pádoch, to bolo 18-tisíc pozretí denne. Podľa Janigu je smutné, že sa ľudia začínajú zaujímať, až keď sa niečo stane.

„Je hranica, niekde medzi tým, keď končí adrenalín a začínajú sa obavy. Vtedy by sa mal aj skúsený turista vrátiť, alebo aspoň zmeniť taktiku, lebo môže dôjsť k banálnej chybe s fatálnymi následkami,“ hovorí Janiga.

Za posledných minimálne desať rokov výrazne stúpla kvalita výstroja turistov od oblečenia až po lavínové airbagy aj informovanosť, ale počet úrazov stúpa. Prečo?

Ani super výstroj nezaručuje super bezpečnosť. Takmer dokonalý výstroj bez zodpovednosti a pripravenosti znamená pre turistu len to, že je o niečo ďalej od problémov a o niečo bližšie k záchrane.

Horskí záchranári v akcii. Foto – TASR/HZS

Pred tromi rokmi sa v horách zranilo 1799 turistov, v tomto roku ich bolo o takmer 700 viac. Pri porovnaní toho istého obdobia, ale kratšieho úseku vianočných sviatkov je pomer 28 k 85 zraneniam v tomto roku. Štatistiky pravdepodobne ovplyvnila aj rastúca návštevnosť Tatier.

V roku 2017 zahynulo v slovenských horách 28 ľudí, z toho polovica vo Vysokých Tatrách. Od roku 2008 zahynulo vo Vysokých Tatrách 122 ľudí.

Horská záchranná služba dlhodobo odporúča turistom kurzy horolezectva, skialpinizmu, turistiky a záchrany, alebo využívanie služieb vodcov a sprievodcov.

„Samozrejme, tak ako pri predaji lacných tovarov, aj v tomto segmente pôsobia šmejdi, ktorí poskytujú tieto služby neoprávnene,“ upozorňuje Janiga a odporúča, aby si turisti overili akreditácie vodcov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie