Denník N

Čo sa stane v roku 2018 (predpovede Denníka N)

Bude Kiska kandidovať za prezidenta? A ako rýchlo bude padať Smer? Zvolia si Česi Zemana? A vráti sa Sagan do zeleného dresu? Tu sú tipy Denníka N.

SLOVENSKO:

1. Kiska už nebude kandidovať

Prezident Andrej Kiska oznámi, že druhýkrát už nebude kandidovať za prezidenta, odôvodní to tým, že chce viac času venovať rodine. Povie to už pred letom 2018, aby dal kandidátom viac času na kampaň. Nikoho z kandidátov priamo nepodporí. Smer pôjde do volieb napokon s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom. Opozícia sa po dlhších sporoch zhodne a jej kandidátkou bude Veronika Remišová.

2. Danko vyvolá ďalšie krízy

Koalícia Smeru, SNS a Mosta-Híd nebude vládou stability a Andrej Danko opäť vyvolá krízu vždy vtedy, keď sa dostane pod tlak. Veľkorysosť Roberta Fica voči týmto výlevom bude oproti roku 2017 menšia. Spory budú silnieť najmä na ministerstve obrany, kde však Smer kšefty SNS napokon nezastaví. Fico do nového roka vyrazí s konfrontačnou politikou voči opozícii a Kiskovi na jednej strane a chválou politiky ministra Richtera na druhej. Po niekoľkých mesiacoch sa presvedčí, že to už na voličov nezaberá, ministrov však meniť nebude. Smer napriek narastajúcemu nepokoju v strane ešte nik neopustí. Béla Bugár občas pohrozí koaličným partnerom položením vlády, parlamentné voľby sa blížia a jeho strana bude čoraz viac Hídom ako Mostom.

3. Aj v mestách a obciach sa Smer prepadne

V komunálnych voľbách na konci roka sa čiastočne zopakuje prepad Smeru zo župných volieb. Niektoré veľké mestá si najsilnejšia strana udrží, no v celkovom vyjadrení utrpí veľké straty. Opozícia nedokáže naplno zopakovať veľké spojenectvo zo župných volieb, budú rásť spory OĽaNO a najmä SaS s KDH a všetci traja sa budú ostrejšie vymedzovať voči novým stranám.

4. Nové mená pre Ústavný súd

Obsadenie deviatich postov ústavných sudcov je jednou z posledných veľkých výziev pre túto koalíciu. Fico vie, že šancu dostať na 12 rokov tých správnych na Ústavný súd nesmú v parlamente zanedbať – a ak by sa cítil v roku 2018 viac sebec ako predseda Smeru, na sudcovský post v Košiciach by kandidoval aj on. Ministerka spravodlivosti Žitňanská sa však nenechá prevalcovať, a tak parlament pre prezidenta vyberie na jeseň zmes poslušných a slušných kandidátov na sudcov a pošle ich prezidentovi, nech si vyberie. Na zásadnú zmenu výberu sudcov koalícia nemá dostatok sústredenosti ani času.

5. Nové strany začnú nízko

Nové strany Progresívne Slovensko a Spolu – občianska demokracia sa na začiatku roka objavia v prieskumoch verejnej mienky a ani v súčte neprekonajú 10 percent. Počas roka budú s predstavovaním svojich tvárí mierne rásť a budú musieť zvažovať, či sa do parlamentných volieb predsa len nespoja.

SVET:

1. Zeman ostane prezidentom

Napriek zdravotným problémom vyhrá znovu Miloš Zeman. Vyhovuje mu aktuálna situácia v krajine, že kandiduje z pozície prezidenta, aj to, že má blízko k víťazovi parlamentných volieb Andrejovi Babišovi a nováčikovi so xenofóbnou stranou Tomiovi Okamurovi. V druhom kole zvedie tesný súboj s Jiřím Drahošom. Jeho šance môže ovplyvniť to, ako sa zachovajú opozičné politické strany, a či ho svojim voličom odporučí niekto z porazených kandidátov (Horáček, Topolánek).

2. Putin bude ešte tvrdší

Bez riadnej politickej súťaže s dopredu známym výsledkom. To sú marcové ruské prezidentské voľby. Vladimir Putin sa stane štvrtý raz prezidentom a svoje vládnutie v Kremli si tak predĺži do roku 2024. Výzvy na bojkot volieb opozičného lídra Alexeja Navaľného ich ovplyvnia len kozmeticky. Bude sa viac zatýkať, pribudne represií a kritici režimu sa dostanú pod väčší tlak. Putin má pod kontrolou televízie a zlyhania jeho vlády, ako napríklad doping športovcov, ktorí mesiac pred voľbami nebudú môcť na olympiáde súťažiť pod ruskou vlajkou, vysvetlí konšpiračnou teóriou, že Západ ide proti jeho krajine.

3. Vojna so Severnou Kóreou nebude

Napriek rečiam severokórejského Kima a amerického prezidenta Donalda Trumpa o vojne k nej v roku 2018 nepríde. Napätie však bude narastať. Severná Kórea bude pokračovať v testoch, no Američania vedia, že by museli úplne zvrhnúť režim a vojna by si vyžiadala státisíce obetí na polostrove. A tak zvíťazí diplomacia a krajiny začnú spolu rokovať.

4. Komplikácie pre Trumpa

Rok 2018 bude v Spojených štátoch v znamení novembrových „midterm elections“ – volieb do kongresu. Obe komory v súčasnosti ovládajú republikáni. História hovorí, že dva roky po zvolení prezidentova strana väčšinou utrpí porážku. Navyše ani v roku 2018 obľúbenosť republikána Donalda Trumpa nepresiahne 40 percent a hnev na jeho vládu v liberálnej časti Ameriky bude veľký. Získať senát alebo snemovňu vo voľbách však nebude pre demokratov vôbec ľahké. Volebná mapa hrá proti nim. Jednu komoru (snemovňu) demokrati napokon získajú a skomplikujú Trumpovi vládnutie. Komplikovať mu ho bude aj vyšetrovanie prepojenia jeho kampane na Rusko, ktoré bude pokračovať. Je možné, že obvinia jeho najbližších (zať Jared Kushner). K obžalobe Trumpa nepríde, prezident si to však môže sťažiť nejakým hlúpym krokom, napríklad prepustením špeciálneho vyšetrovateľa Roberta Muellera.

5. V Taliansku budú vládnuť populisti

Parlamentným voľbám v Taliansku sa síce nevenuje taká pozornosť ako minuloročnému hlasovaniu v Nemecku, vo Francúzsku či Holandsku, práve tu sa však môžu k moci dostať populisti. Premiér Matteo Renzi minulý rok narazil pri neúspešnom referende a dnes je najsilnejšou stranou populistické Hnutie piatich hviezd, ktoré nemá rado euro ani EÚ. Premiérom môže byť znovu aj 81-ročný Silvio Berlusconi. So svojou koalíciou, v ktorej je aj Liga severu, má v prieskumoch ešte viac percent ako Hnutie piatich hviezd.

EKONOMIKA:

1. Érsek dokončí svoje prvé tendre

Fakt, že v roku 2018 sa neotvorí ani kilometer novej diaľnice, bude vládnu koalíciu strašiť počas celej kampane pred komunálnymi voľbami. Opozícia pripomenie, že menším mestám a dedinám by pomohli aspoň investície do opráv štátnych ciest 1. triedy. Preto sa v lete spustí festival sľubov peňazí do záchrany už stojacich úsekov, proti čomu nebude môcť zdravý rozum protestovať. NDS zažije prvé veľké tendre, ktoré nebude organizovať Smer v prospech kartelu stavebných firiem. Pri dvoch východoslovenských úsekoch sa strhne taký súboj, že minister dopravy Árpád Érsek získa ovácie za veľmi dobrú hodnotu za peniaze.

2. Školstvo bude upadať

Ministerka školstva Martina Lubyová zriaďuje ďalšie skupiny, ktoré majú dokument Učiace sa Slovensko prerobiť, a sama spochybňuje, či je možné ho realizovať. Školstvo tak bude upadať. Premiér bude z bezradnosti kopiť výroky typu, že treba zoštátniť stredné školy. Andrej Danko ako predseda strany, ktorá dostala školstvo na starosti, po brannej výchove, ruštine či šachu príde možno s ďalšími návrhmi, čo by určite malo byť v osnovách, ale naozajstnej zmeny sa nedočkáme. Bohatší a vzdelanejší rodičia budú zo zúfalstva pre svoje deti ešte viac hľadať alternatívy k verejnému školstvu a ostatné deti budú mať smolu ešte viac ako v minulosti.

3. Elektronizácia zdravotníctva bude len na papieri

Aj keď oficiálne začne elektronizácia zdravotníctva fungovať od januára 2018, lekári budú stále odmietať pracovať online a pacient si tak ani nevšimne, že sa niečo zmení. Stále bude dostávať papierový výmenný lístok a stále pôjde do lekárne s papierovým receptom. Ľudia si nebudú vo veľkom vybavovať občianske preukazy s čipom, a tak nebudú môcť ani vo väčšej miere využívať online služby. Katastrofa to však nebude, pretože očakávania od e-healthu neboli veľké.

4. Nedostatok ľudí spôsobí chaos

Pribudne pracujúcich, ale už to nebude tempom ako roky predtým. Podniky totiž nenájdu toľko ľudí, koľko hľadajú. Platy novoprijímaných pôjdu hore viac ako v minulosti, ale nebude to dosť na to, aby sa prudko zvýšila fluktuácia. Najväčším zdrojom nových zamestnancov budú Srbsko a Ukrajina a s tým prídu do ekonomiky aj problémy, ktoré doteraz nepoznala. Odbory a časť politikov budú proti novým zahraničným zamestnancom protestovať, hoci oficiálne nebudú môcť podliezať slovenské platy. V mnohých dedinách a mestách začnú neriadene vznikať robotnícke kolónie plné Srbov, Ukrajincov a Rumunov, na čo budú miestne komunity reagovať skôr či neskôr hystericky.

5. Firmy budú nervózne z cien energií

Slovenský priemysel bude tlačiť na vládu, aby už konečne niečo robila s cenami elektriny pre priemyselnú výrobu, ktoré sú v regióne naďalej medzi najvyššími. Minister hospodárstva Žiga im však nebude môcť pomôcť, hoci príčinu veľmi dobre pozná. Sú ňou veľké zbytočné náklady s dotovaním slnečných elektrární, paroplynových cyklov a Hornonitrianskych baní. Všetko sú to problémy, ktoré sú tak blízko hlavných sponzorov Smeru, že nimi už nebude vedieť pohnúť ani premiér. Kompromisom budú nové koncepcie, analýzy, sľuby ďalších výnimiek. S jadrom problémov, ktoré Smer vyrobil ešte za svojej prvej vlády, sa za jeho tretej určite nepohne.

ŠPORT:

1. Sagan sa nestane majstrom sveta

Peter Sagan nepridá štvrtý titul majstra sveta za sebou. V Rakúsku sa pôjde na kopcovitej trati, na ktorej pri svojej hmotnosti, štruktúre svalov a pri svojom type tréningu nemá šancu na úspech. Cyklista, ktorý v januári oslávi 28. narodeniny, však po ročnej prestávke získa zelený dres na Tour de France (celkovo šiesty). Zastaviť ho môže jedine zranenie alebo niečo podobné ako v roku 2017, keď ho diskvalifikovali. Saganovi sa podarí vyhrať jednu z jarných klasík.

2. Tri olympijské medaily

Anastasia Kuzminová ukazuje, že aj po druhom dieťati a vo veku 33 rokov sa dokáže dostať do skvelej formy. Na konci kalendárneho roka bola na čele hodnotenia Svetového pohára, vyhrala dvoje pretekov a dvakrát skončila na druhom mieste. Na olympiáde v kórejskom Pjongčangu získa dve medaily, rovnako ako v Soči pred štyrmi rokmi. Jednu medailu získa Slovensko aj v zjazdovom lyžovaní – buď Petra Vlhová v slalome, alebo naše reprezentantky a reprezentanti v tímovej súťaži.

3. Francúzi majstrami sveta vo futbale

Majstrovstvá sveta sa v lete konajú v Rusku, no domácej reprezentácii sa nepodarí ani postúpiť zo skupiny. Majstrami sveta sa stanú Francúzi, ktorým sa to podarilo naposledy v roku 1998 na domácom šampionáte. Anglicko vypadne vo štvrťfinále po penaltách a Brazília v semifinále s Argentínou doplatí na taktickú nedisciplinovanosť. Najlepším strelcom turnaja bude Neymar, ale majstrami sveta sa stanú jeho spoluhráči z Paríža St. Germain.

4. Hokejisti nespravia hanbu

Na olympijskom turnaji sa nestane zázrak a Slováci nepostúpia ani do štvrťfinále. Nebudeme sa však musieť báť ani toho, že by na májových majstrovstvách sveta v Dánsku spravili hanbu. Vďaka disciplíne a hernému systému Craiga Ramsayho potrápia favoritov ako Rusko a Švédsko, Čechom ukradnú body za prehru po predĺžení a poradia si s Francúzskom a Rakúskom.

5. Dostavajú Národný futbalový štadión

Ivan Kmotrík ešte na jeseň dostavia štadión, ktorý od neho aj odkúpi štát. Najvyššiu možnú sumu si už stanovili na 75 miliónov eur. Kmotríkov Slovan sa na novú adresu presťahuje z neďalekých Pasienkov až v zime. Počas stavby a pri predstavení sa objaví ešte niekoľko smutnosmiešnych zádrhov (ako boli napríklad miesta pre nikoho), celkovo však pôjde o pekný a účelný štadión. Nikdy sa však nedozvieme, či nemohol byť krajší a účelnejší, ak by sa bola na jeho nakreslenie vypísala riadna súťaž.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Matteo Salvini

Teraz najčítanejšie