Denník N

Keď politická mŕtvola hovorí o politických skrachovancoch

Vladimír Mečiar. Foto N – Peter Kováč
Vladimír Mečiar. Foto N – Peter Kováč

Vladimír Mečiar si svoje zlyhania nikdy nedokáže priznať, dokonca nemá problém tváriť sa ako víťaz.

Je veľmi sporné, či si ešte názory Vladimíra Mečiara zaslúžia zmienku v novinách. No v čase výročia rozdelenia Československa je prípustná výnimka.

Mečiar bol jedným z jeho hlavných aktérov a rád sa za hranicami podelí o svoje dojmy, keď sa ho na ne pýtajú. Nedávno napríklad na pôde bývalého Federálneho zhromaždenia v Prahe. Samozrejme, všetko, čo tam povedal, malo slúžiť na obhajobu jeho skutkov. Napríklad o neuskutočnení referenda tvrdil, že tému všeľudového hlasovania držali pri živote tí, „ktorí politicky skrachovali“.

Tlačová správa nehovorí konkrétne, koho mal na mysli, a ani to nie je dôležité. Podstatné je, že väčšieho politického skrachovanca ako Mečiar tu dnes nemáme a ani sme nikdy v ére samostatnosti nemali. Samozrejme, objavili sa postavy, ktoré hanebne pohoreli, ale žiadna svoju stranu nedostala zo 40 percent na štyri a potom k totálnemu zániku. O žiadnej Ústavný súd nepovedal, že udelila amnestie, ktorými prekročila svoje právomoci. Mečiar nimi navyše chránil aj sám seba, respektíve svojich blízkych, za čo mu teraz hrozí trestné stíhanie. Bolo by odvážne očakávať od neho, že si to dokáže uvedomiť, ale pripomenúť to treba.

Rovnako ako ďalší rozmer jeho vety o skrachovancoch. Keby ju predniesol, aj to robieval, v polovici 90. rokov, mal by v tom čase z pohľadu čísiel pravdu. No v roku 2017 je situácia celkom iná. Skrachovanci, respektíve ich idey v porovnaní s Mečiarovými na plnej čiare vyhrali.

Sme v Únii a NATO, ktoré nás za jeho vládnutia považovali za čiernu dieru Európy. Jeho amnestie sú všeobecne považované za hanbu samostatného štvrťstoročia a názory „skrachovancov“, že sú nemorálne a neprijateľné, sú dnes až na hŕstku extrémistov (nemyslia sa tým seriózne právne polemiky o spôsobe ich zrušenia) všeobecnou normou atď.

Akékoľvek fanfáry sú však predčasné. Tak ako bol Mečiar kedysi víťazom, aby sa dnes stal skrachovancom, tak sa dnes úspešné názory a predstavy údajných „skrachovancov“ raz môžu stať skutočne porazenými. Dejiny sú dynamické a nikde nie je napísané, že ich raz dočasne nevyhrá nejaký Kotleba.

Preto, tešme sa, je dnes Mečiar na smiech a dúfajme, že sa z nás raz nebude smiať nejaký jeho horší klon.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie