Denník N

Kričali: Si iba Cigán. Po obuškoch zostali modriny, spomína starosta na policajnú raziu (+video)

Fotografia z razie. Starosta Vrbnice fotografoval na mobil. Hovorí, že to je moment po bitke, keď Rómov postavili k stene. Foto - Jaroslav Tokár
Fotografia z razie. Starosta Vrbnice fotografoval na mobil. Hovorí, že to je moment po bitke, keď Rómov postavili k stene. Foto – Jaroslav Tokár

Boli sme v osade Vrbnica neďaleko Michaloviec, kde polícia na Zelený štvrtok urobila raziu. Lekárske správy aj výpovede miestnych smerujú k tomu, že policajti mlátili Rómov obuškami. Policajti to najskôr popierali, teraz už o razii hovoriť nechcú. Vyšetruje ju ministerská inšpekcia

„Rozkopli mi dvere, dvaja policajti ostali čakať na chodbe, dvaja išli za mnou do izby a kričali: Choď von!“ opisuje Svetoslav Kanči raziu polície na Zelený štvrtok v obci Vrbnica pri Michalovciach.

Po skončení Pátracej akcie 100 ostalo zranených najmenej pätnásť ľudí, medzi nimi aj 44-ročný Kanči. Aj po vyše týždni ukazuje na pravom stehne rozsiahlu podliatinu. Krajský policajný riaditeľ v Košiciach Juraj Leško odmietol, že by polícia počas akcie použila donucovacie prostriedky.

„Jeden mi chytil syna pod ústa a pýtal sa ho, koľko má rokov. Keď mu povedal, že pätnásť, sotil ho do druhej izby so slovami: Ty nemusíš!“ ukazuje nám Kanči, čo sa dialo u nich doma počas zásahu.

Video: Vrbničania hovoria o policajnej brutalite aj urážkach
Autori: TR (kamera), Martina Pažitková (strih)

Deti ostali v jednej  izbe a Kančiho podľa vlastných slov asi desaťkrát obuškom búchali do chrbta a nôh. „Prestaň, lebo aj tebe narežem, okríkli mi ženu, keď sa im snažila vysvetliť, že ja ani moji synovia sme nič nespravili,“ ešte dnes sa hnevá Kanči.

Po bitke v dome sa snažil cez chodbu utiecť cez neďaleké pole, kde ho dvaja policajti dobehli a bili ďalej.

„Na polícii som už bol, ale nikdy ma nebili. Vtedy som sa rozprával s policajtom, ktorý mal rozum, a nie takým, čo sa cíti tu byť kráľom,“ nezapiera problémy so zákonom Kanči. Doteraz ho muži v uniformách nezbili, zasahujúcim policajtom sľubuje odvetu.

modrina
Podliatina na stehne Stanislava Kančiho. Podobné rany majú aj ďalší obyvatelia Vrbnice. Foto – Rudo Sivý

Lekárska správa: opakovane bití pendrekom

„Vo Vrbnici doma zbitý policajtmi, udretý rukou po ľavej strane hlavy a pendrekom po chrbte opakovane a ľavom stehne,“ píše sa v lekárskej správe jedného z obyvateľov Vrbnice. „Tri pruhovité podliatiny po chrbte,“ napísal chirurg z nemocnice v Michalovciach.

Podobné zranenia opísali v dvadsiatich správach aj ďalší piati lekári.

Lekárske správy o zraneniach obyvateľov Vrbnice

Podľa výpovedí Rómov sa začala celá akcia ráno okolo 8:30 a netrvala dlhšie než tridsať minút.

V lekárskych správach všetci  uvádzajú, že k zraneniu došlo po bití policajtmi obuškami. Michalovskí lekári v správach konštatujú, že takéto zranenia im skutočne mohlo spôsobiť bitie obuškami.

„A on  (policajt – pozn. redakcie) si čo myslí, že to nechám tak? Nie!“  pohrozil otec desiatich detí, ktorého deň pred nami navštívili aj vyšetrovatelia z Inšpekcie ministerstva vnútra. Atmosféra v osade, kde žije vyše dvesto Rómov, je dnes napätá.

Ešte dva dni pred raziou priviedla polícia do Vrbnice svojich českých kolegov, aby ukázala, ako dobre pracuje s rómskou komunitou.

Osada sa postupne rozdeľuje na dve časti, v jednej sú zdevastované bytovky, na druhom konci vznikla malá kolónia sociálnych domčekov.  O pokojnej obci hovoril aj krajský policajný šéf Leško, aj starosta obce Vrbnica Jaroslav Tokár.

Pre Rómov je taxikár vždy obsadený

Policajný zásah a aj vzťahy medzi Rómami a majoritou pripomínajú udalosti spred dvoch rokov v Moldave nad Bodvou. Miestni sa o rómskej komunite rozprávať nechcú.

„Mali ste ich prísť natočiť, keď ničili cintorín a nie teraz, ako ich zbili,“ zašomrala si staršia žena, ktorú stretávame pred obecným úradom. O Rómoch hovoriť viac nechcela.

Zástupca Základnej školy v susedných Žbinciach Marián Hamadej, ktorú navštevujú aj vrbnické deti, tiež nechce veľmi rozprávať.  „Nebudeme sa k tomu vyjadrovať, poškodzuje to dobré meno školy,“ odbil nás Hamadej ešte pred školou.

Cestou zo Žbiniec ideme bielym renaultom michalovskej taxislužby. „Myslel som si najskôr, že si Cigáni nechali zavolať niekým taxi. Keď počujem v telefóne Cigána, automaticky som obsadený,“ hovorí na rovinu taxikár v stredných rokoch. Akonáhle zistí, že sme do Vrbnice prišli napísať reportáž, už s nami celú cestu neprehovorí.

Zlé vzťahy s majoritou pripúšťajú aj tamojší Rómovia. Síce v obci nie je žiadny múr ani plot, Vrbnica je aj tak rozdelená na dva svety: biely a čierny.

„Do dediny ani nechodíme, iba keď deti idú do školy, obchod máme v osade,“ vysvetľuje nám vzťahy s majoritou Miroslav Kudráč.

Aj v jeho dome boli počas razie policajti, v tom čase bol však v práci na obecnom úrade. „Našťastie som nebol doma, inak by som asi tiež dostal,“ myslí si Kudráč. Polícia sa podľa neho zamerala iba na mužov a starších chlapcov. Ženy a deti nebili.

Buňar a tajomná žena v červenom

„Prišli na ôsmich alebo deviatich autách bez zapnutých majákov, potom sa rozbehli na Rómov a kričali Buňar, Buňar,“ spomína si Kudráč.

Meno Buňar je prezývka miestneho Róma, ktorý býva priamo v osade. “Buňar si občas vypije, potom kričí, občas ho polícia odvezie, zbije a on sa vráti pešo domov, kde sa upokojí,“ vraví Kudráč. Polícia tvrdí, že nikoho z obyvateľov Vrbnice počas akcie nehľadala.

Pred bytovkou nám Rómovia ukazujú, ako prebiehala akcia. Deväť policajných áut zablokovalo prístup do osady. Z nich vybehli uniformovaní policajti a rozbehli sa do domov a kričali dve mená, medzi nimi aj Gunár.

rekonstrukcia zasahu
Rekonštrukcia policajného zásahu. Foto – Rudo Sivý

„Prišla s nimi aj žena v červenej bunde a ukazovala policajtom prstom, do ktorých domov majú ísť,“ vraví pred bytovkou 26-ročný Ľubomír. Priezvisko povedať odmieta a utišuje malé dieťa na rukách. „Policajti chceli ísť biť aj ľudí do nových domčekov, ale ona im povedala, že tam už nie,“ dodáva Ľubomír.

Vo Vrbnici pôsobí osem rokov aj bezpečnostný špecialista pre prácu s rómskou komunitou. Počas akcie prítomný nebol, hoci by mal najlepšie poznať terén aj miestnych.

Ani jedného z policajtov, ktorí zasahovali, Rómovia osobne nepoznali.

Policajti čakajú na objektívne posúdenie

„Pre objektívne posúdenie danej veci postup príslušníkov Policajného zboru v súčasnej dobe  prešetruje Úrad inšpekčnej služby ministerstva vnútra, preto ďalšie informácie v predmetnej veci poskytovať nebudeme,“ odpovedala hovorkyňa košických policajtov Jana Mesárová na otázky, či boli počas razie s policajtmi aj civilné osoby a prečo tam nezasahoval aj miestny bezpečnostný špecialista.

Inšpekcia ministerstva vnútra začala trestné stíhanie vo veci pre trestný čin zneužitie právomoci verejného činiteľa.

Na vyhovovanie záznamov z policajných razií vyzvali ministra Roberta Kaliňáka (Smer) ombudsmanka Jana Dubovcová aj prezident Andrej Kiska.

Rezort sa zmenám zatiaľ vyhýba.

„Vyhotovovanie obrazových záberov z jednotlivých policajných akcií je technický a technologický problém,“ povedala hovorkyňa ministerstva Andrea Dobiášová. Podľa nej treba zmeniť aj legislatívu. Zavedenie kamier pri zásahoch v rómskych osadách sľúbil ešte pred dvomi rokmi policajný prezident Tibor Gašpar po razii v Moldave nad Bodvou. Dodnes tak neurobil.

Ty si len Cigán

starosta 2
Starosta Jaroslav Tokár. Foto – Rudo Sivý

Starosta Jaroslav Tokár (SRÚS) nerozumie, prečo policajti prišli do osady. „V ten deň tu so mnou sedeli aj dvaja policajti z obvodného oddelenia Trhovište, keď sa dozvedeli, že v osade je razia, boli rovnako prekvapení,“ tvrdí Tokár. Policajti v Trhovišti sa o udalosti rozprávať nechceli, potvrdiť, alebo vyvrátiť  návštevu polície krátko pred zásahom odmietla aj Mesárová.

Tokár po telefonáte od ženy rýchlo išiel do osady aj s oboma policajtmi.

„Prišiel som tam, chlapi stáli opretí o stenu, jednému kopali do nohy. Predstavil som sa mu ako starosta obce a on mi odpovedal: No a čo, pre neho som iba p…ý Cigán,“ spomína Tokár, u ktorého na dvore rovnako zasahovali policajti so psom.  Fyzicky vraj napadli aj jeho brata a manželke vulgárne vynadali.

Tokár štátnej polícii ani bezpečnostnému špecialistovi od bitky neverí.

„Nie, všetka dôvera je preč,“ sklamane hovorí starosta.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Slovensko

Teraz najčítanejšie