Denník N

Čo by živnostníci a šéfovia firiem mali vedieť o roku 2018 aj bez svojich poradcov

Vláda presadila viacero zmien, a nielen v daniach a odvodoch, ktoré sa dotknú eseročiek aj živnostníkov. Vybrali sme tie, o ktorých by nemali vedieť len účtovníci podnikateľov.

Pravidlá pre živnostníkov a eseročky sa za Ficových vlád dosť zásadne zmenili a pár nových povinností aj úľav ich čaká aj v roku 2018.

Časť podnikateľov poteší zrušenie daňových licencií, ktoré prvý raz nebudú platiť firmy v strate v marci 2019.

Živnostníci môžu zase pri daňovom priznaní za rok 2017 prvýkrát využiť vyššie paušálne výdavky.

Dôležité veci sa podarilo presadiť ministerke spravodlivosti Lucii Žitňanskej v novele Obchodného zákonníka, ktorá napríklad zakazuje podvodné fúzie.

A ak vicepremiér Peter Pellegrini dotiahne, čo avizoval, podnikatelia nebudú od mája predkladať výpisy z obchodného a živnostenského registra, z registra trestov a listu vlastníctva.

Zmien v daňových a ďalších zákonoch je naozaj veľa, vybrali sme tie, o ktorých by mali vedieť všetci podnikatelia, nielen ich účtovníci a daňoví poradcovia.

Živnostníci: nielen nové online povinnosti

• Živnostníci budú od júla komunikovať s daniarmi a colníkmi už len elektronicky. Na webe finančnej správy si preto musia zriadiť elektronickú schránku. Najprv to malo pre fyzické osoby – podnikateľov platiť už od januára, no potom vznikol okolo toho rozruch, že je to narýchlo a schránky sú aj na portáli Slovensko.sk, načo by si mali minimálne niektorí zriadiť ďalšiu.

Finančná správa má však výnimku, môže mať vlastné elektronické schránky, kompromis pre živnostníkov je teda júlový termín namiesto januárového. Daňové priznania za rok 2017 teda ešte nebudú pre živnostníkov povinne elektronické.

• Živnostníci, ktorí využívajú paušálne výdavky, si pri daňových priznaniach za rok 2017 prvýkrát uplatnia vyššie paušálne výdavky. Sú vo výške 60 % zo zdaniteľných príjmov, najviac 20-tisíc eur ročne. Zvýšenie paušálnych výdavkov však pocítia len tí, ktorí zarábajú viac ako 1000 eur mesačne.

• Minimálne odvody aj tento rok automaticky stúpnu, tento raz o 6,84 eura na 215 eur – minimálne sociálne odvody budú 151,16 eura a zdravotné odvody 63,84 eura. O licenciách pre živnostníkov sa žiadna debata zatiaľ nezačala.

• Daňový poradca Roman Konrád pripomína, že firmy aj živnostníci, ktorí si vedú účtovníctvo, musia od roku 2018 povinne archivovať účtovné knihy, účtovné doklady aj účtovné záznamy už nie 5 rokov, ale 10 rokov.

• Niektorých živnostníkov by mohlo zaujímať aj to, že pri opakovanom porušení účtovných pravidiel im hrozí zrušenie živnosti.

Eseročky: začnú sa zverejňovať vratky DPH

• Minister financií Peter Kažimír viackrát povedal, že nie je stotožnený s tým, že sa zrušia daňové licencie. Nemal na výber, taký návrh musel predložiť, lebo bol aj v programovom vyhlásení vlády, kde ho pretlačila SNS. V roku 2018 sa teda zrušia daňové licencie, prvýkrát sa nebudú platiť v marci 2019. Najnižšia daňová licencia je vo výške 480 eur.

• Pre všetky eseročky aj ďalšie firmy zapísané v obchodnom registri bude už od januára povinná online komunikácia s finančnou správou. Doteraz bola povinná len pre platcov DPH. Ako prvé musia podnikatelia elektronicky podať daňové priznanie k dani z motorových vozidiel (do konca januára). Nová povinnosť neplatí pre občianske združenia ani nadácie.

• Kto si vyplatí dividendy zo ziskov za rok 2017, nebude z nich už platiť zdravotný odvod vo výške 14 percent, ale 7-percentnú daň. Rovnakou sadzbou sa zdaňujú aj dividendy zo ziskov vytvorených pred rokom 2003.

• Daň z príjmov pre právnické osoby zostane aj v roku 2018 vo výške 21 %.

• V roku 2018 sa začnú zverejňovať nadmerné odpočty DPH už od jedného eura. Budú sa zverejňovať kvartálne, prvýkrát sa zverejnia do konca júna za mesiace január až marec. Návrh, aby sa zverejňovali vratky DPH, najprv predložil opozičný poslanec Miroslav Beblavý, no cez koaličných poslancov neprešiel. Prešiel až vtedy, keď ho predložil Kažimír.

• Firma, ktorá sa rozhodne presunúť svoju prevádzku alebo celú firmu do zahraničia, bude musieť na Slovensku zdaniť sadzbou 21 % ekonomickú hodnotu všetkých kapitálových ziskov tu vytvorených, hoci v čase odchodu nebol tento zisk ešte realizovaný.

• Ak bude firma v úpadku a štatutári nepodajú včas návrh na vyhlásenie konkurzu, môžu sa dostať do registra diskvalifikácie. Štatutár bude diskvalifikovaný na tri roky a počas tohto obdobia nemôže byť štatutárom v žiadnej obchodnej firme alebo v družstve. Zároveň bude povinný uspokojiť nároky veriteľa, ktoré neuspokojila firma, zo svojho vlastného majetku.

• Žitňanská presadila aj to, že nepodanie návrhu na vyhlásenie konkurzu včas bude aj trestným činom.

Podnikateľov by malo zaujímať aj pár ďalších zmien:

• Minister zdravotníctva Tomáš Drucker presadil zrušenie odvodovej odpočítateľnej položky na zdravotné odvody pre zamestnávateľov.

• Minimálna mzda stúpne na 480 eur.

• Príležitostné príjmy do 500 eur už nebudú oslobodené od dane z príjmov.

• Firmy, ktoré robia výskum a vývoj, si budú môcť odrátať celé výdavky na vedu a výskum od daňového základu. Dnes si môžu odrátať 25 % takýchto výdavkov. Zavádza sa aj patent box.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie