Denník N

(Bilancovanie) na prelome rokov

Keď ste väčšinu roka vystavovaní neustálym útokom, máte prirodzenú tendenciu sa brániť. Vysvetľujete donekonečna. Je to ako boj s veternými mlynmi.

Máme za sebou vianočné sviatky. Verím, že väčšina z vás ich prežila tak, ako sa patrí. V pokoji, v pokore, medzi blízkymi. Koniec roka núti človeka bilancovať. Ani nie tak pred svetom, ako pred samým sebou. Myslím si, že to je to najdôležitejšie bilancovanie. Bez kamier, bez póz, len sám pred sebou.

Priznám sa, ani mne to nešlo ľahko. Keď ste väčšinu roka vystavovaní neustálym útokom, máte prirodzenú tendenciu sa brániť. Vysvetľujete donekonečna. Je to ako boj s veternými mlynmi. Z verejného diskurzu sa vytratilo všetko, čo je korektné. Vulgarizmy, urážky, nadávanie, prekrúcanie, vyhrážky sú na dennom poriadku. Politické debaty, ktoré sa vedú vo vecnej rovine, sú pre väčšinu občanov nudné. Všetko je čierno-biele, pravda je nepodstatná. Je nepodstatné, čo sa stalo, podstatné je, čo sa o tom napíše. Kontext nie je zaujímavý. Programy strán nie sú zaujímavé. Splnené programové ciele sú nepodstatné, podstatná je emócia, ktorú viete vyvolať. A žiaľ, niektorí politici, ich dvorní komentátori sú schopní len tej negatívnej, lebo prináša body. Z pohľadu toho, kam speje táto „nová politika“, môžem jednoznačne povedať, že rok 2017 bol jedným z najhorších. Mám obavy, že ten ďalší nebude iný.

Z pohľadu plnenia programových cieľov strany Most-Híd môžem byť s rokom 2017 spokojný. Snáď za najväčší prínos našej prítomnosti v tejto vláde považujem zrušenie Mečiarových amnestií. Dovolím si zodpovedne povedať, že nebyť našej účasti v tejto vláde, nedošlo by k tejto historickej udalosti. Robíme svoju prácu pre právny štát, pre dôchodcov, živnostníkov, zaostalé regióny, zanedbané južné Slovensko, národnostné školstvo, cestnú sieť. K dnešnému dňu máme splnenú väčšinu našich programových priorít, a ideme ďalej. Preto sme v politike, preto súťažíme vo voľbách, aby sme plnili naše programové ciele. Primerane našej sile vo vládnej koalícii. Čo sa mojej dlhoročnej politickej skúsenosti týka, tak podľa miery splnených programových cieľov, bol mi rok 2017 jeden z najlepších.

Na rok 2018 – napriek tomu, že žijeme v takom politickom ovzduší,  v akom žijeme – sa pozerám s nádejou. Začínam mať pocit, že ľudia už sú ohlušení krikom, ktorý sa na nich valí z každej strany. Existuje jedno porekadlo: skúškou pudingu je, že ho ochutnáš. Občanom Slovenska želám, aby sa nedali nalákať na „puding“, ktorý vzíde z bazálnej nenávisti a burcovania. Želal by som Slovensku a jeho občanom návrat k úprimnosti, ku korektnosti. To, že tu žijeme v relatívnom blahobyte, v pokoji, totiž nie je automatické. Nie je automatické ani to, že sa znižuje nezamestnanosť, že sa zvyšuje minimálna mzda. Ale ani to, že Slovensko je najstabilnejším článkom EÚ z krajín V4.

Občanom Slovenska –  okrem zdravia, pokoja a splnených želaní – želám v roku 2018 dostatok sily nachádzať pravdu a dostatok priestoru na stíšenie, aby bolo počuť hlas rozumu.  V záujme nás všetkých.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie