Denník N

Ak sa zruší poplatok, ženy si zrejme pôrodníka nevyberú. Bez príplatku pracovať viac nebude

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Zrušenie poplatku za epidurál či prítomnosť otca pri pôrode vítajú všetci. Ak sa však zruší poplatok za výber pôrodníka, môže sa zvýšiť korupcia.

Ak si žena chce dnes vybrať pôrodníka, vo väčšine nemocníc zaplatí poplatok a konkrétny pôrodník príde, keď začne rodiť. A to aj keď nemá službu, v noci, aj cez víkend.

Tento poplatok je v nemocniciach rôzny. Podľa údajov ministerstva zdravotníctva štátne pôrodnice vyberajú od 150 do 300 eur s DPH.

Napríklad v pôrodnici v bratislavskom Ružinove rodičky zaplatia 300 eur. Z tejto sumy však lekár dostane len 120 eur, zvyšok si nechá nemocnica.

„Ak si predstavíte, že lekár musí byť permanentne na telefóne v pohotovosti a kedykoľvek v noci je k dispozícii, tak 120 eur určite nie je dostatočná odmena,“ hovorí prednosta pôrodnice Jozef Záhumenský.

Na budúci rok však nemusí lekár a ani nemocnica dostať nič. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru) ohlásil, že chce na začiatku roku 2018 zrušiť tri poplatky spojené s pôrodmi – ide o poplatok za epidurál (metóda na tlmenie bolesti pri pôrode), za prítomnosť sprevádzajúcej osoby a aj poplatok za výber pôrodníka.

Bez príplatku lekári neprídu

Ak sa zruší poplatok za to, že si žena môže vybrať lekára či lekárku, ktorá bude pri pôrode, Záhumenský predpokladá, že lekári k rodičkám mimo svojej služby nebudú chcieť chodiť. „Neviem, ako je to plánované, ale určite nebudeme ponúkať svoju prácu vo voľnom čase bezplatne a pochybujem, že by verejná zdravotná poisťovňa rodičke uhradila výber pôrodníka,“ hovorí Záhumenský.

Službu zrejme úplne zrušia. „Ale neviem si to predstaviť, pretože záujem rodičiek je veľmi veľký, odhadujem, že minimálne 30 percent z nich má vybraného lekára,“ dodal Záhumenský.

Podľa údajov ministerstva zdravotníctva v štátnych nemocniciach za tri štvrťroky 40 percent rodičiek zaplatilo a vybralo si konkrétneho pôrodníka.

Ak sa poplatok zruší, môže sa zvýšiť počet úplatkov a čiernych platieb, tak ako to bolo pred zlegalizovaním poplatku za výber pôrodníka, hovorí psychologička a psychoterapeutka Hana Celušáková.

„Nevidím dôvod, prečo by ktorýkoľvek pôrodník či pôrodníčka mali len tak odkrojiť zo svojho voľného času, aby išli odviesť pôrod. Prečo by to robili? Alebo bude poplatok doplácať nemocnica? Kde sa na to vezmú financie? Nebude sa to zneužívať? Budú nemocnice vedieť vyjsť bez príjmov, ktoré im doteraz zabezpečovali pôrodnice?“ menuje otázky, ktoré sú spojené so zrušením tohto poplatku.

Výber pôrodníka je pritom podľa Záhumenského dobrá vec. Ak rodička má pri pôrode lekára, ktorého si sama vybrala, má k nemu väčšiu dôveru, čo môže pozitívne ovplyvniť priebeh pôrodu. „Pôrod trvá kratšie, je menšia spotreba analgetík, menšia potreba oxytocínu,“ hovorí Záhumenský.

Je to výhodné aj pri komplikovanejších pôrodoch, napríklad ak žena predtým rodila cisárskym rezom, dieťa ide zadočkom alebo sa majú narodiť dvojičky, vtedy je dobré, aby bol pri pôrode skúsený špecialista v odbore perinatálna medicína. „Ak sa rodička v týchto prípadoch rozhodne pre prirodzené vedenie pôrodu, musí si vyhľadať lekára, ktorý jej poskytne bezpečné vedenie pôrodu práve na základe bohatých skúseností a odborných znalostí,“ hovorí Záhumenský.

Poplatok za výber pôrodníka bol podľa neho aj motivačný pre šikovných, moderných a prívetivých lekárov. Mali totiž viac rodičiek, a teda aj peňazí, ako lekári, ktorí nie sú obľúbení.

Ako bude poplatok zrušený, ministerstvo ešte nehovorí, chce sa o tom ešte porozprávať s odborníkmi.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Psychologička: Výber pôrodníka je kontroverzný

Výber lekára či lekárky pre pôrod je kontroverzná vec a aj zrušenie poplatku môže priniesť viacero problémov. To, že si žena môže vybrať pôrodníka, je podľa Celušákovej dobré v tom, že žena má k lekárovi dôveru, čo jej môže pomôcť lepšie zvládnuť pôrod, pretože sa cíti bezpečne.

Môže si tiež vybrať lekára, ktorý splní jej predstavy o pôrode, napríklad ak chce inú polohu ako na chrbte. Môže si vybrať aj lekára, ktorý má skúsenosti. „Výhodou je aj to, že je to legálny spôsob, ako zaplatiť za nadštandardné služby mimo pracovného času,“ hovorí Celušáková.

Na druhej strane zazmluvňovanie lekára niekedy podľa nej vedie k „obchodu so strachom“, keď si žena zaplatí, lebo má pocit, že inak nedostane dobrú starostlivosť. Ak má lekár zazmluvnených veľa rodičiek, môže to riešiť tak, že pôrod vyvolá, aby nemusel prísť v noci či mimo služby, hovorí psychologička.

Nevie si pritom predstaviť, ako inak sa dá pôrodník motivovať na to, aby prišiel vo voľnom čase, ako peniazmi. Mohol by za to dostať náhradné voľno, ale to by zasiahlo do chodu oddelenia. „Takže sa obávam, že to budú asi len peniaze. Buď ich nájde nemocnica, alebo sa poplatky presunú do obálok,“ hovorí.

V Trenčíne si pôrodníka nevyberiete

Už dnes sa stáva, že niektorí lekári odmietnu túto službu a nechcú, aby si ich ženy zazmluvňovali. Napríklad pôrodnica vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne ani neponúka možnosť zazmluvniť si konkrétneho pôrodníka. Pri pôrode je lekár, ktorý má službu.

Táto pôrodnica pritom už viacero rokov po sebe vyhráva v hodnotení pôrodníc na Slovensku. Chvália ju rodičky, má aj dobré odborné výsledky.

Takéto nastavenie nemocnice v Trenčíne podľa spoluautorky knihy o pôrodoch Ešte netlačte Veroniky Pizano ukazuje, že ak má pôrodnica nastavené pravidlá, nie je problém, že si žena nemôže vybrať pôrodníka. „Sú tam nastavené pravidlá a procesy, vďaka ktorým do tejto pôrodnice idú tehotné ženy s dôverou, že dostanú adekvátnu zdravotnú starostlivosť, nech bude mať službu ktokoľvek,“ hovorí.

Podľa prieskumu, ktorý si pri písaní knihy robili, však nastavenie každej pôrodnice závisí od jej vedenia, teda primára či prednostu. „Keďže tí sa nezmenia, zrušenie poplatku nič nerieši a možno situáciu pre niektoré ženy zhorší,“ hovorí Pizano.

Postup závisí od vedenia kliniky do takej veľkej miery aj preto, že pre gynekológiu a pôrodníctvo dnes neexistujú štandardizované postupy, ako v jednotlivých prípadoch postupovať podľa najnovších vedeckých zistení. Ministerstvo sľubovalo, že ich bude mať do konca roka, no termín posunulo na druhú polovicu januára 2018.

„Problém je, že ženy si často vyberajú pôrodníka, aby sa náhodou nedostali do rúk niekomu, kto nastriháva, je arogantný, kto bude mať naponáhlo, alebo si zazmluvňujú pôrodníka či pôrodníčku, o ktorých vedia, že dovoľujú aj iné pôrodné polohy než len na chrbte, ktorí nepúšťajú plodovú vodu,“ hovorí Pizano.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Malo sa to zrušiť dávno

Minister Drucker sľúbil, že zruší aj poplatok za epidurál a prítomnosť otca pri pôrode. Za epidurál nemocnice pýtali od 70 do 209 eur s DPH, ukazujú dáta, ktoré poskytlo ministerstvo zdravotníctva za štátne nemocnice. Za to, že pri pôrode mohol byť otec či iná blízka osoba, nemocnice pýtali od desať do 35 eur.

Za prvých deväť mesiacov tohto roku si epidurál zaplatilo takmer 3300 žien. Podľa údajov ministerstva bol za prvých deväť mesiacov roka 2017 otec pri 4200 pôrodoch. Celkovo sa narodilo takmer 22-tisíc detí.

Ministerstvo teraz hovorí, že nevidí dôvod, prečo by mal platiť otec, ktorý je pri pôrode, lebo ani pri iných lekárskych zákrokoch sa prítomnosť člena rodiny neplatí.

„Chcela by som veriť, že minister zrušil tieto poplatky preto, lebo pochopil, že dochádza k porušovaniu práv žien a ich partnerov, ale mám skôr pocit, že ide o snahu nasmerovať debatu o pôrodníctve k poplatkom, ktoré sú však len časťou problému,“ hovorí Pizano.

Dúfa, že si pôrodnice nebudú výpadok týchto príjmov zmierňovať tak, že zavedú iné poplatky.

„Čo sa týka rušenia poplatkov za epidurálnu analgéziu a otca pri pôrode, som určite za to, už sme sa o to snažili, ale nie je to jednoduchý proces. Určite by však bolo potrebné, aby bola epidurálna analgézia hradená poisťovňou, nie je možné, aby nemocnice túto službu dotovali,“ povedal pôrodník Záhumenský.

Ministerstvo vyčíslilo, že ak by sa tri poplatky zrušili, štátne nemocnice by prišli ročne o dva milióny eur.

Zrušenie týchto poplatkov chváli aj psychologička Celušáková. Každá žena by mala mať podľa nej možnosť vybrať si osobu, ktorá ju bude pri pôrode sprevádzať bez ohľadu na to, či má na to peniaze alebo nie. „Je to ľudské právo, nie nadštandard,“ hovorí.

Rovnako to je podľa nej s epidurálom, každá žena by mala mať právo voľby, teda aj vybrať si tlmenie bolesti pri pôrode, ak takáto možnosť existuje, nemalo by to byť podmienené poplatkom. „Vyberať poplatok pri sekcii alebo operácii slepého čreva za anestéziu pripadá každému absurdné – prečo by mal byť epidurál iný? A to hovorím napriek svojmu osobnému presvedčeniu, že pôrod, ako prirodzený proces, sa v bezpečnom prostredí a s adekvátnou podporou dá krásne zvládnuť aj bez epidurálu,“ hovorí Celušáková.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie