Denník N

Roztancovaná

Domenico Ghirlandaio - Narodenie sv. Jána a Sandro Botticelli - Zrodenie Venuše.
Domenico Ghirlandaio – Narodenie sv. Jána a Sandro Botticelli – Zrodenie Venuše.

Štyri roky pred smrťou si mohol Ghirlandaio dovoliť luxus veľkorysosti.

Je dobré občas sa odstrihnúť od reality atentátov, intríg a ísť si odpočinúť do iných storočí. Nie že by boli lepšie, len sú už za nami. Nemám rád novoročné predsavzatia, ale nezaškodia. Napríklad urobiť niečo iné alebo inak. Koncom roka som sa hral s jednou detektívkou. Premýšľal som o rôznych koncoch príbehu, falošných stopách, postavách – až sa mi o tom všetkom snívalo.

Na druhý deň som chcel ísť do viedenskej Albertiny na výstavu Rafaela Santiho, otvorím dejiny maliarstva, listujem a zahľadel som sa na fresku Domenica Ghirlandaia Narodenie sv. Jána. Niečo ma rušilo. Sedem ženských postáv v strnulých pózach, jedno dieťa a jedno prekvapenie. Celkom vpravo na motíve z fresky vo florentskom Santa Maria Novella je ženská postava namaľovaná inak ako tých sedem. Nestojí, nekráča, tanečným krokom vpláva do miestnosti, ako to tak dievčatá z Florencie vedia: pravá noha na podlahe, ľavá sa jej dotýka špičkou. Ľavá ruka pri tele, pravá pridržiava na hlave košík s ovocím, šaty sa vlnia, každé rameno v inej výške. Je možné namaľovať postavy takým odlišným štýlom? Osem fosílií a jedna nádhera! Maľoval tých deväť postáv jeden maliar, alebo tú jednu namaľoval iný?

V tej chvíli mi napadlo, odkiaľ tú postavu poznám. Sandro Botticelli. Lepší a slávnejší ako Ghirlandaio. V Zrodení Venuše je podobná roztancovaná postava. Dokonca je na pravej strane kompozície ako v Narodení sv. Jána, lenže Botticelli namaľoval svoj obraz s roztancovanou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie