Denník N

Strižinec skončí ako moderátor O päť minút dvanásť, ako jeho nástupca sa spomína Kovačič

Martin Strižinec a Michal Kovačič. Foto – TASR/TV Markíza
Martin Strižinec a Michal Kovačič. Foto – TASR/TV Markíza

Moderátor najsledovanejšej politickej debaty potvrdil, že v O päť minút dvanásť skončí. „Nie je to otázka dní, skôr mesiacov. Je to moje osobné rozhodnutie, ktoré dozrievalo dlhší čas,“ hovorí.

Vedenie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) v posledných týždňoch minulého roka začalo hovoriť o tom, že najsledovanejšia politická debata O päť minút dvanásť, ktorú dnes uvádza Martin Strižinec, môže mať nového moderátora.

V koncoročnom rozhovore pre Denník N to naznačil šéf RTVS Jaroslav Rezník, podobne hovorili pre Aktuality.sk aj šéfovia spravodajstva, Juraj Rybanský a Boris Chmel.

Denníku N to teraz potvrdil aj Strižinec. „Áno. Život je zmena,“ odpovedal na otázku, či sú dohady o jeho konci pravdivé.

Kto by mohol Strižinca nahradiť, nie je jasné. Podľa informácií Denníka N sa zatiaľ spomína najmä reportér televízie Markíza Michal Kovačič.

„Kiežby som mohol povedať niečo zaujímavejšie ako: ďakujem, nebudem to komentovať,“ reagoval pre Denník N Kovačič, ktorý sa v spravodajstve Markízy venuje politike, pracuje na investigatívnych témach a moderoval už aj predvolebné debaty.

Strižinec: Som presýtený politikou

Zmena v relácii ešte chvíľu potrvá. „Nie je to otázka dní, skôr mesiacov. Je to moje osobné rozhodnutie, ktoré dozrievalo dlhší čas. Rozprával som sa o tom už aj s bývalým vedením,“ vysvetľuje Strižinec.

„Cítim potrebu skúsiť niečo iné, debatovať s inými ľuďmi o iných veciach. Po štyroch rokoch som presýtený každodennou politikou, a keď sa rozprávam s ľuďmi, ktorých stretávam, tak mi z toho vychádza, že nie som sám.“

Robert Fico v štúdiu O päť minút dvanásť. Foto N – Tomáš Benedikovič

Strižinec nevylučuje, že sa v budúcnosti môže objaviť aj ako moderátor večerných Správ RTVS, v hlave má však aj úplne novú reláciu. „Mám nejaké nápady, odprezentoval som ich aj vedeniu,“ vraví.

„Slovensko nie je iba o politike, hoci jej stále venujeme veľmi veľa času. Je najmä o ľuďoch a ich príbehoch, ktoré môžu byť inšpiráciou pre iných. Chcem ich hľadať, dať im priestor a debatovať s nimi o nadčasových, ale zároveň aktuálnych témach.“

Reláciu s väčším presahom do spoločenských tém a bez politikov pred časom uviedol aj známy moderátor Českej televízie Václav Moravec. Jej názov je Fokus Václava Moravca, raz mesačne ho vysiela Česká televízia a na veľkej ploche sa venoval napríklad kríze rodiny, medzigeneračnej priepasti, médiám či konzumnej dobe.

Najsledovanejším vlaňajším vydaním O päť minút dvanásť bola špeciálna diskusia po novembrových župných voľbách. Debatu si vtedy pozrelo 397-tisíc divákov a Jednotka medzi divákmi staršími ako dvanásť rokov dosiahla podiel na trhu 27,7 percenta.

Rezník: Nie sú za tým politické tlaky

Rezník pre Denník N výmenu pripustil už v decembri. Hovoril, že Strižinec sa cíti unavený, podobne ako Braňo Dobšinský, ktorý v rozhlase moderuje Sobotné dialógy.

„Ale otázka nestojí len tak, či ich vymeníme, alebo nie, ale aj kým ich nahradiť. Máte pocit, že mediálny trh je plný vyzretých osobností, ktoré si môžu sadnúť a moderovať hlavnú politickú debatu v televízii?“ pýtal sa riaditeľ RTVS.

On sám povedal, že nejaké osobnosti vidí, ale považoval by za nekolegiálne, ak by túto tému riešil verejne. Odmietol, že by výmenu moderátora chceli politici. „Ale ak narážate na to, či existujú akékoľvek tlaky na to, aby v rozhlase Braňo či v televízii Martin boli vymenení, tak nie, neexistujú žiadne takéto tlaky,“ dodal.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Šéf televízneho spravodajstva RTVS, Boris Chmel, volil v rozhovore pre Aktuality.sk podobné slová. „Krátko po nástupe som hovoril s moderátorom Martinom Strižincom, ktorý mi povedal, že sa cíti unavený, čomu sa po štyroch rokoch moderovania ani nečudujem. Rovnako mi povedal, že má v hlave nový projekt.“

O výmene na poste moderátora zatiaľ definitívne rozhodnuté nie je, Strižinec by mohol moderovať reláciu možno ešte do leta.

Chmel so svojím nadriadeným, Jurajom Rybanským, šumy o príchode Michala Kovačiča komentovať nechceli. „Aj ja som to počul,“ odpovedal Aktualitám Chmel a Rybanský ho doplnil vetou: „Všeličo sa hovorí.“

Problémy s politikmi, podráždený Fico

Strižinec moderoval debatu O päť minút dvanásť od novembra 2013. Do verejnoprávnej televízie prišiel z TA3, kde moderoval reláciu Debata v TA3 a zároveň pracoval aj ako šéfredaktor spravodajstva v rádiu Anténa Hitrádio.

Po svojom nástupe do RTVS hovoril, že by chcel skoncovať s tým, ako si dovtedy politici vyberali, s kým do debaty prídu, a s kým nie. „Stranícke centrály určili, komu pokazia nedeľu. Treba vybudovať niečo, čo bude rešpektované, no nebude to zajtra. Nemôže ísť o revolúciu, ale evolúciu. Budeme sa snažiť, aby bola česť prísť v nedeľu do RTVS,“ hovoril v rozhovore pre SME v roku 2013.

Niektorí politici aj do konca uplynulého roka svoju účasť ďalej podmieňovali konkrétnymi oponentmi. Portál Omediach.com napríklad opísal, ako v decembri 2016 odmietol diskutovať Robert Fico s Igorom Matovičom (OĽaNO). Nakoniec namiesto neho prišiel do diskusie Robert Kaliňák.

Bývalý riaditeľ RTVS Václav Mika po svojom nezvolení priznal, že aj debata O päť minút dvanásť tak trochu mohla za to, že ho premiér Fico chcel vymeniť. Predsedu vlády vraj nahnevalo, že v jednej predvolebnej diskusii musel čeliť Matovičovi, aj keď on osobne čakal, že mu tam bude sekundovať niekto slabší.

„Bol to jeden z kľúčových momentov,“ povedal Mika vlani. „Je možné, že ho to nahnevalo, ale jeho postoj ku mne určite nebol iba o tom.“

Štúdio RTVS a O päť minút dvanásť. Foto N – Tomáš Benedikovič

Martin Strižinec naozaj viackrát podráždil politikov Smeru. Známa je aj povolebná diskusia, v ktorej sa pýtal vtedajšieho predsedu strany Sieť Radoslava Procházku na ochotu vládnuť so Smerom.

„Ambíciou Siete je fungujúci štát, v ktorom sa nekradne a ktorý zdvíha kvalitu vlastných služieb,“ citoval moderátor z programu strany. „Spýtam sa vás na rovinu: Dá sa to s Robertom Ficom a so Smerom?“ položil následne otázku, ktorá rozhnevala Roberta Fica, ktorý v štúdiu tiež sedel.

„To snáď žartujete, pán redaktor,“ ohradil sa premiér, aj keď mu Strižinec vysvetľoval, že to nemyslel tak, ako to Fico pochopil. „Tak sa, prosím, ospravedlňte,“ vyzýval ho premiér.

Na internete bolo veľmi populárne video, v ktorom Strižinec napomenul predsedov SaS a SNS, Richarda Sulíka a Andreja Danka. „Hádate sa od volieb v kuse všetci, už naozaj nikto nehovorí s pokorou, ticho, čo tu treba zmeniť, a riešite svoje vlastné egá,“ vyčítal vo všeobecnosti politikom.

Video: Strižinec uzemnil Sulíka s Dankom

https://www.facebook.com/medansk/videos/888630117933603/

Z Markízy do RTVS?

Michal Kovačič je dlhoročný politický reportér Markízy. Vlani bol nominovaný na Novinársku cenu za najlepší televízny investigatívny príspevok. Nomináciu získal za reportáž o podozrivých nákupoch v košickej záchranke.

Kovačič v Markíze moderoval mimoriadne politické debaty, spolu so Zlaticou Puškárovou uvádzal aj predvolebné diskusie s lídrami politických strán. Na jar roka 2017 začal moderovať vlastnú diskusnú reláciu Fair play na portáli Aktuality.sk.

V lete roku 2016 sa dostal do sporu s premiérom Robertom Ficom, keď sa ho spýtal na to, či využíva sprievod ochranky pri rannom behu. Kovačič stretol premiéra na dunajskej hrádzi. Fica otázky novinára nahnevali a nahral video, v ktorom reportéra nazval „záchodovým pavúkom“. Priamo ho nemenoval, bolo však zrejmé, na koho myslel.

Video: Premiér kritizuje reportéra Markízy Kovačiča

https://www.facebook.com/robertficosmersd/videos/532593816929782/

„Dnes ráno som na hrádzi v spoločnosti môjho bratranca a suseda, ktorý chodí na hrádzu so psom, stretol najkrajšieho, najmúdrejšieho, ale súčasne aj najarogantnejšieho redaktora televízie Markíza,“ hovorí premiér vo videu, kde zdôrazňoval, že nebol na hrádzi s ochrankou. „Odporúčam novinárovi, aby sa nabudúce venoval viac behu, lebo vyzerá ako záchodový pavúk.“

Kovačič vtedy reagoval, že ho premiérovo video prekvapilo, ale nedotklo sa ho. „Som presvedčený, že bezpečnosť predsedu vlády je legitímnou témou a otázky boli formulované slušným spôsobom,“ povedal podľa Omediach.com.

Vlani bol za svoje politické debaty na rádiu Expres na Novinársku cenu nominovaný Branislav Závodský, ktorý v minulosti debatu O päť minút dvanásť moderoval. Ako napísal Denníku N, RTVS ho so žiadnou ponukou neoslovila.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie