Denník N

RTVS aj za Rezníka rozčuľuje SNS, Hrnko píše pre debatu o vzniku republiky o „úplnom dne“

Anton Hrnko. Foto – TASR
Anton Hrnko. Foto – TASR

Verejnoprávnu televíziu kritizuje SNS aj Matica slovenská, Andrej Danko odmietol Maďaričov návrh na odpolitizovanie voľby riaditeľa RTVS.

Aj keď si Slovenská národná strana (SNS) pred pol rokom pretlačila do vedenia RTVS svojho kandidáta Jaroslava Rezníka, jej politici sú s vysielaním verejnoprávnej televízie stále nespokojní. Najviac podpredseda strany Anton Hrnko.

Naposledy ho rozčúlila novoročná debata o rozpade Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky a vzniku samostatného Slovenska. RTVS ju odvysielala na Dvojke a Rádiu Slovensko.

Moderátori Robert Kotian a Peter Turčík si pozvali sociologičku Zoru Bútorovú, historika Dušana Kováča, politológov Samuela Abraháma a Jozefa Bátoru, novinára Mariána Leška či bývalého guvernéra Národnej banky Vladimíra Masára.

Výber diskutujúcich označil Hrnko za „úplné dno“ a v statuse na Facebooku sa zamyslel nad tým, „kto vlastne ovláda RTVdvojbodku“, lebo generálny riaditeľ Jaroslav Rezník podľa neho o ničom vedieť nemohol.

RTVS debatu aj zoznam diskutujúcich sama dopredu avizovala v tlačovej správe.

RTVS: Výroky politikov nekomentujeme

Hrnko označil väčšinu diskutujúcich za ľudí, ktorí boli proti vzniku samostatného Slovenska. „Skutočne ten zaslepený čechoslovakizmus nielenže škodí Slovensku, ale otupuje a degeneruje aj myseľ,“ útočil napríklad na Zoru Bútorovú.

Prekážala mu najmä kritika toho, že o rozdelení ČSFR sa nerozhodlo v referende, ktoré ľuďom sľuboval aj vtedajší predseda HZDS a premiér Vladimír Mečiar.

„Slovenský občan i český občan by v referende nikdy nehlasovali napr. ani za zánik c. a k. monarchie, ale ak sme chceli žiť ako národy, museli to opustenie habsburskej ríše rozhodnúť politici,“ napísal Hrnko.

„Nespomínam si, že by pri príležitosti okrúhleho jubilea vzniku ČSR dali diskutovať českým kniežatám a uhorským grófom, čo si myslia o zániku monarchie. To, čo urobila dnes Slovenská televízia, je úplné dno. Neospravedlniteľné.“

Hrnko sa v statuse pýtal, kto v skutočnosti RTVS ovláda. Už vlani v máji, ešte pred zvolením Rezníka, v debate Fair play portálu Aktuality.sk hovoril o tom, že spravodajstvo RTVS „nahráva tretej sile“.

Na otázku, koho tým myslí, povedal: „Spýtajte sa, čí záujem napríklad je, aby sa na Slovensko navozili imigranti“, alebo že je to „niekto, kto má záujmy globálne“. Keď sa ho moderátor Michal Kovačič spýtal, či je to podľa jeho názoru George Soros, už povedal, že „nie je žiadny konšpirátor“.

Video: Anton Hrnko v debate Fair play

Hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková v reakcii pre Denník N napísala, že vyjadrenia politikov zo zásady nekomentujú. Pre debatu televízii podľa hovorkyne písali štyria diváci s reakciami, nespresnila však, či išlo len o sťažnosti.

Danko nechce odpolitizovanie voľby riaditeľa

Ešte cez víkend opäť kritizoval RTVS aj Andrej Danko, pomohol si svojím obľúbeným príkladom o spravodajskom šote o medvedici na Deň ústavy. Argumentoval za svoj nápad, aby RTVS nebola verejnoprávnou, ale štátnou inštitúciou, financovanou z neobmedzenej reklamy a štátneho rozpočtu.

„Ak je Deň ústavy, prvým spotom by nemala byť medvedica v Tatrách, ale výročie ústavy. Redaktori by nemali mať 1,5-krát vyšší plat ako premiér, manažment dva- až trikrát viac. Potom sa už ani nečudujem odvahe mladých redaktorov, ktorí stoja oproti predsedovi vlády či predsedovi parlamentu, ak zarábajú viac,“ vravel pre TASR.

„Pod zásterkou verejnoprávnosti sa často deje veľa vecí, nad ktorými zastáva rozum. Hovorím o produkovaní relácií, pri ktorých sa využíva technika RTVS, a niekto, kto má len know-how, fakturuje peniaze, z ktorých sa redaktorom pretáčali oči.“

Marek Maďarič. Foto N – Tomáš Benedikovič

Predseda parlamentu zároveň odmietol nápad ministra kultúry Mareka Maďariča na zmenu voľby riaditeľa RTVS. Maďarič chcel, aby riaditeľa verejnoprávneho telerozhlasu volil zbor voliteľov, a nie parlament, aby bola voľba odpolitizovaná.

Jeho návrh zákona sa však zasekol a na vládu nikdy nebol predložený. Maďarič nevedel povedať prečo, dôvodom je zrejme práve odpor SNS. „Keď bol v minulosti zvolený riaditeľ, ktorý mal blízky vzťah s Marekom Maďaričom, prečo vtedy pán minister nekričal?“ pýtal sa Danko v TASR.

Na RTVS sa sťažuje aj Matica

Na RTVS sa sťažuje aj Matica slovenská, ktorá má v mnohých otázkach k SNS blízko. Prekáža jej reportáž v novembrovom vydaní Reportérov o tom, ako centrála Matice nepodporuje regionálne matičné domy, ktoré reálne organizujú kultúrne podujatia, a väčšinu rozpočtu míňa na svoju prevádzku.

Matica televíziu požiadala o opravu. „Redaktorka do nej účelovo zakomponovala mnoho nepravdivých a klamlivých informácií. Matica žiada od RTVS právo na opravu a ospravedlnenie. Podľa našich informácií sa touto sťažnosťou zaoberá priamo generálny riaditeľ Jaroslav Rezník,“ píše sa v Slovenských národných novinách, ktoré Matica vydáva.

„Vo vysielaní RTVS sa prakticky do konca roka 2017 nič nezmenilo,“ kritizujú noviny RTVS. Prekáža im najmä programový riaditeľ Tibor Búza, ktorý pracoval aj v manažmente Václava Miku. „Podľa informácií Slovenských národných novín nový riaditeľ RTVS nie je spokojný s prácou mnohých redaktorov spravodajstva, reportérov, ako ani moderátorov publicistických relácií,“ píšu matičné noviny.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

RTVS za Machaja

Slovensko

Teraz najčítanejšie