Denník N

Minister SNS sa pochválil, že Taliani zaplatili pokutu 879-tisíc za meškajúce vojenské lietadlo

Lietadlo Spartan slovenskej armády na letisku Kuchyňa. Foto – TASR
Lietadlo Spartan slovenskej armády na letisku Kuchyňa. Foto – TASR

Taliansky výrobca zaplatil odškodnenie za to, že prvé lietadlo Spartan dodal neskoro. Či je to primeraná čiastka, nevieme. Nominanti SNS odmietajú ukázať zmluvy, ktoré podpisoval ešte Smer.

Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) na úvod roka oznámil „pozitívnu správu“. Ministerstvo pri nákupe dopravných lietadiel Spartan, ktoré vyšli na sto miliónov eur, ušetrilo 879-tisíc.

„Som rád a som hrdý na to, že pod vedením SNS sa nám podarilo ušetriť takmer 900-tisíc eur pri vyjednávaní o lietadlách Spartan,“ povedal Gajdoš.

Túto sumu podľa ministra musel vyplatiť výrobca, talianska firma Leonardo – Finmeccanica (predtým Alenia), ako kompenzáciu za to, že prvý z dvoch strojov dodal neskoro. Lietadlo mali Slováci pôvodne prevziať už v prvej polovici roku 2016, napokon ho dostali až v októbri 2017.

To, či to je naozaj dobrá správa, nie je však úplne jasné. Obchod s firmou, ktorú v minulosti zastupoval priateľ Roberta Fica Miroslav Výboh, sprevádza utajovanie. Ministerstvo doteraz nechce ukázať zmluvy a nevieme tak jednoznačne povedať, či ministerstvo vyrokovalo najlepšie možné podmienky pre Slovensko.

„Na účet nám 28. decembra prišla spomenutá suma. Viac ako 400-tisíc eur bolo následne odoslaných do štátnej pokladnice, do príjmu štátneho rozpočtu,“ povedal Gajdoš.

Zvyšok peňazí podľa neho využije ministerstvo „v zmysle modernizačných zámerov, ktoré sme si stanovili v dlhodobom pláne rozvoja obrany“.

Slovenská armáda slávnostne prevzala prvé lietadlo Spartan v októbri 2017. Na snímke minister Peter Gajdoš. Foto – TASR

Dedičstvo po Smere

Nákup dopravných lietadiel Spartan uzavrel ešte bývalý minister obrany za Smer a dnešný podpredseda parlamentu Martin Glváč. Obchod dokončil na jeseň 2014 – verejnosť o ňom informoval až v momente, keď už bolo všetko rozhodnuté.

Podľa zmlúv má Slovensko dostať dve lietadlá určené na prepravu vojakov a materiálu. Nákup zahŕňa aj výcvik posádok a servis na prvé roky ich používania.

Druhý stroj má priletieť v prvej polovici roku 2018, podľa Gajdoša by to už mohlo byť načas.

Talianske lietadlá Spartan vybrali oficiálne na základe tendra, ktorý urobila ešte prvá vláda Smeru v roku 2008. Dostali prednosť pred španielskymi lietadlami Casa, ktoré majú kratší dolet i menšiu prepravnú kapacitu.

Krátko po dokončení tendra však prišla ekonomická kríza, pre ktorú sa nákup zastavil. Ministerstvo sa k nemu znovu vrátilo až za jednofarebnej vlády Smeru.

V kuloároch sa špekulovalo, že talianskym výrobcom spartanov pomohol práve vplyv zbrojára, lobistu a premiérovho priateľa Výboha. Výboh to poprel s argumentom, že v čase konania tendra už Talianov nezastupoval.

Zmluvy neukážu

Zmluvné pokuty sú pri vojenských nákupoch pomerne bežnou záležitosťou. Problémy s dopravnými lietadlami mali aj Česi, ktorí si v roku 2009 objednali konkurenčné španielske stroje Casa, tie však mali technické problémy. Výrobca preto ako odškodnenie predĺžil záruku a vrátil českému štátu dva cvičné stroje L-159, ktoré predtým získal ako súčasť obchodu.

Späť na Slovensko. Je 900-tisícová pokuta za viac než rok trvajúce meškanie primeraná? Z verejných zdrojov to nie je možné zistiť. Ministerstvo striktne odmieta zverejniť podpísané zmluvy – a to napriek tomu, že napríklad v Česku sú zmluvy na rovnaký typ lietadiel odtajnené.

Z dokumentov mohli českí novinári napríklad vyčítať to, že viac ako osem percent zo zaplatenej čiastky si nechala domáca sprostredkovateľská firma Omnipol. Zároveň mohli skontrolovať aj podmienky, za ktorých je možné od zmluvy odstúpiť.

Lietadlo Spartan C-27J môže odviezť 46 pasažierov alebo napríklad menšie obrnené vozidlá. Foto – TASR

Na Slovensku nič z toho možné nie je. Už na jeseň 2014 požiadal aktivista a obranný analytik Martin Dubéci o zverejnenie týchto zmlúv podľa infozákona. Úradníci vtedajšieho ministra Glváča mu však napísali, že podliehajú obchodnému tajomstvu.

Dubéci sa následne rozhodol, že sa bude s ministerstvom súdiť. Krajský súd v Bratislave mu vlani na jar dal za pravdu. Sudcovia ministerstvu vytkli, že pri odmietnutí infožiadosti brali až príliš veľký ohľad na záujmy talianskej firmy na úkor verejného záujmu.

„Je potrebné zohľadniť aj verejný záujem na sprístupnení tejto informácie a vážiť ho so záujmom o ochranu obchodného tajomstva,“ rozhodol senát vedený sudcom Vlastimilom Pavlikovským.

Ministerstvu preto nariadili, že musí Dubéciho žiadosť posúdiť znovu, ale tentoraz má byť viazané „právnym názorom súdu a postupovať v naznačenom smere“. Išlo o prvé takéto rozhodnutie na Slovensku.

Nič nezmohol ani súd

O žiadosti Dubéciho, ktorý medzičasom zakladal nové politické hnutie Progresívne Slovensko, rozhodoval následne už minister za SNS Gajdoš, ktorý rezort prevzal po parlamentných voľbách. Hoci nákup spartanov len zdedil po nominantoch Smeru, rozhodol sa, že ani on zmluvy neukáže.

Dubécimu poslal iba ďalšie a o niečo podrobnejšie zdôvodnenie, prečo nákup za 100 miliónov z verejných peňazí podlieha aj naďalej obchodnému tajomstvu. V dokumente vysvetlili, že talianskeho výrobcu by mohlo napríklad poškodiť, pokiaľ by sa informácie zo zmluvy dostali ku konkurentom.

„Minister obrany uvádza, že bežná dostupnosť konkrétnych ustanovení by bola spôsobilá poškodiť postavenie dotknutej obchodnej spoločnosti na trhu z dôvodu predvídania jej pozície pri budúcich obstarávaniach,“ píše sa v dokumente.

Dubéci po tomto rozhodnutí vzdal ďalšiu snahu domáhať sa zverejnenia zmlúv. „Minister Gajdoš sa mohol na rozdiel od svojho predchodcu Glváča zachovať transparentne, ale túto možnosť prepásol,“ hovorí Dubéci.

Minister: Súd pokračuje

Gajdoš pritom tvrdí, že súd o zverejnenie zmlúv pokračuje ďalej. „My sme sa odvolali a len čo bude súd ukončený, tak budeme v plnej miere rozhodnutie rešpektovať,“ povedal minister.

Nie je však jasné, o čom presne hovoril. Dubéci totiž tvrdí, že on sa už s ministerstvom nesúdi a celú vec pokladá za uzavretú.

„Som dosť zmätený z toho, čo minister hovoril. Neviem, že by v súčasnosti prebiehal pre zmluvy na spartany nejaký súd,“ hovorí Dubéci.

Denník N sa dvakrát skúšal pýtať ministra na podrobnosti k tomuto sporu. Gajdoš však pri našich otázkach bez vysvetlenia odkráčal.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie