Denník N

Tí v tesilkách ešte neodpustili tým v svetroch

Fedor Gál si preberá vyznamenanie od prezidenta. Foto N – Tomáš Benedikovič
Fedor Gál si preberá vyznamenanie od prezidenta. Foto N – Tomáš Benedikovič

Až sa nechce veriť, že ešte niekoho vyrušuje fakt, že sa našli ľudia, ktorí nechceli samostatnosť.

Ako sa dalo predpokladať, udeľovanie vyznamenaní rozparádilo niektorých poslancov Smeru natoľko, že pocítili potrebu zoznámiť so svojimi názormi aj verejnosť. Je to dosť smutný pohľad.

Podľa Blahu „nedať vyznamenanie nikomu, kto stál pri zrode SR a oceniť tých, čo Slovensko nenávidia, to je symbolika na úrovni Kotlebových šekov na 1488 eur“. Podmanickému to, „že vyznamenania dostávajú bojovníci proti samostatnému Slovensku“, až tak neprekáža, „ale nespomenúť si na nikoho z tých stoviek ľudí, čo obetovali životy za našu samostatnosť, je naozaj poľutovaniahodné“. A Glváč považuje za drzosť, že Fedor Gál „si dovolí hodnotiť, ktorý prezident mu ho mohol dať a ktorý nie!“

Až sa nechce veriť, že ešte aj dnes niekoho vyrušuje fakt, že sa pred 25 rokmi našli ľudia, ktorí nechceli samostatnosť. No nechceli a bolo ich dosť veľa. Protestovali proti tomu, podpisovali petície a 1. januára 1993 niektorí plakali. Za štátom, o ktorého osude nemohli rozhodnúť, i z obavy, aký bude ten nový štát. Aj preto, že vedeli, čo je jeho nové vedenie zač. Časom sa mnohí s týmto štátom zmierili či stotožnili, ale až po tom, čo veľká časť voličov bájnych „zakladateľov“ s krvavými rukami a nakradnutým majetkom odstavila vo voľbách.

Keď niekto rozmýšľa tak, že štát je viac ako režim, ktorý v ňom vládne, dokáže obhájiť naozaj obludné veci, ako to dokazujú práve tí, ku ktorým Blaha prirovnáva Kisku. Alebo možno aj martýri, o ktorých píše Podmanický, čo by sme sa dozvedeli, keby ozrejmil, koho presne mal na mysli.

História sa mohla vyvíjať aj inak, ale už sa raz stala. A z toho, čo sa stalo, vyplýva, že najprv tu bol 17. november 1989 a až potom 1. január 1993. To druhé by možno raz prišlo aj bez toho prvého, ale to je alternatívna história. Tá skutočná ukazuje, že najprv tu boli tí exoti v svetroch a až potom nastúpili (či skôr vďaka nim mohli nastúpiť) všetci tí tesiloví podnikoví právnici, úradníci štátnej banky a socialistického ministerstva spravodlivosti, kšeftári s blatníkmi z právnickej fakulty a obchodní zástupcovia Otexu. A to sa zjavne neodpúšťa ani po toľkých rokoch.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie