Denník N

Kiska zatiaľ najtvrdšie voči Smeru: Kaliňák je bezcharakterný a falošný, zneužil proti mne NAKA

Andrej Kiska. Foto N - Tomáš Benedikovič
Andrej Kiska. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 15.00. Viac členov Smeru potvrdilo, že sa Kaliňák s Kažimírom pochytil pre kauzu daňových únikov prezidentových bývalých firiem, tvrdí hlava štátu.

Prezident Andrej Kiska ešte nebol voči Smeru taký tvrdý ako v rozhovore pre maďarskojazyčný týždenník Vasárnap.

O ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi hovoril ako o falošnom a bezcharakternom človeku, ktorý naňho nastražil viac pascí vrátane kauzy letov do Popradu.

Podľa prezidenta žijeme v mafiánskom štáte a viac predstaviteľov Smeru potvrdilo, že aj minister financií Peter Kažimír vyčítal Kaliňákovi, že chce naňho hodiť všetku špinu v súvislosti s uniknutými informáciami o Kiskových daňových problémoch.

Prezident nešetril ani premiéra Roberta Fica. „Chcel by som veriť aspoň tomu, že to celé neorganizoval on, ale že prenechal špinavú prácu ministrovi vnútra,“ povedal reportérke Vasárnapu Marii Vrabcovej.

Andrej Kiska vymenoval v marci 2016 Roberta Kaliňáka za ministra. Foto – TASR

Značnú časť rozhovoru kritizuje ministra Kaliňáka. „Spolupracovníci mi často vytýkajú, že v ľuďoch hľadám to dobré – a aj keď o niekom stokrát počujem, že je to falošný, bezcharakterný človek,“ rozhovoril sa Kiska po otázke, čo sa vo funkcii naučil.

„O Kaliňákovi som počul veľa zlého už skôr“

„Dnes už viem, že táto skúsenosť môže byť veľmi bolestivá, typickým príkladom je minister vnútra Robert Kaliňák, o ktorom som počul veľa zlého už pred tým, ako som nastúpil do funkcie. Mnohí ma varovali, aby som mu neveril, pretože je priateľský, dokonca žoviálny, ale keď to bude v jeho záujme, okamžite ma oklame.“

Podľa Kisku je typickým príkladom kauza letov do Popradu, odkiaľ pochádza a žije tam jeho rodina. Tvrdí, že mu Kaliňák sám ponúkol využívanie vládnej letky, ktorú jeho rezort spravuje, nakoniec z toho však Smer vyrobil kauzu. „Takýchto pascí mi však nastavil viac a som zvedavý, čo sa ešte chystá.“

Smer lety do Popradu proti Kiskovi používa opakovane. V decembri premiér Robert Fico prezidenta listom vyzval, aby zaplatil takmer milión eur, ktoré mali jeho súkromné lety stáť. Kiska predsedovi vlády na list neodpovie.

„Na to sa nedá odpovedať. Nemám preto ani dôvod, odložil som to do archívu, lebo takúto urážku si nechcem uctiť tým, že si ju všimnem,“ povedal.

„Niektorých veľmi irituje, že otvorene pomenujem problémy spoločnosti – nie je náhoda, že som premiérov účet dostal po tom, ako som na tlačovke s ministrom práce a sociálnych vecí vyhlásil: Slovensko nie je sociálny štát, pretože sa nevie zodpovedajúcim spôsobom postarať o tých, čo sú najpotrebnejší a najzraniteľnejší. Do pol hodiny mal tlačovku premiér a predložil účet.“

Fico a Kiska. Foto N – Peter Kováč

„Kažimír sa pohádal s Kaliňákom“

Prezident v rozhovore povedal, že premiér je preňho v skutočnosti ešte väčším sklamaním ako Kaliňák. Kiska sa pre Vasárnap sťažoval na daňové kontroly v jeho firmách a následný únik informácií o tom, ako dopadli. Vidí za tým jasnú snahu Smeru zdiskreditovať ho.

„Ešte väčším sklamaním pre mňa bol prístup premiéra Roberta Fica, ktorého som veľmi dôverne osobne informoval o tom, že podľa mojich informácií vie o daňovej kontrole v mojej bývalej firme, ale že tomu nechcem veriť,“ rozhovoril sa prezident.

„Povedal, že je to klamstvo, ničoho takého by sa nezúčastnil, a potom po dvoch týždňoch vysvitlo, že o všetkom vedel. Chcel by som veriť aspoň tomu, že to celé neorganizoval on, ale že prenechal špinavú prácu ministrovi vnútra.“

Kiska Vasárnapu povedal, že aj v Smere boli nespokojní s tým, čo sa okolo daňovej kontroly v jeho firmách dialo. „Ľutujem, že to ako prezident republiky musím povedať, ale práve v mojom prípade sa ukázalo, že žijeme v mafiánskom štáte, pretože štát zneužíva svoju moc na diskreditáciu tých, čo sú mu nepohodlní,“ vravel.

V tlačenej verzii Vasárnapu ďalej vyšla veta: „Viac členov Smeru potvrdilo, že na zasadaní predsedníctva strany minister financií vytkol ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi, že zneužil Národnú kriminálnu agentúru (NAKA) a nakoniec by zodpovednosť zvalil na neho, pričom s tým nemá nič spoločné. Je mi smutno z toho, že minister vnútra môže s vedomím premiéra zneužiť svoj úrad, najmä ak premiér nedávno prehlásil: uvidíme, čo v súvislosti s prezidentom ešte vysvitne.

Podľa prezidentskej kancelárie tu však došlo k významovému posunu a Kiska v skutočnosti povedal: „Ukázalo sa, že za tým všetkým stojí minister vnútra, ktorý zneužil národnú kriminálnu agentúruZ mediálneho prostredia presiakla informácia, že na predsedníctve strany Smer minister financií, na ktorého sa ukazovalo v súvislosti s údajným zlyhaním daňového úradu,  rázne vytkol ministrovi vnútra, že celú tú špinu, s ktorou nič nemá, chce hodiť na neho. Viacerí členovia Smeru mi potvrdili, že sa pohádali. Je to smutné, že minister vnútra takto zneužíva svoj úrad a ešte smutnejšie je, že predseda vlády bol o tom všetkom informovaný a odobril to.“

Denník N ráno zverejnil presný preklad z Vasárnapu, ktorý sa však presne nezhodoval so slovami prezidenta. Minister Kažimír  aj preto poprel, že by vinil Kaliňáka zo zneužitia NAKA.

„Chcem povedať, že som nikdy neobviňoval ministra vnútra zo zneužitia zložiek NAKA. Strážiac odbornosť a profesionalitu rezortu financií a finančnej správy opätovne odmietam účasť v akýchkoľvek politických hrách, nech sú organizované kýmkoľvek.“

Kiska dodal, že má informácie, že Kaliňák chce proti nemu opäť použiť NAKA. „To jednoznačne znamená, že boj proti chobotnici sa neskončil a treba sa pripraviť na ďalšie napäté obdobie, ale som pripravený.“ 

Premiér mal s ministrom financií Petrom Kažimírom v stredu tlačovku. Na otázku, či na Kiskove výroky zareaguje, povedal: „Pán redaktor, je začiatok roka 2018, počkajme si ešte chvíľu.“ Minister financií, aj keď stál pri mikrofóne, nepovedal, či Kaliňákovi na predsedníctve Smeru naozaj vyčítal zneužívanie úradu. O pár hodín to v stanovisku poprel.

Andrej Kiska počas novoročných vyznamenaní. Foto N – Tomáš Benedikovič

Kaliňák: Prezident hľadá vinníka

Na Kiskove výroky reagoval tlačový odbor ministerstva vnútra. „Pán prezident neustále hľadá vinníka za vlastné chyby. Minister vnútra podľa neho môže za jeho daňové podvody, za to, že prelietal milión eur z peňazí daňových poplatníkov na cesty domov, a najnovšie aj za to, že sa prezidentskej kancelárii máli jedlo, ktoré sa podáva na palube leteckého útvaru ministerstva.“

Kaliňák naráža na spor, o ktorom písal Nový čas. Kiska podľa denníka približne s 50 ľuďmi v lietadle počas návštevy USA prejedol 17-tisíc eur. Prezident sa bránil, že catering objednáva ministerstvo vnútra a on cenu nevie ovplyvniť.

Ministerstvo hovorí, že Kiskove daňové podvody nikdy nevyšetrovala NAKA (prípad riešila finančná správa a polícia) a Kaliňák nemohol do ničoho zasahovať.

„Ani v čase, keď bol prezident konateľom, keď vrcholila prezidentská kampaň a keď si náklady na prezidentskú kampaň zaúčtoval do účtovníctva a žiadal vratky DPH. Takže tejto konštrukcii pána prezidenta celkom nerozumieme. Minister vnútra nie je orgán činný v trestnom konaní, a teda nemôže do žiadneho vyšetrovania zasahovať.“

Kaliňák popiera prezidentovo tvrdenie, že mu letku sám ponúkol. „Minister vnútra nikdy prezidentovi nepovedal, že má lietadlá leteckého útvaru ministerstva vnútra využívať na svoje súkromné cesty domov zadarmo,“ píše Kaliňákov tlačový odbor.

„Nikdy ho nežiadal, aby v priebehu 27 mesiacov špeciál absolvoval 319 letov z a do Popradu alebo sedem letov z Popradu do Košíc, čo je 112 kilometrov. Svedčí o tom aj fakt, že prezident jednu faktúru za súkromný let Bratislava-Poprad, ktorá bola vystavená, aj zaplatil.“

Kiska už skôr vyhlásil, že Kaliňák pri letoch klame. Prezidentova kancelária vlani potvrdila, že Kiska si uhradil dva lety vládnou letkou, ktoré využil ešte pred svojou inauguráciou v roku 2014.

„Dodávajú mi sily, aby som sa im postavil“

Spory medzi premiérom a Smerom a prezidentom sa počas minulého roka vystupňovali do otvorenej vojny. Smer spochybňoval Kisku aj začiatkom roka, dôvodom boli podobne ako po minulé roky prezidentské vyznamenania.

„Už v minulosti som viackrát vzniesol výhrady, keď sa prezident pri príležitosti vzniku Slovenskej republiky rozhodol vyznamenať aj ľudí, ktorí boli otvorene proti samostatnosti našej krajiny. To, že tak urobil aj pri okrúhlom 25. výročí, považujem za necitlivé až neslušné. Skôr by som očakával, že pán prezident ocení ľudí, ktorí prispeli k vzniku Slovenskej republiky,“ povedal najnovšie Fico Novému Času.

Kiska tvrdí, že za stupňujúcim sa napätím medzi Smerom a ním môžu byť blížiace sa prezidentské voľby, ktoré budú na jar 2019.

„Môže to pri tom hrať úlohu, pretože je voľba prezidenta už témou, sú počuť prvé mená. V prieskumoch som pravidelne najdôveryhodnejší, ďaleko predbieham politikov Smeru, preto sa tak snažia ukázať ma v zlom svetle.“ Kto bude kandidovať za Smer, nie je zrejmé, Fico svoju kandidatúru vylúčil, Kiska má povedať najneskôr do septembra, či bude pokračovať.

Prezident ani vo Vasárnape nepovedal, či by opäť išiel do prezidentského súboja. Tvrdí však, že ho útoky Smeru neznechutili. „Po tom, čo sa stalo, cítim v sebe viac síl, aby som sa postavil za pravdu, než kedykoľvek predtým,“ vyhlásil.

„Pretože ak môžu v tejto krajine toto urobiť prezidentovi republiky, tak to môžu urobiť komukoľvek. Kvôli ostatným to nemôžem vzdať, pretože ja mám možnosť sa brániť, vyjadrovať sa pre médiá, ale v záujme mnohých obyčajných, bezbranných občanov môžem prehovoriť len ja.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie