Denník N

Ďalšia facka Bugárovi. A celému Slovensku

Odbornosť je, samozrejme, úhlavným nepriateľom ľudí, ako sú Danko, Hrnko a Machala, tak ju treba z ministerstva vyhnať.

Menšinové školstvo a menšinové otázky síce nie sú ani zďaleka to najdôležitejšie, čo trápi maďarských voličov Mosta-Híd, stali sa však hlavnou témou straníckej propagandy po tom, ako sa bugárovci pridali ku koalícii Smeru a SNS a potrebovali vysvetliť, čo tam vlastne robia.

A vysvetľujú to neustále dodnes. Príslušníkom menšiny tvrdia, že účasť na vláde, táto ich preťažká obeť, stojí za to, pretože len vďaka nej zachránili menšinové málotriedky a zaistili maďarské nápisy na železničných staniciach.

Čo na tom, že to nie je presvedčivé a že napríklad na problém málotriedok mal Most pred voľbami iné, lepšie a najmä udržateľnejšie riešenie namiesto prostého predlžovania ich živorenia. Ak urobíte to, čo urobil Most-Híd, a držíte sa vládnych funkcií ako kliešť napriek všetkým škandálom, musíte niečo hovoriť, aj keď je vlastne už jedno, čo.

Oklieštenie kompetencií štátneho tajomníka ministerstva školstva za túto stranu je pre Bélu Bugára nepríjemné práve preto, že podkopáva stranícku propagandu o tom, ako aspoň v menšinovej oblasti niečo podstatné vo vláde dosahujú.

Štátnemu tajomníkovi síce zostáva „vzdelávanie menšín“, hlavné rozhodnutia týkajúce sa aj maďarských škôl však bude robiť ten, komu pripadne dohľad nad základnými a strednými školami. A tým je ministerka za SNS pracujúca pod ideologickým dohľadom kovaných slovenských nacionalistov Lukáša Machalu a Antona Hrnka. Tí sa jej budú neustále pliesť do práce i bez toho, aby sedeli na ministerstve. Krásne vyhliadky pre menšiny, nielen pre Maďarov.

To je jeden, dokonca menej dôležitý, rozmer zmien v rezorte školstva. Druhý vzhľadom na súbežnú faktickú likvidáciu Inštitútu vzdelávacej politiky pomenovala opozícia, keď hovorila, že ide o vylúčenie odbornosti z procesu rozhodovania.

Odbornosť je, samozrejme, úhlavným nepriateľom ľudí, ako sú Danko, Hrnko, Machala. Tak nečudo, že ju treba z rezortu vyhnať. Na tieto zmeny však doplatí celé Slovensko. Ak tu nebudeme mať lepšie vzdelávanie, nebudeme tu mať ani lepšiu konkurencieschopnú ekonomiku, a preto ani lepšie platy a životnú úroveň.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Eurofondy v školstve

Modrí, Most-Híd

Školstvo

Komentáre

Teraz najčítanejšie