Denník N

Za tri dni tu máme dve zvady

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Tento rok sa bude rozhodovať o Ústavnom súde a Európskej únii, ale noviny budú opäť plniť hádky.

Prvého januára sa najvyšší ústavní činitelia stretli na odovzdávaní vyznamenaní a dokonca aj na recepcii. Ešte v ten večer však zo Smeru začali prichádzať prvé nesúhlasné reakcie.

Druhého si po maďarsky hovoriaci čitatelia mohli vo Vasárnape prečítať rozhovor s prezidentom Kiskom, kde opäť hovoril o svojej daňovej kauze, mafiánskom štáte a nebývalo ostro sa pustil do ministra vnútra Roberta Kaliňáka a čiastočne aj do premiéra Roberta Fica.

V stredu tretieho si o tom mohli ľudia prečítať aj po slovensky. Ale to už vyšiel Nový Čas, kde Fico vyjadril výhrady k vyznamenaným. Poobede Kaliňák skritizoval Kiskov rozhovor. A do hry vstúpil aj minister financií Peter Kažimír, ktorý poprel Kiskove vyjadrenia, že kritizoval Kaliňáka. Fico sa k rozhovoru nevyjadril s tým, že je ešte len začiatok roka a máme chvíľu počkať.

No a ešte sme zistili, že prezidentom autorizovaná verzia rozhovoru nie je úplne totožná s tým, čo nakoniec vyšlo v časopise Vasárnap.

Chvíľami to vyzerá ako komédia, ale v skutočnosti je to tragické. Čaká nás rok, keď sa Kiska i Smer musia rozhodnúť, či a koho budú kandidovať. Ako však ukázali prvé tri dni, pravdepodobne sa nebude hovoriť o podstatných veciach, ale o nálepkách. Je nepochybné, že Smer k obvyklému repertoáru (Kiska je daňový podvodník, papaláš a kamaráti sa s protislovenskými živlami), ktorý sa časom obohrá, pridá aj ďalšie kúsky.

Prezidentovi nezostane nič iné, len obvinenia vyvracať a brániť sa smeráckej snahe urobiť z neho v očiach verejnosti rovnakého, ak nie horšieho politika, ako verejnosť vníma časť vedenia Smeru.

To všetko sa bude diať v roku, keď sa majú meniť pravidlá obsadzovania Ústavného súdu, na ktorého zložení sa prezident s predstaviteľmi najsilnejšej strany nevedel zhodnúť tri roky. Bude vôbec možné, aby v takejto situácii prišli prezident, parlament a vláda k jednotnému názoru napríklad na to, či má časť sudcov menovať priamo prezident? Skôr sa zdá, že výsledok bude závisieť od toho, či si premiér s prezidentom budú vôbec vedieť prísť na meno.

Bude to tiež rok, keď sa možno bude rozhodovať o budúcej podobe Európskej únie a našom mieste v nej. Iste, máme tu deklaráciu najvyšších ústavných činiteľov o tom, že chceme do jadra. Ale len nedávno sme videli, ako minister zahraničia Miroslav Lajčák prezidenta skritizoval za vystúpenie v europarlamente, hoci bolo na rozdiel od vystúpenia Andreja Danka v dume plne v súlade s politikou vlády.

Prezident v novoročnom prejave povedal, že „užitočnú, vecnú, rozumnú obsahovú politiku zväčša vytláčajú na okraj bezvýznamné a malicherné škriepky“. Malo by to byť varovanie, ale v začínajúcom sa roku to viacerí zoberú ako návod.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Prezidentské vyznamenania

Komentáre

Teraz najčítanejšie