Denník N

Sagan má ambiciózne plány. Chce vyhrať Paríž-Roubaix aj Miláno-San Remo, na MS sa pokúsi o zázrak

Foto N - Peter Kováč.
Foto N – Peter Kováč.

Trojnásobný majster sveta pre taliansky denník La Gazzetta dello Sport prehovoril o plánoch a cieľoch v prvej časti sezóny. V dúhovom drese chce vyhrať čo najviac pretekov, rád by uspel na monumentálnych klasikách. 

Peter Sagan sa už 16. januára po prvý raz od zavŕšenia zlatého hetriku na MS vráti k pretekaniu. Počas zimného obdobia trávil čas s manželkou Katarínou a synom Marlonom. V rozhovore pre taliansky denník La Gazzetta dello Sport prezradil, že je ako každý iný otec, no uistil, že je stále hladný po úspechu.

„Som normálny otec, ktorý sa bojí, keď Marlon plače a ja nerozumiem jeho potrebám. Užívam si hranie sa s ním a jeho smiech. Môj život sa zmenil, veci sú emotívnejšie, ale všetko ostatné je takmer rovnaké,“ povedal jazdec tímu Bora-Hansgrohe.

Trojnásobný majster sveta odštartuje sezónu v Austrálii na pretekoch Tour Down Under, ktoré sa  začínajú už o necelé dva týždne.

Cieľom monumentálne klasiky

Za najväčšie ciele v prvej polovici novej sezóny Sagan označil úspechy na jarných jednorazových pretekoch, ktoré sa v cyklistike radia medzi päť prestížnych monumentálnych klasík.

„Rád by som vyhral Paríž-Roubaix a Miláno-San Remo, ale ak by som vyhral Okolo Flámska, nebude to problém,“ odpovedal pre taliansky denník na otázku, aké sú jeho ciele v jarnej časti sezóny.

Sagan má síce na konte už 101 profesionálnych víťazstiev, no vyhral zatiaľ iba jeden monument – preteky Okolo Flámska v roku 2016. Na klasike Miláno-San Remo skončil už dvakrát druhý, naposledy vlani, keď ho na páske porazil Poliak Michal Kwiatkowski.

Sagan uviedol, že po pretekoch v Austrálii absolvuje kemp vo vysokohorskom prostredí španielskeho pohoria Sierra Nevada a na jar bude pretekať aj v Taliansku.

„Vo februári by som mal absolvovať otváracie preteky v Belgicku. Pred pretekmi Miláno-San Remo sa určite objavím na pretekoch Tirreno-Adriatico a Strade Bianche. Moja príprava pred belgickými klasikami bude ako zvyčajne,“ povedal Sagan v rozhovore, ktorý prebral aj cyklistický portál cyclingnews.com.

MS v Innsbrucku? Skôr pre Nibaliho či Valverdeho

Na záver jarnej sezóny by mohol Sagan podľa La Gazzetta dello Sport absolvovať aj holandskú jednorazovku Amstel Gold Race, na ktorej naposledy štartoval v roku 2013. Po nej by si mal dať prestávku a pred Tour de France už tradične absolvovať preteky Okolo Kalifornie a Okolo Švajčiarska.

Už tretiu sezónu po sebe bude jazdiť v dúhovom drese majstra sveta, no na ďalší šampionát, ktorého trať je určená skôr pre vrchárov, zatiaľ nemyslí. „Pravdou je, že na majstrovstvá sveta nemyslím. Nielen preto, že je to veľmi ďaleko, ale aj pre profil,“ povedal pre La Gazzetta dello Sport.

„Chcem si užiť čas strávený v dúhovom drese, vyhrať čo najviac pretekov a baviť sa pri tom. Som trochu skeptický ohľadom tohtoročného svetového šampionátu. Budem robiť všetko, čo budem môcť, ale stať sa môže všetko,“ pokračoval Sagan.

Dnes 27-ročný jazdec si uvedomuje, že profil favorizuje skôr iných jazdcov. „Nemyslím si, že mám vlastnosti, aby som zopakoval úspech z posledných rokov. Trať je skôr pre Vincenza Nibaliho či Alejandra Valverdeho než pre mňa,“ dodal Sagan.

Predpokladaný kalendár Petra Sagana na jar

Tour Down Under (Austrália) – 16. 1. – 21. 1.

Omloop Het Nieuwsblad (Belgicko) – 24. 2.

Kuurne-Brusel-Kuurne (Belgicko) – 25. 2.

Strade Bianche (Taliansko) – 3. 3.

Tirreno-Adriatico (Taliansko) – 7. 3. – 13. 3.

Miláno-San Remo (Taliansko) – 17. 3.

E3 Harelbeke (Belgicko) – 23. 3.

Gent-Wevelgem (Belgicko) – 25. 3.

Okolo Flámska (Belgicko) – 1. 4.

Paríž-Roubaix (Francúzsko) – 8. 4.

Amstel Gold Race (Holansko) – 15. 4.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Peter Sagan

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie