Denník N

Trénoval osem hodín denne, žena ho preto opustila. Kráľ šípok ukončil kariéru

Phil Taylor. Foto - tasr/ap
Phil Taylor. Foto – tasr/ap

Phil Taylor sa stal prvým hráčom, ktorý šípkami zarobil milión libier.

Keď sa v prvý deň nového roka v čisto anglickom finále majstrovstiev sveta v šípkach stretol 57-ročný Phil Taylor s mladíkom Robom Crossom, bolo jasné, že nech zápas dopadne akokoľvek, v centre pozornosti bude aj tak lúčiaca sa legenda. Diváci už počas rozcvičky skandovali, že „je iba jeden Phil Taylor“.

Finále napokon vyhral Cross, no aj tak bola väčšia pozornosť venovaná Taylorovi. Bol to pre neho posledný zápas v 31-ročnej kariére.

„Je to čudné. Šípky boli tridsať rokov súčasťou môjho života a teraz mám vnúčatá, ktoré vidia, že ich dedko má úplne zničený chrbát,“ povedal chlapík, ktorý má svoju prezývku „Sila“ vytetovanú aj na predlaktí.

V prvom finále porazil sponzora

Na rozdiel od Slovenska sú v Británii šípky veľmi populárne. Britské médiá ich označujú za najrýchlejšie sa rozvíjajúci šport na svete. Televízia SkySports dokonca tvrdí, že spomedzi športov, ktoré vysiela, sú turnaje v šípkach po futbalovej Premier League druhým najsledovanejším športovým podujatím v Británii.

Phil Taylor je pre šípky niečo ako bol Wayne Gretzky pre hokej či Pelé pre futbal. Traduje sa o ňom historka, že keď sa ho učiteľ spýtal, čím by chcel byť, odpovedal, že inžinierom. Učiteľ mu odvetil, že nemá šancu, pretože je hlúpy.

Taylor mu to nezabudol, keď si neskôr kúpil Jaguara, jazdil okolo školy a trúbil, aby si ho učiteľ všimol.

Zo školy odišiel ešte ako šestnásťročný a našiel si prácu v dielni na keramiku. K šípkam sa dostal v podstate náhodou. Keď si spolu s manželkou hľadali nové bývanie, zapáčil sa im dom neďaleko krčmy, ktorú vlastnil legendárny šipkár Eric Bristow.

Päťnásobný majster sveta ako prvý u Taylora spozoroval talent a požičal mu desaťtisíc libier na rozbeh kariéry. V tej dobe dvadsaťšesťročný mladík zo Stoke-on-Trent sa do hry celkom vložil a už v roku 1990 pri svojom debute na svetovom šampionáte získal prvý majstrovský titul.

Ako prvý zarobil milión

Vo finále porazil práve svojho tútora Bristowa. O dva roky vybojoval Taylor aj druhý titul a v roku 1993 bol jedným zo šestnástich hráčov, ktorí sa odtrhli od Britskej šipkárskej organizácie a založili si vlastnú asociáciu PDC.

Tá doposiaľ organizovala 25 svetových šampionátov a Phil Taylor ovládol hneď štrnásť z nich. V ďalších piatich stroskotal vo finále a počas svojej bohatej kariéry vyhral celkom 216 profesionálnych turnajov. V roku 2010 skončil v ankete BBC o britskú športovú osobnosť roka druhý.

Na konte má aj iné úspechy, napríklad ako prvý hráč dokázal v priamom prenose britskej televízie uzavrieť „leg“ (akýsi set v šípkach) deviatimi hodmi, čo je najmenší možný počet. Zároveň bol prvým hráčom, ktorý hraním šípok zarobil milión libier.

Za svoj prvý majstrovský titul pritom získal „iba“ 24-tisíc libier. Pre porovnanie, víťaz tohtoročného šampionátu Rob Cross si z londýnskej haly Alexandra Palace odniesol rovných 400-tisíc.

Nástup mladíkov

Šípky boli dlho skôr klubovou záležitosťou, typickí profesionáli boli ešte nedávno excentrickí štyridsiatnici či päťdesiatnici s pivným bruchom. Diváci, ktorí turnaje navštevujú vo veľkých počtoch a povzbudzovaním vytvárajú skvelú atmosféru, si aj preto obľúbili Petra Wrighta s bláznivým farebným čírom na hlave, či práve Taylora.

Ten svoju povesť nezaprel ani v poslednom finále a jednému z kamarátov v hľadisku ukázal prostredník.

Dnes sa však do popredia tlačí skôr mladšia generácia. Svetová jednotka Michael van Gerwen má 28 rokov, nový majster sveta Rob Cross je ešte o rok mladší. Narodil sa v roku, keď Phil Taylor oslavoval svoj prvý majstrovský titul.

„Mladíci, ktorí práve nastupujú, sú fantastickí. Sú oddaní šípkam, majú kondíciu a ja s nimi už nemôžem súťažiť,“ povedal Taylor krátko po finále.

„Nikdy nenájdete podobného športovca ako je on,“ polichotil legende Rob Cross a priznal, že jeho snom bolo zahrať si vo finále práve proti Taylorovi. Aj preto víťazný pohár zdvihol spolu so svojím vzorom a na pár sekúnd mu ho požičal.

https://twitter.com/Sporf/status/947954230589100032

Osem hodín tréningu a rozvod

O veľkom záujme verejnosti o šípky svedčí aj to, že keď sa v roku 2014 Taylor po 23 rokoch manželstva rozvádzal, bulvárne médiá o tom písali na titulných stránkach.

Taylor sám priznal, že trávil až príliš veľa času hraním šípok a cestovaním po turnajoch, zatiaľ čo jeho žena Yvonne sama vychovávala štyri deti. Pred dôležitejšími turnajmi trénoval aj osem hodín denne.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie