Denník N

Pijú „raw“ vodu a myslia si, že chutí lepšie a žijú zdravo. Vedci to popierajú a varujú pred cholerou a týfusom

Foto – Fotolia
Foto – Fotolia

Spôsob čistenia a dezinfekcie vody z vodovodu neovplyvňuje jej zloženie, teda obsah minerálov a ďalších látok. Cieľom procesu je zabezpečiť, aby bola voda zo zdravotnej stránky neškodná.

„Raw“ už nie sú iba koláčiky a torty, ale aj voda.

„Voda z vodovodu je záchodová voda, v ktorej pláva antikoncepcia,“ posťažoval sa pre denník The New York Times Mukhande Singh, zakladateľ spoločnosti Live Water, ktorá predáva 10-litrovú fľašu „raw“ nefiltrovanej a chemicky neupravenej vody za 36,99 dolára.

Singhovi prekáža, že sa do vody z vodovodu dáva fluorid. „Volajte ma konšpiračným teoretikom, ale ide o látku na kontrolu mysle, ktoré nemá žiaden pozitívny vplyv na zdravie ústnej dutiny.“

Toxická látka na kontrolu mysle?

Podľa vyznávačky „raw“ vody, Kalifornčanky Vanessy Kuemmerlovej, je fluorid smrteľná toxická látka.

Konšpirátor Alex Jones, zakladateľ dezinformačného webu Infowars (Infovojna), si myslí, že fluorid sa do vody z vodovodu pridáva zámerne, aby sme boli viac poslušní. Vo vode, ktoré tečie z kohútikov, sa podľa neho vyskytujú aj látky, ktoré z ľudí robia homosexuálov.

Dodajme, že nemáme žiadne dôkazy o tom, že by bol fluorid látkou na kontrolu mysle, ale máme veľa dôkazov, že má pozitívny vplyv na chrup.

Vyznávači „raw“ vody či ako hovoria, „živej“ vody, vravia, že pri úprave vody môže dôjsť k tomu, že sa z nej odstránia prospešné minerály a zabijú „zdraviu prospešné baktérie“.

Nezávislí od vlády

Cody Friesen zo spoločnosti Zero Mass Water na výrobu „raw“ vody pre The New York Times vysvetlil, že popularita „živej“ vody v Spojených štátoch môže súvisieť s túžbou po samostatnosti a nedôverou ľudí k vláde.

„Len sa nadýchnite, zhlboka sa nadýchnite. Nezáleží na tom, akí ste bohatí alebo chudobní, môžete sa nadýchnuť a ten vzduch, čo dýchate, patrí vám. No pri vode to neplatí a dodáva vám ju vláda,“ cituje Friesena The New York Times.

Cieľom jeho spoločnosti je poskytovať zákazníkom vodu, ktorá je „absolútne nezávislá od aktuálnej infraštruktúry“.

Zariadenie, ktoré ponúkajú, stojí 4500 dolárov a funguje tak, že zbiera vlhkosť zo vzduchu. Denne vyprodukuje okolo 10 litrov vody. Skip Battle, ktorý má zariadenie nainštalované, sa zveril: „Voda z vodovodu proste nie je taká osviežujúca.“ Ďalšia zákazníčka pre The New York Times povedala, že odkedy pije „raw“ vodu, má lepšiu pokožku a nemusí toľko piť.

Foto – Fotolia

Úprava vody bráni šíreniu cholery a týfusu

Vedci nie sú z nového trendu, ktorý sa zatiaľ šíri v Spojených štátoch, najmä v Kalifornii v okolí Silicon Valley, kde mu prepadli viacerí ľudia, práve nadšení.

Imunológ Vladimír Leksa z Ústavu molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied pre Denník N povedal, že sa s výrazom „raw“ vody stretol vôbec po prvý raz, keď sme ho oslovili, a k vode z vodovodu dodal: „Chlórovanie je bežnou a účinnou metódou dezinfekcie. Nemám s tým problém. Kto by mal problém, môže vodu z kohútika pred vypitím nechať odstáť. Je úplný nezmysel, že by voda mala obsahovať nejaké zdraviu prospešné baktérie, ktoré sa dezinfekciou ničia, ako tvrdia zástancovia takzvanej surovej (z angl. raw) vody. Na to máme kyslú kapustu.“

Leksa neverí zvestiam o lepšej chuti „raw“ vody: „Zástancov ‚raw‘ vody by som nechal podrobiť sa skúške, v ktorej by podľa chuti mali rozoznať vodu z vodovodu od svojej surovej biovody.“

Vedec vysvetlil, že spôsob čistenia a dezinfekcie vody z vodovodu neovplyvňuje jej zloženie, teda obsah minerálov a ďalších látok. „Cieľom je zabezpečiť, aby bola voda zo zdravotnej stránky neškodná. To znamená, že po vypití vody z vodovodu by sme nemali ochorieť na choleru či týfus.“

Americký úrad Centers for Disease Control and Prevention (CDC, Stredisko pre kontrolu chorôb a prevenciu) uvádza, že voda sa v Spojených štátoch po prvý raz dezinfikovala v roku 1908 v New Jersey. Vďaka tomu došlo k dramatickému poklesu výskytu cholery alebo týfusu.

„V roku 1900 sme mali asi 100 prípadov týfusu na 100-tisíc ľudí. Do roku 1920 to kleslo na 33,8 prípadu na 100-tisíc ľudí. V roku 2006 došlo k poklesu na 0,1 prípadu na 100-tisíc ľudí (len 353 prípadov). Približne 75 percent z toho pripadalo na ľudí, ktorí cestovali do cudziny. Týfus dramaticky klesol v mestách od Baltimoru po Chicago po tom, čo sa začala dezinfekcia a úprava vody,“ konštatuje Stredisko pre kontrolu chorôb a prevenciu.

Chlór nedegraduje minerály vo vode

Prvé zmienky o vodovodoch na našom území pochádzajú zo 14. storočia a história vodárenstva na Slovensku sa spája v prvom rade s rozvojom ťažobného priemyslu, vraví pre Denník N chemik Filip Květoň z Chemického ústavu Slovenskej akadémie vied. Vedec dodal, že väčší rozvoj úpravy vody na našom území nastal počas socializmu v 50. a 60. rokoch minulého storočia.

Chlórovanie vody považuje odborník za účinný nástroj v boji proti chorobám. „Úprava vody chlórom je ako jedna z najbezpečnejších metód dezinfekcie odporúčaná aj Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). Vďaka jednoduchosti, vysokej účinnosti a relatívnej stálosti chlóru vo vodných roztokoch sa metóda využíva po celom svete už viac ako 50 rokov.“

Vedec doplnil, že tam, kde „nedochádza k úprave vody chlórovaním, je aj naďalej zvýšený výskyt ochorení tráviaceho traktu, spôsobovaných či už koliformnými baktériami (Escherichia coli, Enterobacter sp., Klebsiella sp., Citrobacter sp.), alebo prvokmi, najčastejšie sú to choroby ako cholera, dyzentéria, brušný týfus alebo giardióza“.

Podľa Květoňa chlór vo vode nijakým spôsobom nedegraduje minerály vo vode, ako vápnik, horčík a sodík, a vraví, že ľudia nemusia mať obavy z konzumácie vody dezinfikovanej chlórom. „Koncentračná prítomnosť chlóru v upravenej vode je rádovo sto- až niekoľko tisíckrát menšia ako prítomnosť minerálov. Ak by aj teoreticky dochádzalo k reakciám chlóru s minerálmi, malo by to minimálny vplyv.“

Foto – Fotolia

Poruchy metabolizmu a odvápňovanie kostí

Neopodstatnený strach z chlóru vo vode z vodovodného systému vedie niektorých ľudí k tomu, že si kupujú domáce filtre, aby vodu prefiltrovali. Ak sa však filtre používajú nesprávne (neskorá výmena a iné), hrozí, že sa v nich nadmerne rozmnožia mikroorganizmy, čo zvýši riziko nákazy.

Chemik objasnil, že domáce filtre fungujú na princípe reverznej osmózy alebo iónovej výmeny, pri ktorých môže dôjsť k tomu, že „si ľudia nevedomky vyrobia demineralizovanú vodu (môžeme hovoriť o mŕtvej vode), ktorá stratila všetky prospešné minerály. Ide najmä o vápnik, horčík a sodík“.

Pitie takej vody vedec neodporúča: „Človek je od prírody adaptovaný na príjem vody s obsahom minerálov, a tak pitie vody, ktorá bola demineralizovaná, môže viesť k poruchám metabolizmu, odvápňovaniu kostí a zvyšujúcim sa predpokladom kardiovaskulárnych ochoreni.“

Ako si budovať hlboké vzťahy bez osamelosti? Kúpte si knihu Umenie blízkosti – rozhovory Moniky Kompaníkovej s psychológom Jánom Hrustičom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Technológie

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie