Denník N

Trump chce zastaviť pomoc Palestínčanom. Odniesli by si to utečenci vo viacerých krajinách

Palestínčania počas protestu proti Donaldovi Trumpovi. Foto – TASR/AP
Palestínčania počas protestu proti Donaldovi Trumpovi. Foto – TASR/AP

Palestínski predstavitelia považujú Trumpove vyjadrenia za vydieranie.

„My im posielame stovky miliónov dolárov a nedostávame za to žiadne ocenenie ani rešpekt. Palestínčania nechcú hovoriť o mieri – prečo by sme im mali platiť?“ vyjadril sa na Twitteri americký prezident Donald Trump a nielen Palestínčania to pochopili ako vyhrážku, že ak nepristúpia k mierovým rokovaniam, prídu o finančnú pomoc z USA.

Trump sa v podobnom duchu vyjadril aj o Pakistane, ktorému pre jeho „zradné konanie a poskytovanie útočiska teroristom“ hrozí zastavením vojenskej pomoci.

Svetové médiá však upozorňujú, že kým v prípade Pakistanu by stratu pomoci pocítil hlavne tamojší režim, v prípade Palestínčanov by išlo prevažne o ľudí žijúcich v utečeneckých táboroch v Gaze, na západnom brehu, v Jordánsku, Libanone a Sýrii.

Americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová totiž preložila Trumpove vyhrážky do formulácie, že Spojené štáty by zrejme zastavili príspevky do UNRWA, agentúry OSN zameranej na pomoc palestínskej samospráve. „Prezident v zásade povedal, že nebude ďalej prispievať alebo zastaví príspevky UNRWA, kým Palestínčania nezasadnú k rokovaciemu stolu.“

UNRWA vyhlásila, že doteraz nedostala žiadne avízo o zmene režimu amerických príspevkov. USA na podporu agentúry posielajú najviac zo všetkých prispievateľov – v minulom roku to bolo viac ako 368 miliónov dolárov, kým druhý najštedrejší darca, EÚ, prispel zhruba polovicou toho, čo dávajú Američania – 159 miliónmi dolárov.

Ročný rozpočet organizácie, ktorá sa stará o 5 miliónov palestínskych utečencov, je okolo 1,1 miliardy dolárov.

Palestínčania: vydiera nás

Američania okrem pomoci agentúre OSN ešte prispievajú aj priamo na chod palestínskej samosprávy. Ide o 400 miliónov dolárov ročne na jej aparát a úrady, výplaty zamestnancom a na bezpečnostné sily. Nateraz sa nevie, či Trump myslel aj na tieto peniaze, ktorých odobratie by bolo pre samosprávu takmer likvidačným opatrením.

Medzi Palestínčanmi nie príliš populárna inštitúcia totiž peniazmi od donorov môže zabezpečiť aspoň základný chod palestínskych území, vrátane platov „štátnych“ zamestnancov, ktorých lojalitu si vie takto zabezpečiť.

Palestínski predstavitelia považujú Trumpove vyjadrenia za vydieranie a po uznaní Jeruzalema za hlavné mesto Izraela ich vnímajú ako ďalší krok prezidenta v ich neprospech. Práve preto, že ide podľa nich o jednostranné akcie, odmietajú rokovať.

Na následky v podobe utrpenia utečencov vo viacerých krajinách postihnutých aj prílevom ľudí z vojnových zón, ale aj rozkladu palestínskej samosprávy upozorňujú palestínski lídri aj experti. „Vôbec nehovorím, že palestínska samospráva robí skvelú prácu, ale ak im zoberieme peniaze a zoberieme peniaze aj UNRWA, kto sa bude starať o utečencov?“ pýta sa profesor Yossi Mekelberg z Regent’s University v Londýne.

Naráža na to, že palestínska samospráva je skorumpovaná, veľa peňazí od donorov sa „stráca“ v zákutiach prebujnenej byrokracie a určite nie všetka pomoc sa dostane k tým najbiednejším.

Ani UNRWA sa vždy nespráva ideálne, v minulosti sa objavili podozrenia, že vo svojich objektoch poskytuje útočisko radikálom, že pre manažérske chyby a nedbanlivosť tam prichádza k nehospodárnosti a že politizuje problém palestínskych utečencov, korí nie sú zďaleka jedinou takto zasiahnutou skupinou. Žiadni iní utečenci totiž nemajú agentúru, čo by sa venovala výhradne im.

Čo tým dosiahne?

„S UNRWA je veľa problémov, ale zastavenie finančnej pomoci tejto organizácii len postihne najslabších členov palestínskej spoločnosti a len ťažko privedie Palestínčanov k rokovaciemu stolu,“ vyhlásil bývalý hovorca izraelskej armády, plukovník Peter Lerner.

Ak by palestínska samospráva vyhlásila, že pre nedostatok financií zastavuje svoju činnosť, padla by zodpovednosť za Palestínčanov na okupovaných územiach na štát Izrael, čo nie je práve stav, ktorý by si Izrael želal.

Obmedzenie pomoci OSN zase nezasiahne len Palestínčanov na okupovaných územiach, ale aj v okolitých štátoch. Libanon či Jordánsko už teraz ledva zvládajú príliv utečencov zo Sýrie a zníženie finančných prostriedkov by si odniesli hlavne Palestínčania, ktorí desaťročia žijú v utečeneckých táboroch, kde sú viac-menej trpení a bez prítomnosti UNRWA v podobe sociálnej, zdravotnej a vzdelávacej pomoci by prežívali len ťažko.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie