Denník N

Kaliňák útočí na Kisku: Po jeho ceste do Mexika bolo vládne lietadlo povracané

Robert Kaliňák. Foto N – Tomáš Benedikovič
Robert Kaliňák. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 15.30 h. Minister vnútra prezidentovi na tlačovke odporučil, aby nepracoval s ľuďmi, „ktorí sa správajú ako prasce“. Policajný prezident Gašpar oznámil, že Kiskovu firmu KTAG vyšetruje NAKA.

Minister vnútra Robert Kaliňák na dnešnej policajnej tlačovke k nehodovosti za minulý rok zaútočil na prezidenta Andreja Kisku.

Reagoval na prezidentov rozhovor v maďarskojazyčnom týždenníku Vasárnap, kde Kiska o Kaliňákovi hovoril ako o bezcharakternom a falošnom človeku, ktorý naňho chystal pasce a zneužíval proti nemu svoj úrad a policajnú Národnú kriminálnu agentúru.

Kiska tiež hovoril, že pre daňové kontroly jeho firiem sa údajne pohádali predstavitelia Smeru na predsedníctve strany.

Kaliňák poprel, že by zasahoval do vyšetrovania prezidenta Kisku. „Chlap by nemal takto vyplakávať, je to nedôstojné a pôsobí to smiešne,” vyhlásil minister vnútra s tým, že o prípade na predsedníctve nehovorili. „Pán Kiska nie je súčasťou našich rozhovorov. Nevstávame a nezaspávame s jeho menom na perách,“ povedal.

Minister: Lietadlo vrátili povracané

Minister vnútra zopakoval, že Národná kriminálna agentúra sa vyšetrovaniu daňových problémov v Kiskových bývalých firmách nevenovala a žiadne pasce na prezidenta nechystá. Na prípade pôvodne robila finančná správa, policajný prezident Tibor Gašpar však dnes povedal, že prezidenta vyšetruje už aj NAKA.

„Náš vzťah bol ťažký, veľa vecí som mu odmietol, on to dnes nazýva pascami,“ hovorí. Minister vnútra dodal, že sa zrejme pridá k premiérovi, ktorý prezidentovi poslal faktúru na milión eur za využívanie vládnej letky na cesty do jeho rodného Popradu.

Kiska pre Vasárnap povedal, že predsedovi vlády na list s faktúrou neodpovie. „Na to sa nedá odpovedať. Nemám na to ani dôvod, odložil som to do archívu, lebo takúto urážku si nechcem uctiť tým, že si ju všimnem,“ povedal prezident o faktúre od premiéra.

„Pridám sa asi s ďalšou faktúrou prezidentovi,“ povedal teraz Kaliňák. „Pošlem faktúru prezidentovi za čistenie interiéru lietadla, ktoré sa vrátilo z Mexika celé povracané.“

Minister vnútra následne prezidentovmu štábu odporučil, aby nerobil s ľuďmi, „ktorí sú prasce“. „Stačí mať svoju skupinu ľudí, s ktorou pracujem, aby sa nesprávali ako prasce, ale ako ľudia,“ povedal Kaliňák.

Prezident bol na služobnej ceste v Mexiku v novembri 2017. Kaliňák teda vytiahol údajne znečistený interiér po 43 dňoch.

„Je ľudsky úbohé vysmievať sa ľuďom za to, ak im je v lietadle nevoľno,“ reagoval prezidentov hovorca Roman Krpelan. „Už v Mexiku po ceste na letisko zachraňovala sanitka jedného z členov delegácie pre žalúdočné problémy z jedla. Nie pracovníka Kancelárie prezidenta.“

Kiska tvrdí, že škandál okolo letov do Popradu naňho nastražil Kaliňák, keď mu povedal, aby vládnu letku využíval, lebo piloti aj tak musia mať nalietané hodiny. „Nikdy som ho nenahováral na to, aby lietal domov. To je prejav papalášizmu, ktorý tu nemal nikto,“ vyhlásil Kaliňák.

„Povedal som pánovi prezidentovi, lebo tam bol rozdiel medzi pánom prezidentom Gašparovičom, ktorý lietal nerád, že je dobré, aby na všetky svoje pracovné cesty vládne lietadlá používal,“ vysvetľoval Kaliňák.

„Na to nasledovala otázka pána prezidenta, či teda niekedy môže ísť na tom domov. Hovorím, že samozrejme, ale to musí zaplatiť. Aj sa tak stalo. Jednu faktúru zaplatil, ďalšie faktúry nezaplatil, tak sme ich prestali vystavovať, pretože my tu vojnu s pánom prezidentom sme nikdy viesť nechceli.“

Kaliňák dodal, že s prezidentom v Poprade nevidel žiadnu významnú zahraničnú návštevu. „Ja som tam významnú návštevu nevidel. Nevidel som tam ani Biely dom, ani Buckinghamský palác, ani Kremeľ.“

Krpelan povedal, že žiadne faktúry od vnútra nedostali, a ani nebol dôvod „Pretože polícia nám písomne oznámila, že neexistuje rozdiel medzi služobnou cestou a súkromnou cestou a zabezpečuje ochranu a prevoz chránenej osoby nonstop 365 dní v roku bez možnosti vzdať sa ochranky.“

Prezidenta obvinil, že chcel drahé auto

Kaliňák na tlačovke na prezidenta vytiahol aj ďalšie obvinenia, napríklad, že chcel na zaistenie svojej dopravy najdrahšiu limuzínu.

„Keď si vypýtal najluxusnejší mercedes, tak som mu povedal, aby to dal písomne,“ povedal Kaliňák. „Keď som mu dodal nové vozidlo, tak sa sťažoval, že to má malý motor. Tak sme mu zabezpečovali väčší výkon. Odovzdali sme to s dvojtýždňovým meškaním, no nato sa prišli sťažovať vysokopostavení predstavitelia kancelárie prezidenta, že trucujem.“

Kaliňák povedal, že jeho vzťah s prezidentom je komplikovaný. „Predtým som bol označený, že trucujem, teraz, že zneužívam moc. Ak má pocit, že chceme niečo zneužívať, tak sa pravdepodobne bojí,“ vyhlásil minister vnútra pred novinármi.

„Ja s ním nebojujem, pán prezident bojuje so mnou. Pán prezident s tým začal,“ dodal Kaliňák.

Kiska: Je to falošný človek

Prezident Andrej Kiska v aktuálnom rozhovore pre maďarskojazyčný týždenník Vasárnap o ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi hovoril ako o falošnom a bezcharakternom človeku.

„Dnes už viem, že táto skúsenosť môže byť veľmi bolestivá, typickým príkladom je minister vnútra Robert Kaliňák, o ktorom som počul veľa zlého už pred tým, ako som nastúpil do funkcie. Mnohí ma varovali, aby som mu neveril, pretože je priateľský, dokonca žoviálny, ale keď to bude v jeho záujme, okamžite ma oklame.“

Podľa Kisku je typickým príkladom kauza letov do Popradu, odkiaľ pochádza a žije tam jeho rodina. Tvrdí, že mu Kaliňák sám ponúkol využívanie vládnej letky, ktorú jeho rezort spravuje, nakoniec z toho však Smer vyrobil kauzu. „Takýchto pascí mi však nastavil viac a som zvedavý, čo sa ešte chystá.“

Kiska tiež povedal, že má informácie, že Kaliňák chce proti nemu opäť použiť NAKA. „To jednoznačne znamená, že boj proti chobotnici sa neskončil a treba sa pripraviť na ďalšie napäté obdobie, ale som pripravený.“

Palác: Kaliňák si smiešne vymýšľa

Prezidentov hovorca Roman Krpelan napísal, že Kaliňák sa na svojej tlačovke chytil do vlastných pascí. „Rovnako ako pri Hedvige Malinovej, na tlačovej konferencii polície znova komentuje vyšetrovanie, o ktorom nemá nič vedieť, a potvrdil tak, kto stojí za útokmi na prezidenta.“

Prezidentský palác odmietol aj ministrove výroky o služobných vozidlách. „Prezident bez problémov jazdil na autách, ktoré mu po nástupe pridelil minister vnútra a mali viac ako 10 rokov a vyše 300.000 kilometrov, hoci boli neustále v servise,“ reagoval Krpelan.

„Limuzína je ďalšia pasca, ktorú si minister smiešne vymýšľa, rovnako ako to, že nikdy neobchodoval s Bašternákom.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie