Denník N

Keď Trump vyhral, Melania plakala, no nie od radosti. Kontroverzná kniha rozhádala prezidenta s Bannonom

Donald Trump s manželkou Melaniou. Foto – TASR/AP
Donald Trump s manželkou Melaniou. Foto – TASR/AP

Bývalý poradca údajne hovoril o zrade prezidentovho syna.

Ešte počas volebného dňa Trumpov štáb nečakal, že sa ich kandidát stane prezidentom. Dokonca, ako sa píše v novej knihe Michaela Wolffa, ktorej autenticitu viacerí spochybňujú, si niektorí jeho blízki mysleli, že by ním nemal byť. Sám Trump sa po neúspechu chystal založiť novú televíznu spoločnosť.

„Prehra by vyhovovala každému. Prehra bola víťazstvo,“ napísal Wolff.

Keď začali chodiť prvé výsledky, ktoré ukazovali, že Trump to vyhrá, všetkých to zaskočilo. „Krátko po ôsmej večer počas volebnej noci, keď sa potvrdil nečakaný trend, že Trump môže napokon vyhrať, Donald junior povedal priateľovi, že jeho otec vyzerá , akoby uvidel ducha. Melania bola v slzách – ale nie od radosti,“ píše autor.

Oheň a hnev

Kniha s názvom Fire and Fury: Inside the Trump White House (Oheň a hnev: vo vnútri Trumpovho Bieleho domu) vyjde až budúci týždeň, no už úryvky zverejnené v New York Magazine spôsobili v utorok v Spojených štátoch menšie zemetrasenie a stali sa hlavnou témou dňa. Kniha ukazuje rozhádaný tím, ktorý si o svojom prezidentovi myslí, že je „ako dieťa“ či „pologramotný“.

Kniha Trumpa naštvala, jeho hovorkyňa povedala, že je to vymyslený, bulvárny odpad.

V žiadnom prípade však nie je vymyslený konflikt medzi Trumpom a jeho donedávna blízkym spojencom Stevom Bannonom, ktorý kniha rozpútala. Steve Bannon je jeden z hlavných hlasov protiestablišmentového hnutia a ako šéf jeho kampane od augusta pomohol Trumpovi dostať sa do Bieleho domu.

Bol aj súčasťou jeho administratívy, patril k najvplyvnejším ľuďom. Údajne práve on presvedčil Trumpa, aby Spojené štáty ako jediná krajina sveta vystúpili z parížskej dohody o boji proti klimatickým zmenám.

Steve Bannon. Foto – TASR/AP

V rozhovore so spisovateľom bol však Bannon k Trumpovi a jeho blízkym kritický. Obvinil napríklad jeho syna Donalda juniora a zaťa Jareda Kushnera zo zrady, pretože sa v Trump Tower stretli s ruskou právničkou, ktorá im sľúbila zničujúce informácie na súperku Hillary Clintonovú.

„Dokonca aj keď si myslíte, že to nebola zrada alebo nepatriotické, alebo kravina, čo si myslím ja, mali by ste zavolať okamžite FBI,“ povedal podľa knihy. Trump mladší v minulosti odmietal, že by stretnutím s ruskou právničkou počas kampane spravil niečo zlé.

Trumpova reakcia na napísané bola tvrdá a tentoraz na ňu nestačil ani Twitter. „Steve Bannon nemá nič spoločné so mnou a s mojou funkciou. Keď sme ho vyrazili, prišiel nielen o prácu, ale aj o rozum. Steve bol zamestnanec, ktorý pracoval pre mňa po tom, čo som už získal nomináciu,“ povedal vo vyhlásení.

Poprel tiež, že by poradca mal na jeho politiku veľký vplyv. „Steve predstiera, že je vo vojne s médiami, ktoré nazýva opozičnou stranou, ale v Bielom dome im posúval falošné informácie, vďaka ktorým vyzeral oveľa dôležitejší, ako bol. To je jediná vec, ktorú robil dobre. Steve málokedy so mnou hovoril medzi štyrmi očami a iba predstieral, že má vplyv, aby poplietol pár ľudí, ktorí nemali prístup a ktorým pomohol napísať falošné knihy,“ dodal.

Vojna na nože

Právnici Trumpa zároveň napísali Bannonovi list a hrozia mu žalobou, pretože prezidenta ohováral a porušil dohodu o neposkytovaní dôveryhodných dôverných informácií po odchode z úradu.

BBC nazvala spor „jedovatou vojnou na nože“ medzi prezidentom a jeho bývalým blízkym poradcom. Konflikt môže byť významný aj z toho dôvodu, že Bannon vedie portál Breitbart, ktorý je alternatívnym médiom a má vplyv na voličov, ktorí poslali Trumpa do Bieleho domu.

Ten môže byť dôležitý aj počas novembrových volieb do kongresu. Bannon chce bojovať proti republikánskym kandidátom, ktorí patria k establišmentu, a chce presadiť kandidátov z hnutia Tea Party. Vplyvný portál tak môže byť po roztržke kritickejší k Trumpovi.

Je však otázne, či konflikt zanechá dlhodobú stopu medzi oboma mužmi, ktorí sa ešte donedávna nazývali priateľmi. Bannon sa ku knihe nevyjadril, podľa Guardianu však v stredu v rádiu povedal, že Trump je „veľký človek, ktorého podporuje“.

Niektorí hovoria, že spor prezidenta nemusí trvať večne. „Trump už v minulosti dokázal, že sa dokáže neskôr s ľuďmi udobriť. Zhodnotiť sa to bude dať o týždeň,“ povedal pre Guardian Dan Cassino, politológ z New Jersey.

Bannon a Trump sa stretli v roku 2010. Bannon bol predtým dôstojníkom v americkom námorníctve či finančníkom v Goldman Sachs.

Ideologicky blízki

Pravidelne sa začali stretávať v roku 2013 a rýchlo sa stali „ideologicky spriaznenými dušami“. Keď Trump ohlásil kandidatúru, Bannonov Breitbart ho podporoval.

V auguste 2016 sa z Bannona stal šéf kampane republikána. Práve Bannon tlačil na Trumpa, aby neustupoval a pred voľbami neobrusoval svoje názory smerom k stredovým voličom, ale aby tvrdo kritizoval Clintonovú a nadbiehal voličom tézami ako múr na hranici s Mexikom či zrušenie obchodných dohôd.

Po víťazstve Trump pre Bannona vytvoril špeciálnu funkciu v Bielom dome a ako poradca mal vplyv na jeho politiku. Po čase sa to však Trumpovi prestalo páčiť. Nahnevala ho napríklad titulná stránka magazínu Time, kde bola Bannonova fotka a nadpis Veľký manipulátor.

Postupne upadol do nevôle prezidenta, až napokon v auguste musel odísť. Bannon zostal externým poradcom, párkrát si volali, naposledy podľa Bieleho domu pred mesiacom.

„Trumpova prezidentúra, za ktorú sme bojovali, sa skončila. Stále máme silné hnutie a niečo ešte dokážeme vyťažiť z Trumpovho úradu,“ povedal Bannon pre Weekly Standard. Prezidenta kritizoval za vyhodenie šéfa FBI Jamesa Comeyho, čo nazval najväčšou politickou chybou v moderných politických dejinách.

Wolffova kniha ešte ani nevyšla, no už sa stala číslom jeden medzi bestsellermi amerického Amazonu. Mnohí však sú opatrní s tým, nakoľko sa jej dá veriť.

Viacerí citovaní v knihe popreli svoje výroky v knihe. Jedným z nich je aj bývalý britský premiér Tony Blair, ktorý podľa knihy chcel byť Trumpov vyslanec pre Blízky východ a varoval ho, že ako kandidáta ho britské tajné služby možno odpočúvajú.

„Je to úplný výmysel, doslovne od začiatka do konca,“ povedal Blair podľa Guardianu.

Ohýbal fakty?

Autor Michael Wolff má reputáciu, že často ohýba fakty či už vo svojich stĺpčekoch, alebo knihách. Raz sa tiež priznal, že klamal.

Jeho kniha je plná sporov medzi ľuďmi okolo Trumpa a urážok voči prezidentovi, ktoré povedali jeho spolupracovníci.

Miliardár Thomas Barrack junior, dlhoročný priateľ prezidenta, údajne povedal, že Trump je nielen šialený, ale aj hlúpy (poprel to).

Bývalá poradkyňa Katie Walshová údajne povedala, že komunikovať s Trumpom je „ako zisťovať, čo chce malé dieťa“ (poprela to).

Poradca Sam Nunberg vraj tvrdil, že keď chcel Trumpovi vysvetliť americkú ústavu, nedostal sa cez štvrtý dodatok. Mediálny magnát Rupert Murdoch zasa o Trumpovi povedal po telefonáte, že je „skur… idiot“.

Wolff povedal, že bol v Bielom dome ako doma a hovoril celkovo s 200 ľuďmi a viackrát aj s Trumpom. Biely dom hovorí, že prezident so spisovateľom hovoril iba raz, a aj to najviac sedem minút.

„Wolffove kecy sú zábavné, ale aj Michael Wolff si myslí, že jeho úlohou je byť nekritickým zapisovateľom a rozprávať sa s ľuďmi, ktorí sú preslávení častým klamaním,“ napísala na Twitteri novinárka Ashley Feinbergová.

Knihu spochybňuje aj to, že napríklad podľa úryvkov Donald Trump v roku 2016 nevedel, kto je John Boehner (bývalý šéf snemovne). Ako si však všimol Washington Post, miliardár viackrát do roku 2011 spomína Boehnera vo svojich tweetoch.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie