Denník N

Na odpálenie rakiet potrebuje Trump kufrík a „sušienku“. Ako by mohol za pár minút začať jadrovú vojnu?

Foto – TASR/AP a Instagram Pete Souza
Foto – TASR/AP a Instagram Pete Souza

Nukleárny kufrík je neďaleko prezidenta 24 hodín denne.

Keď Barack Obama minulý rok odovzdával úrad Donaldovi Trumpovi, na inauguráciu s ním prišiel aj muž v uniforme, ktorý držal v ruke dvadsaťkilový kufrík. Keď Trump zložil prísahu a stal sa novým prezidentom Spojených štátov, niekde mimo hlavného záberu sa vojak presunul od Obamu bližšie k nemu.

Odvtedy je hliníkový kufrík potiahnutý kožou stále pár krokov od amerického prezidenta. Cestuje s ním vo výťahu, je s ním v Bielom dome aj v jeho rezorte na Floride a dokonca aj na golfovom ihrisku. Kufrík obsahuje všetko, čo prezident potrebuje na to, aby rozpútal nukleárnu vojnu alebo reagoval na útok na Spojené štáty.

Jedna vec v ňom však nie je – márne by ste v ňom hľadali veľké červené tlačidlo, ktoré pošle rakety s jadrovými hlavicami na nepriateľov USA.

Trump červené tlačidlo používa na kolu

Keď Kim Čong-un v novoročnom príhovore oznámil, že má na stole tlačidlo, vďaka ktorému môže poslať jadrovú bombu na USA, Trump mu kontroval a odkázal mu, že jeho tlačidlo je väčšie.

V skutočnosti však nemá na svojom stole v Oválnej pracovni (ani nikde inde) červené tlačidlo, ktoré by vypálilo rakety na Severnú Kóreu. Jediný červený spínač, ktorý je na jeho stole, je určený na to, aby si zavolal svoju obsluhu.  Môže si tak objednať napríklad diétnu kolu, za deň ich podľa New York Times vypije až dvanásť.  

Všetko potrebné na spustenie jadrového útoku je v kufríku. Prezident v ňom inštrukcie, komunikačné zariadenie, vojenské plány, zoznam bezpečných bunkrov a zariadenie, ktorým pred útokom overí svoju totožnosť.

Potrebuje na to kódy, ktoré nosí stále pri sebe na plastovej kartičke. Tá je známa ako sušienka. Ak by sa rozhodol, že chce nariadiť jadrový útok, no nemá pri sebe kartičku, mal by smolu. Bez overenia armáda útok neuskutoční.

V minulosti sa prezidentom kartičku podarilo stratiť. Prišiel o ňu napríklad Jimmy Carter alebo Bill Clinton, ktorý ju spolu so svojou kreditkou nosil vo vrecku nohavíc. Clinton ju dokonca nemal niekoľko mesiacov a tajil to.

V roku 1981 zmizla aj po neúspešnom atentáte na Ronalda Reagana, keď prezidenta previezli do nemocnice a vyzliekli z obleku, v ktorom mal kartičku.

Foto: Vojak s jadrovým kufríkom nastupuje do Air Force One, snímku urobil dvorný fotograf Baracka Obamu

Po tom, čo ju Trump po inaugurácii prebral, priznal, že pocítil veľkú zodpovednosť. „Keď vám vysvetlia, čo to znamená a to, o akej ničivej sile sa bavíte, je to veľké vytriezvenie. Je to v istom zmysle veľmi, veľmi strašidelné,“ povedal Trump pre ABC News.

Aj napriek tomu sa odvtedy mnohokrát vyhrážal použitím jadrových zbraní.

Po jeho poslednom tweete ho za to kritizoval aj Obamov viceprezident Joe Biden. „Toto nie je hra, nie je to o tom, kto sa dokáže viac nafukovať. To skrátka nie je prezidentské,“ povedal NBC.

Čo sa deje po otvorení kufríka?

Ani po zadaní kódov ešte nevyštartujú rakety. Po tom, čo sa overí, že pri kufríku je naozaj americký prezident, sa nadviaže spojenie s Pentagonom. Najvyšším vojenským predstaviteľom prezident odkáže, že chce spustiť nukleárny útok.

Inštrukcie sa odtiaľ dostanú do riadiacieho strediska a na základne s raketami s jadrovými hlavicami. Tie sa do vzduchu dostanú do niekoľkých minút. V prípade, že by rakety vylietali z ponoriek, trvalo by to o čosi dlhšíe, asi 15 minút, povedal v Kongrese Bruce Blair, vojak, ktorý v minulosti slúžil na jednej zo základní, kde sú uložené aj rakety.

Očakáva sa, že prezident svoje rozhodnutie konzultuje so svojimi poradcami a tými najvyššími politickými a vojenskými predstaviteľmi. Posledné slovo je však aj tak na ňom. Na rozdiel od vyhlásenia vojny nepotrebuje, aby jeho rozhodnutie schválil Kongres.

Vojenskí velitelia síce môžu odporovať prezidentovi v prípade, že jeho rozkazy sú podľa nich v rozpore s medzinárodným právom, no ten ich môže obísť a presunúť riadenie na ďalšieho človeka, ktorý bude ochotný útok spustiť.

„Prezidentovi poradcovia by sa mu to mohli snažiť vyhovoriť, ale systém je nastavený tak, že je potrebné určiť iba to, či príkaz naozaj prichádza od prezidenta. Neexistuje žiadny mechanizmus, ktorý by povedal, že je správne začať nukleárnu vojnu. Nie je žiadna druhá osoba, či už ide o ministra obrany, alebo o šéfa Generálneho štábu, ktorá by musela útok odobriť,“ povedal pre CNN Garrett Graff, ktorý o tejto téme napísal aj knihu.

Tak to funguje ešte od čias studenej vojny, keď hrozba nukleárnej vojny trvalo visela vo vzduchu. Dnes by už viacerí odborníci aj politici chceli spustiť diskusiu o zmene pravidiel. Použitie jadrovej bomby by Trumpovi radi sťažili najmä demokrati.

„Čím dlhšie som v Senáte, tým viac sa bojím, že niekto urobí veľkú chybu. Jeden človek, prezident, je zodpovedný. Urobí chybu a máme tu Armagedon,“ povedala ešte v roku 2016 senátorka Dianne Feinstenová.

„Muž, ktorého si môžete doberať prostredníctvom tweetov, nie je muž, ktorému by sme mali dôverovať pri používaní nukleárnych zbraní,“ povedala počas predvolebnej kampane Trumpova rivalka Hillary Clintonová.

So svojimi poradcami by ešte pred spustením útoku mal prezident prebrať aj vojenské plány. Priamo v kufríku sú opísané aj jednotlivé typy útokov a scenáre, z ktorých si najvyšší veliteľ armády môže vybrať.

Má tlačidlo Kim?

Nikto okrem Kim Čong-una a jeho najbližších spolupracovníkov netuší, či sa na jeho stole naozaj nachádza tlačidlo, ktoré spomínal v novoročnom prejave. Málokto však predpokladá, že diktátorovi, ktorý má hlavné slovo vo všetkom, čo sa v jeho štáte deje, by niekto odporoval, ak by sa rozhodol vypáliť na Spojené štáty raketu s jadrovou hlavicou.

New York Times však upozornil na to, že Severnej Kórei by trvalo omnoho dlhšie, kým by útok spustili. Rakety s najdlhším doletom totiž používajú tekuté palivo, ktoré by muselo byť doplnené krátko pred útokom. Tento proces môže trvať až niekoľko hodín, píše NYT.

„Nevieme, či Kim Čong-un naozaj má na svojom stole nukleárne tlačidlo, ale dúfame, že obaja lídri aj napriek svojim rečiam, nechajú svoje rakety tam, kde patria – bezpečne uložené v zásobníkoch,“ komentuje portál Snopes.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Severná Kórea

Svet

Teraz najčítanejšie