Denník N

Citrón porazí rakovinu a Harabin o Kotlebovi. Najpopulárnejšie príspevky konšpirátorov v roku 2017

Aké príspevky boli vlani najpopulárnejšie na facebookových stránkach, ktoré šíria dezinformácie a nenávisť (+grafy najzdieľanejších konšpiračných stránok).

Jedným z najpopulárnejších príspevkov minulého roka na Facebooku sa stalo video s názvom Ako sa vyrába šunka (takmer 11-tisíc interakcií, 10-tisíc zdieľaní). Nešlo o žiadne nové škandalózne odhalenie, video bolo na českom portáli stream.cz zverejnené ešte v roku 2014. Stránka Necenzurované informácie ho bez ohľadu na autorské práva prebrala a získala na ňom 614-tisíc videní.

Konšpiračné stránky si často pomáhajú aj zdieľaním populárneho obsahu prebratého z internetu. Často ide len o ukradnuté fotky či neškodné infantilné citáty. Potom však zdieľajú aj obsah, ktorého cieľom je aj niečo iné, ako len ľudí zabaviť. Vybrali sme tie najpopulárnejšie.

Keďže na slovenskom Facebooku pôsobí veľa stránok, ktoré šíria lži, dezinformácie a nenávisť, zamerali sme sa pri našej analýze na 20 najväčších, ktoré navyše aj produkujú obsah pravidelne. Z nich sme vybrali príspevky, ktoré ľudí najviac zaujali.

13. Na rozdiel od iných politikov Orbánovi záleží na budúcnosti (2433 interakcií – lajky, zdieľania a komentáre, 1439 zdieľaní)

Pre politikov bez detí je myslenie do budúcnosti menej relevantné, písali vlani viaceré konzervatívne médiá. Zem a vek (a mnohí iní) neskôr zdieľali obrázok, ktorý postavil európskych bezdetných lídrov do kontrastu s Viktorom Orbánom. Šťastná rodinná Orbánova fotka sa ako dôkaz jeho správnych politických rozhodnutí používa už dlhšie.

12. Varovné príznaky prekyslenia organizmu (2543 interakcií, 1720 zdieľaní)

Články o obrovskom nebezpečenstve prekyslenia organizmu sa na konšpiračných weboch objavujú často. Aj tento text ľudí varuje, že prekyslenie „sa spája“ aj s rakovinou. „Tu však dochádza k zámene príčiny a následku,“ varujú lovcisarlatanov.sk, zdravotníci, ktorí upozorňujú na výmysly v medicíne.  Kyslosť je teda v tomto prípade výsledkom nádorového procesu, nie jeho príčinou.“

11. Cesnakové šupky proti starnutiu (2757 interakcií, 1900 zdieľaní)

Šupky z cesnaku vraj obsahujú „unikátnu“ látku, ktorá omladzuje. Číňania z nich už pred 5000 rokmi robili „homeopatický liek, teda elixír mladosti“. Text je kompletne preložený z populárneho ruského portálu sovkusom.ru, slovenský web chillin.sk ho len zlepšil chytľavým nadpisom s babičkou.

10. Navždy som stratila svoje dieťa pre chybu na sociálnych sieťach (2929 interakcií, 2434 zdieľaní)

O fenóméne takzvaného digitálneho únosu sa píše roky. Niektorí ľudia kradnú fotky detí zo sociálnych sietí a vydávajú ich za svoje vlastné. Hoci nikdy nešlo o reálne veľké nebezpečenstvo, podobné účty mali len pár odberateľov a boli pomerne rýchlo zablokované, udalosti sa nafukujú a robí sa z nich nebezpečný aktuálny trend. Vlani portál chillin.sk vo svojom článku dokonca tvrdil, že to môže viesť až k reálnej krádeži vášho dieťaťa. Článok, ktorý podľa nadpisu vyzerá ako spoveď matky, však žiaden konkrétny prípad neuvádza. Len ľudí straší: „Môže sa to stať hocikedy, vy sa pozriete von oknom alebo pôjdete do školy a už ho nenájdete.“

9. Rakovina sa dá vyliečiť, doktor vyzradil pravdu (3097 interakcií, 2219 zdieľaní)

Ten príbeh má všetko. Nebojácneho profesora, ktorému nechceli nikde zverejniť revolučné výsledky výskumu, lebo na médiá a univerzitu tlačili farmaceutické firmy. Pri jeho dverách sa dokonca zjavili agenti CIA, kolegovia ho varovali, aby vo výskume nepokračoval. Zistil totiž, že keby ľudia nekonzumovali živočíšne bielkoviny, nielen že by predchádzali rakovine, ale mohli by ju tak aj vyliečiť. Jeho výskum má však veľa nedostatkov, viaceré fakty úplne ignoroval. Zdravie sa skrátka nedá zabezpečiť jednou jednoduchou diétou.

8. Ako médiá informujú o svete (3166 interakcií, 1695 zdieľaní)

Slobodný vysielač zabodoval pokusom o vtip, zdieľalo ho takmer 1700 ľudí.

7. Americký konvoj sa presúva cez Slovensko (3331 interakcií, 1627 zdieľaní)

Presuny vojenskej techniky sú pomerne banálnou záležitosťou, prebiehajú niekoľkokrát do roka. Vo februári sa však šírili videá a obrázky s americkým konvojom, jeden z nich zdieľal aj Slobodný vysielač a len na ich stránke mal 1600 zdieľaní. Naše ministerstvo obrany vtedy nedokázalo tému správne odkomunikovať, preto sa začali šíriť aj rôzne dohady o tajných posilách pre Ukrajincov či chystanej okupácii Maďarska. Úrady sa poučili a odvtedy informujú o podobných udalostiach omnoho lepšie.

6. Cvikla vylieči všetko, čo je v tele pokazené (3635 interakcií, 1988 zdieľaní)

Portál domacaliecba.sk ospevoval vlastnosti červenej repy a tvrdil, že má  „nesmierne silné protirakovinové účinky“. Nie je to však pravda.

5. 24-ročný umierajúci mladík dáva rady do života (3838 interakcií, 1944 zdieľaní)

Údajný list mladíka umierajúceho na rakovinu, ktorý ľuďom radí napríklad to, aby sa nebáli názorov iných a zanechali po sebe nejakú stopu, koloval internetom už v roku 2015. Vlani ožil znova a prebral ho aj portál chillin.sk. Ten sa autorstvom vecí, ktoré vydáva, veľmi netrápi. Nie je jasné, či je list autentický a nie je známe ani to, kto je ten mladík na fotografii, ktorá sa s listom spája.

4. Chlieb liekom (4221 interakcií, 1417 zdieľaní)

Konšpiračný web badatel.net zverejnil (zrejme) PR správu spoločnosti Dr. Buzgi, ktorá samu seba označuje za výrobcu „výživových doplnkov a elixírov novej generácie“. Firma v článku píše, že bežný chlieb v obchodoch na rozdiel od dobrého kváskového spôsobuje prekyslenie organizmu. Teória prekyslenia organizmu je pritom spochybňovaná a netreba sa ňou nechať vystrašiť.

3. Citróny liečia obezitu, cukrovku aj rakovinu (5233 interakcií, 4072 zdieľaní)

Článok vysvetľuje ľuďom, že citróny dokážu účinne liečiť rakovinu a sú dokonca ešte lepšie ako chemoterapia, lebo sa „zameriavajú výlučne na rakovinové bunky, pričom zdravým neublížia“. Toto tvrdenie však nie je podložené žiadnou štúdiou. A hoci citróny môžu mať protirakovinové vlastnosti, zázračným liekom podľa dnešných vedomostí rozhodne nie sú.

2. Štefan Harabin o Kotlebovi (6400 interakcií, 3931 zdieľaní)

Sudca Najvyššieho súdu v trojminútovom videu hovorí o tom, že sa nechce miešať do politiky. Vraj tiež nechce nič hodnotiť, len sa pýta – „normálne ako občan“ – kto je fašista, či Marian Kotleba, Daniel Lipšic, alebo Andrej Kiska. Video malo 313-tisíc videní. Prečo je Kotleba fašista, sme napísali ešte v marci 2016.

1. Rakovina nie je choroba, ale biznis. Takto s ňou zatočíte (9913 interakcií, 8797 zdieľaní)

Článok na webe domacaliecba.sk tvrdí, že rakovina je len prejavom nedostatku vitamínu B17. Liek je známy už desaťročia, no onkológovia, farmaceutické firmy a zdravotné poisťovne to pred ľuďmi taja. B17 pritom nie je žiadnym vitamínom a tvrdenia v článku sú úplný nezmysel. Napriek tomu šlo o jeden z najzdieľanejších textov minulého roka. Žiaden príspevok zo stránok serióznych médií nemal vlani viac zdieľaní.


Koľko ľudí tieto príspevky zasiahli a akú čítanosť majú konšpiračné weby, nevieme. Tieto dáta totiž nie sú verejne dostupné. Vieme len odhadnúť, že príspevky, ktoré majú tisíce zdieľaní, videli na Facebooku státisíce ľudí. Tieto informácie navyše neraz prebrali aj ďalšie stránky a weby, takže celkový zásah môže byť ešte omnoho väčší.

Vyššie uvedený rebríček najpopulárnejších príspevkov je len ilustratívny. Na Facebooku šíria dezinformácie aj mnohé iné stránky, veľký vplyv majú aj skupiny či osobné účty ľudí. Určiť, ktorý príspevok bol na celom slovenskom Facebooku najpopulárnejší, teda nie je možné, pokiaľ tieto dáta nezverejní samotný Facebook.

Podľa analytického nástroja Zoomsphere získali v roku 2017 najviac lajkov, komentárov a zdieľaní Slobodný vysielač, Hlavné správy a stránka Domáca liečba.

Ľudia najviac zdieľajú príspevky zo stránky Domáca liečba, nasledujú stránky Sila pravdy, Slobodný vysielač a InfoVojna.

Príspevky serióznych médií sú na Facebooku čoraz úspešnejšie ako príspevky z dezinformačných stránok. Októbrové spustenie testu Priskumníka na slovenskom Facebooku však viac ublížilo serióznym médiám.

Pre zaujímavosť

Najpopulárnejšie príspevky v slovenských médiách boli vlani fotka psíka na Jojke, video kačičky na Dobrých novináchpesnička Lukáša Adamca na Exprese.

Najpopulárnejším príspevkom na stránkach serióznych médií bol vlani text o slovenských poľnohospodároch, ktorí už nebojujú s obchodnými reťazcami a budujú si vlastnú sieť predajní, z aktuality.sk. Mal viac ako 12-tisíc lajkov, zdieľalo ho 4249 ľudí.

Druhým najpopulárnejším príspevkom na stránkach serióznych médií bolo video Denníka N z protikorupčného pochodu. Získalo viac ako 14-tisíc interakcií, zdieľalo ho 1156 ľudí a dosiahlo 390-tisíc videní.

Druhým najzdieľanejším príspevkom serióznych médií sa stalo video medveďov v Tatrách od RTVS. Zdieľalo ho 3868 ľudí, malo viac ako 281-tisíc videní.

Najväčšia diskusia na facebookových stránkach serióznych médií bola pod videom denníka SME, na ktorom minister obrany hovoril o povyšovaní vojakov v zálohe. Ľudia napísali viac ako 3700 komentárov.

V článku sú použité dáta z analytických nástrojov ZoomsphereSocialbakers

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hoaxy a propaganda

Slovensko

Teraz najčítanejšie