Denník N

Ministerstvo o trestoch pre diplomata Mojta mlčí, netransparentnosť odmieta

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Zástupcu veľvyslanca Rastislava Mojta potrestali zrážkami z platu a neskôr odvolali, keď kritizoval pozvanie Jozefa Banáša do Slovenského inštitútu vo Varšave a po tom, ako mu minister Miroslav Lajčák vytýkal, že lajkol iniciatívu proti Kaliňákovi.

Ministerstvo zahraničných vecí nechce komentovať vyjadrenia bývalého zástupcu slovenského veľvyslanca v Maďarsku Rastislava Mojta o tom, ako ho potrestali a napokon stiahli z veľvyslanectva v Maďarsku za jeho verejne vyjadrené názory.

Mojto v rozhovore pre Denník N povedal, ako mu na pol roka zobrali osobné ohodnotenie po tom, čo kritizoval Slovenský inštitút vo Varšave za to, že pozval do diskusie spisovateľa Jozefa Banáša. Mojto pracoval na ministerstve viac ako 14 rokov a v rokoch 2012 až 2015 bol priamo v kancelárii ministra Miroslava Lajčáka.

Teraz kriticky opísal fungovanie ministerstva a povedal aj to, ako si ho minister predvolal na pohovor za jeho facebookové statusy.

V oficiálnej odpovedi na otázky o dôvode potrestania a stiahnutia Mojta na Slovensko ministerstvo odpovedalo, že vyslanie zamestnanca do zahraničia rovnako ako ukončenie sú ich vnútorné procesy a prebiehajú v súlade so zákonom o štátnej službe, s kariérnym poriadkom a internými predpismi rezortu.

„Charakteristickou črtou práce diplomata je rotácia, to je pôsobenie v ústredí a vyslanie v zahraničí. Dĺžka jednotlivých cyklov nie je fixná a prispôsobuje sa personálnym potrebám rezortu. Nevidíme dôvod akokoľvek ďalej komentovať rozhodnutia rezortu,“ píše Lajčákov rezort. Miesto, ktoré v Budapešti zastával Mojto, zatiaľ zostáva neobsadené.

Z Maďarska na Slovensko tohto diplomata stiahli asi šesť mesiacov potom, čo mu Lajčák počas pohovoru vyčítal aj ďalšie aktivity na Facebooku. „V emotívnom vypätí mi dokonca na mobile ukazoval príspevok, kde som lajkoval nejakú iniciatívu proti ministrovi Kaliňákovi, čo sa mi zdalo už úplne absurdné… Vyčítal mi, prečo sa navážam do ministra Kaliňáka, ktorý je jeho kolega, je v zásade dobrý chalan a vykonal množstvo dobrého aj pre náš rezort,“ opisoval Mojto.

Po tom, ako mu začali krátiť plat, začali sledovať jeho aktivity na sociálnych sieťach. „Kolegovia a hovorca mi napríklad volali, aby som nelajkoval stránky ako Transparency International,“ vravel o období po tom, ako sa prevalila kauza agentúry Evka, ktorú spustila bývalá zamestnankyňa ministerstva Zuzana Hlávková a táto mimovládka.

Mojta neskôr z Budapešti bez udania dôvodu predčasne stiahli a on z diplomacie odišiel úplne.

Dnes už bývalý diplomat hovoril aj o netransparentnosti pri prideľovaní peňazí ministerstva mimovládkam a ďalším organizáciám v oblasti ľudských práv a zahraničnej politiky – sám bol členom dotačných komisií, postupne ho však z nich vylúčili. Ovplyvňovanie podľa neho prebiehalo neformálne.

Ministerstvo však odmieta, že sa peniaze rozdeľovali netransparentne. „V daných procesoch schvaľuje prideľovanie dotácií vždy komisia zložená z expertov na príslušnú oblasť (zahraničná politika, rozvojová pomoc, respektíve ľudské práva), ktorí rozhodujú odborne a nezávisle.“ Ak má člen komisie akékoľvek podozrenia z netransparentnosti procesu, mal by sa podľa ministerstva okamžite ozvať inšpekcii ministra alebo nadriadeným. „Vyvstáva tak otázka, prečo sa to v tomto prípade nestalo, respektíve sa dané ‚podozrenia‘ pertraktujú s odstupom niekoľkých mesiacov.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie