Denník N

Minister obrany za SNS udeľoval medaily, jednu dostal aj Dankov kamarát Hoľko

Minister Gajdoš udelil začiatkom roku Hoľkovi medailu ministerstva obrany, podobne ako niektorým ďalším funkcionárom. Foto – MOSR
Minister Gajdoš udelil začiatkom roku Hoľkovi medailu ministerstva obrany, podobne ako niektorým ďalším funkcionárom. Foto – MOSR

Ján Hoľko, ktorý organizuje netransparentné nákupy, bol ocenený spolu s vojakmi a úradníkmi, ktorí sa „zaslúžili o rozvoj ozbrojených síl“.

Slovensko v týchto dňoch neoslavuje len 25. výročie samostatného štátu, ale aj 25. výročie samostatnej armády. Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) a náčelník generálneho štábu Milan Maxim pri tejto príležitosti ocenili medailami vojakov a civilistov, ktorí „v uplynulých rokoch prispeli k rozvoju ministerstva a ozbrojených síl“.

Minister Gajdoš usúdil, že ako jeden z prvých medailu od neho osobne prevezme člen SNS a šéf služobného úradu ministerstva Ján Hoľko, ktorý má blízko k Andrejovi Dankovi – predsedu SNS označuje za svojho veľmi dobrého priateľa.

Vďaka tomu má Hoľko obrovský neformálny vplyv na ministerstve. Podieľa sa na dohadovaní stomiliónových nákupov, ale rozhoduje aj o personálnom obsadení ministrovej kancelárie.

Ukážka medailí, ktoré v utorok rozdeľovali na ministerstve obrany. Na fotke sú pravdepodobne medaily, ktoré vojakom udeľoval náčelník generálneho štábu. Foto – MOSR

Kritik Ondrejcsák nedostal

Vedenie rezortu vo štvrtok oznámilo, že udelilo medaily celkovo 1100 ľuďom. Desiatky z nich si ich prevzali priamo od ministra na slávnosti v priestoroch ministerstva, kde sedeli armádne špičky.

Spolu s Hoľkom boli medzi nimi aj viacerí profesionálni vojaci a vysokí úradníci ministerstva. Niektorí z ocenených – napríklad hlavná rozpočtárka Iveta Klímová – prišli na ministerstvo podobne ako Hoľko až za éry SNS.

Na slávnosti naopak chýbal štátny tajomník za Most-Híd Róbert Ondrejcsák, ktorý vlani opakovane kritizoval pomery na ministerstve. „Som aktuálne na dovolenke, udeľovanie medailí sa ma netýkalo,“ potvrdil Ondrejcsák.

Ministerstvo poobede vydalo tlačovú správu, v ktorej oznámilo, že Ondrejcsák aj druhý štátny tajomník Marián Saloň za Smer ocenení boli.

„Dnes boli ocenení predstavitelia rezortu od úrovne štátnych tajomníkov (obidvaja boli ocenení) a nižšie, cez generálnych riaditeľov sekcií, náčelníka Generálneho štábu, jeho zástupcov, veliteľov až po radových zamestnancov a profesionálnych vojakov na základe návrhu ich nadriadených,“ napísala hovorkyňa Danka Capáková.

Ondrejcsák v reakcii na to Denníku N zopakoval, že nevie o tom, že mal byť ocenený aj on alebo niektorý z úradníkov, ktorí pracujú v jeho kancelárii.

„Nepracujem na ministerstve preto, aby som dostal nejaké vyznamenanie. Nepovažujem za nutné to ďalej ani komentovať,“ dodal Ondrejcsák.

Medaila nie je kapitánska hodnosť

Minister môže vojakom udeľovať medaily za vernosť, za službu v mierových misiách alebo za humanitárnu pomoc. Civilisti môžu od neho dostať takzvanú pamätnú medailu.

Medaily, ktoré vo štvrtok udelil, boli označené ako pamätné medaily k 25. výročiu vzniku Ozbrojených síl Slovenskej republiky.

Pravidlá pre ocenených sú oveľa benevolentnejšie než predpisy pri udeľovaní napríklad štátnych vyznamenaní alebo vojenských hodností.

Keď Gajdoš na jeseň 2016 v tichosti povýšil Danka do hodnosti kapitána v zálohe, mal povinnosť držať sa svojej vlastnej smernice. Hoci sa neskôr ukázalo, že ju ignoroval.

Podľa ministerskej smernice mohol vojaka v zálohe mimoriadne povýšiť napríklad vtedy, ak by zachránil niekomu život, majetok, alebo sa osvedčil pri cvičení či šíril dobré meno ozbrojených síl.

Gajdoš však udelenie kapitánskej „frčky“ vysvetlil tak, že Danko si ju zaslúžil za svoju politickú podporu armáde. V jeho smernici sa však žiadny takýto dôvod nespomína.

Udeľovanie medailí bolo spojené s ceremóniou, na ktorej sa zúčastnili aj špičky armády. Foto – MOSR

Lepšia forma diplomu

Naproti tomu pamätné medaile môže minister formálne udeliť komukoľvek, pri kom usúdi, že sa zaslúžil o ozbrojené sily. „Nie je to vojenská medaila alebo odznak, čo dostávajú vojaci za účasť v misiách. Je to skôr lepšia forma diplomu,“ povedal Denníku N jeden z ľudí, ktorý pozná pomery na ministerstve.

Medaily môžu dostať napríklad aj nižšie postavení úradníci či úradníčky, ktorí dosiahnu životné jubileum, alebo si odpracujú okrúhly počet rokov v rezorte. Bežne ju dostávajú aj profesionálni vojaci, ktorí odchádzajú do výslužby.

V minulosti však bývalo zvykom, že udelenie takýchto medailí bolo aspoň nejako odôvodnené.

Pohľad do archívu ukazuje, že napríklad exminister za Smer Jaroslav Baška udelil v roku 2009 medailu bývalému holandskému veľvyslancovi Robovi Swartbolovi, okrem iného za to, že slovenskí vojaci vtedy s Holanďanmi spolupracovali pri nasadení Afganistane.

Jeho nástupca za SaS Ľubomír Galko zase udeľoval medaily napríklad protifašistickým bojovníkom. Podobných ľudí bežne oceňoval aj minister za Smer Martin Glváč, ktorý však občas do toho miešal aj politiku.

Keď pred piatimi rokmi armáda oslavovala dvadsiate výročie vzniku, Glváč udelil medailu svojmu straníckemu kolegovi, exministrovi a trenčianskemu županovi za Smer Jaroslavovi Baškovi. Oficiálne vysvetlenie znelo, že Baška je šéfom parlamentného výboru pre obranu.

Medailu vtedy dostal aj prezident Ivan Gašparovič ako najvyšší veliteľ ozbrojených síl a šéf jeho vojenskej kancelárie.

Zaslúžilý pracovník?

Sám Gajdoš krátko po svojom nástupe udelil medailu napríklad 93-ročnému Jánovi Husákovi, generálporučíkovi vo výslužbe. Ministerstvo to vysvetlilo jeho vojnovými zásluhami – v roku 1944 sa Husák so svojou jednotkou pridal k Slovenskému národnému povstaniu.

Za čo konkrétne teraz dostal medailu Hoľko, už známe nie je. Na webe ministerstva je všeobecne napísané len toľko, že ocenili zamestnancov, ktorí „v uplynulých rokoch prispeli k rozvoju ministerstva a ozbrojených síl“.

Hoľko do tejto kategórie priamo nespadá – na ministerstve pôsobí len necelé dva roky. Tesne po voľbách nastúpil ako Gajdošov poradca, na jeseň 2016 prešiel do pozície šéfa služobného úradu.

Denník N sa na Hoľka spýtal tlačového odboru ministerstva. Jeho pracovníci podobne ako pri iných príležitostiach naše otázky ignorovali.

Keď politruk ocení biskupa

Z priloženej fotogalérie vidieť, že Hoľko po prevzatí medaily v tandeme s ministrom pomáhal oceňovať ďalších.

Na jednej z fotiek napríklad stojí za ministrom Gajdošom, ktorý oceňuje vojenského biskupa Františka Rábeka, dlhoročného prvého ordinára ozbrojených síl.

Ján Hoľko (vľavo) pomáha oceniť prvého ordinára ozbrojených síl Rábeka. Foto – MOSR

Vzhľadom na Hoľkovu minulosť ide o istý životný paradox. Takmer šesťdesiatdeväťročný Rábek sa podľa svojho životopisu „v neľahkých časoch totality venoval mládeži, ktorú viedol v duchu katolíckej morálky“.

Naopak, Hoľko v rovnakých časoch študoval za politruka na Vojenskej politickej akadémii Klementa Gottwalda, kde získal komunistický titul RSDr. a neskôr podnikal s posledným šéfom ŠtB Alojzom Lorencom.

Výrazný úradník

Ešte za Gajdošových predchodcov bol človek v pozícii šéfa služobného úradu pre verejnosť neznámou postavou, ktorý plnil ministrove pokyny.  Naopak, Hoľko si vydobyl pozíciu, v ktorej často zatieňuje aj samotného Gajdoša.

Napríklad na jeseň to bol on, kto sa spolu s ministrom snažil na tlačových konferenciách obhájiť chystané vojenské nákupy. Namiesto ministra sa napríklad zúčastnil aj televíznej diskusie na TA3.

Denník N neskôr zistil, že vo viacerých vyjadreniach ohľadom transportérov za 400 miliónov eur Hoľko ani minister nehovorili verejnosti pravdu.

Na štátny sviatok 17. novembra si Hoľko išiel spolu s Gajdošom uctiť obete komunistickej represie na cintorín do Vrakune. O dva týždne neskôr sprevádzal ministra vo vojenskom priestore na Záhorí, kde novinárom prvýkrát ukázali prototyp fínskeho obrneného vozidla Patria, ktoré sa SNS v súčasnosti snaží za každú cenu zaviesť do slovenskej armády.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie