Denník N

Predajcom Nota Bene ukradli z trezora peniaze, ktoré si šetrili na nové bývanie

foto - tasr
foto – tasr

Zmizli aj tržby časopisu. Peniaze mali ľuďom bez domova pomôcť nájsť si trvalé bývanie.

Každý mesiac si odkladali peniaze do trezoru. Organizácia Proti prúdu, ktorá pomáha bratislavským ľuďom bez domova, by im k našetreným eurám priložila príspevok a našla lepšie ubytovanie a z nocľahárne by sa tak mohli presťahovať do lepšej ubytovne.

Všetky úspory za niekoľko mesiacov a tržby z predaja časopisu Nota Bene im však ukradli zlodeji.

„Dobrovoľne od našich klientov preberáme úspory, sme za ich peniaze zodpovední. Škodu zatiaľ rátame,“ vraví Zuzana Pohánková, riaditeľka Proti prúdu a šéfredaktorka časopisu Nota Bene.

Prípad už rieši polícia, Pohánková však neverí, že krádež vyšetria. Ľuďom bez domova uplatnili náhradu škody a nasporené peniaze im vrátili. Na istý čas však odkladanie úspor pozastavia.

„Motivovať ľudí bez domova k šetreniu a k finančnému plánovaniu je veľmi dôležité. Preto sme im aj dali možnosť, nech si u nás peniaze odkladajú. Na istý čas im tieto peniaze nebudeme odkladať. Bohužiaľ, musia si ich nechať u seba,“ hovorí Pohánková.

Ako pomôcť k trvalému bývaniu

Pohánková hovorí, že klientov dlhodobo motivujú k sporeniu peňazí. „Z našich skúseností aj z našich osobných životov vieme, že chuť a motivácia sporiť si prichádza s vidinou, že tie peniaze prinesú zmenu. U ľudí bez domova je tou zmenou práve získanie stabilného a cenovo dostupného bývania.“

Preto zaviedla organizácia Proti prúdu program motivačných a podporných príspevkov na zlepšenie či udržanie bývania. Nasporenú sumu peňazí zdvojnásobia alebo aj strojnásobia. Pomer úspor a príspevku sa líši od prípadu k prípadu.

Najčastejšie musia sociálni pracovníci riešiť prípady, keď klienti prišli o ubytovanie v súkromných ubytovniach.

Podľa Pohánkovej o nocľah prichádzajú pre vysokú cenu. Na ubytovni musia zaplatiť za posteľ na jednu noc aj šesť eur. Ak príde do mesta väčší počet robotníkov, uprednostnia ich pred jednotlivcami, ktorí nemajú ubytovanie dlhodobo vopred zaplatené.

Organizácia Proti prúdu posledné mesiace pomohla 17 klientom s ubytovaním. Projekt finančne podporilo aj hlavné mesto a na podobnom princípe už dlhšie funguje program, cez ktorý si klienti šetria na zdravotné poistenie.

„Naším vyšším cieľom je pomôcť ľuďom bez domova dostať sa späť do stabilného a cenovo dostupného bývania, teda do bytov,“ hovorí Pohánková. Podľa nej to zatiaľ nie je možné bez systémových zmien. Navrhujú zvýšiť štátny príspevok na bývanie, ktorý je dnes 55,80 eura, zdostupniť sociálne byty aj pre ľudí bez domova a zvýšiť počet nájomných bytov.

Zanedbaná budova láka zlodejov

Pohánková hovorí, že organizáciu nevykradli prvýkrát. Stalo sa tak už aj v máji minulého roka. Na vine je podľa nej zlý stav budovy na Karpatskej ulici.

„Celá budova je zlá. Po minulej lúpeži sme tam dali nové zámky, ale ani to nepomohlo. Budova sa rozpadá, a preto zrejme láka zlodejov. Mestská časť Staré Mesto by sa o ňu mala lepšie starať a investovať do jej opravy.“

Hovorkyňa Starého Mesta Nora Gubková vysvetľuje, že radnica už budovu nespravuje. „Dom bol v reštitučnom spore, preto sme doň nemohli investovať. Spor sa skončil rozhodnutím súdu, že Staré Mesto na budovu nemá nárok a pripadla strane, ktorá reštituovala.“

Gubková nevedela povedať, kto budovu vlastní.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie