Denník N

Kažimír chce začať zdaňovať bitcoin aj ďalšie kryptomeny

Minister financií hovorí, že nie je priateľom nového fenoménu kryptomien, považuje to za niečo, čo je dosť nebezpečné.

Minister financií Peter Kažimír chce začať zdaňovať príjmy z kryptomien vrátane najznámejšieho bitcoinu. Návrh chce pripraviť v tomto roku a verí, že opatrenie by mohlo platiť už od budúceho roka.

„Vnímame to tak, že virtuálne meny majú dnes dve funkcie: je to prostriedok výmeny, ale je to aj investičné aktívum. Naozaj máme záujem riešiť otázky zdaňovania príjmu vzniknutého pri výmene za tovar, rovnako príjmu pri obchodovaní s takouto kryptomenou,“ povedal.

Momentálne je vo svete už asi 1400 kryptomien a stále vznikajú nové. Najznámejší je bitcoin, jeho cena vlani prudko vzrástla, no je preň typické aj výrazné kolísanie ceny. Nie je nič zvláštne, keď sa cena v priebehu dňa zmení o tisíc dolárov. Veľké kolísanie ceny platí pre všetky kryptomeny.

Bitcoin aj väčšina ďalších kryptomien funguje na báze technológie blockchain. Trh s kryptomenami je zhruba 780 miliárd dolárov, pre porovnanie – celá eurová emisia je zhruba 18 biliónov.

„Máme zámer zdaniť výnosy z kryptomien v momente ich realizácie, či už pôjde o výmenu alebo predaj. Ministerstvo financií bude analyzovať možnosti, ako to urobiť,“ povedal Kažimír.

Kažimír: Je to dosť nebezpečné

Minister financií hovorí, že nie je priateľom tohto nového fenoménu. Kryptomeny vníma ako niečo, o čom sa dnes málo vie a čo je aj dosť nebezpečné.

„Tým, že obchodovanie s kryptomenami nie je regulované a je často anonymné, prinášajú so sebou riziko terorizmu, organizovaného zločinu. Ak táto oblasť nebude globálne regulovaná, budú tieto riziká čoraz viac stúpať,“ hovorí minister.

Nakladanie s kryptomenami však zatiaľ nechce na Slovensku regulovať, aj keď niektoré krajiny už k tomu pristúpili.

Kažimír si je vedomý toho, že nebude jednoduché dohliadnuť na to, aby každý, kto obchoduje s bitcoinom, takéto príjmy priznal.

„Napriek tomu, že nebudeme vedieť v reálnom čase zrejme dohliadať na pohyb s takouto menou, legislatíva bude platná a každý sa zariadi podľa toho, v akom riziku bude chcieť žiť. Dnes je doba, že sa k všetkému dá raz dostať,“ hovorí.

Martin Tužinský z Slovenskej komory daňových poradcov však hovorí, že aj v súčasnosti je povinnosť zdaniť výnosy z kryptomien. „V zásade akýkoľvek dosiahnutý príjem je povinný daňovník zatriediť do niektorého z § 5 – 8 zákona o dani z príjmov,“ povedal.

V Európe sa hovorí o digitálnych odvodoch

Kažimír tiež naznačil, že nad zavedením virtuálnej meny našej krajiny neuvažuje. „Slovensko je váženým členom eurozóny,“ povedal.

O zavedení vlastnej kryptomeny už uvažuje Estónsko.

„Rok 2018 so sebou prinesie nielen prvé náznaky sprísňovania podmienok na trhu kryptomien, ale aj spustenie prvej štátnej kryptomeny. Mohol by to byť napríklad kryptorubel, ktorým bude chcieť Rusko obísť uvalené sankcie zo západu,“ odhaduje Jakub Rosa, analytik Acrosss Private Investments.

Tému zdaňovania kryptomien Kažimír rozšíri o zdaňovanie digitálnej ekonomiky. Týka sa to napríklad príjmov z reklamy, ktoré končia na účtoch Googlu a Facebooku, no dane z takýchto príjmov sa na Slovensku neplatia.

Európska komisia už pracuje na návrhu zavedenia digitálnych odvodov, čo iniciovalo Francúzsko. Návrh by mal byť hotový na jar.

„Nebude jednoduché dosiahnuť zhodu. Spolu s Francúzskom budeme prví, ktorí ho budú chcieť zaviesť. To isté sa týka kryptomien, budeme čakať náznaky koordinácie,“ povedal Kažimír.

Minister financií však v prípade zdaňovania kryptomien nechce čakať na spoločný európsky návrh. „Ak sa dohodneme na základných črtách, ako by sme mali postupovať, viem si predstaviť, že od budúceho roka by sme mohli mať na Slovensku takúto legislatívu,“ dodal.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Kryptomeny

Ekonomika

Teraz najčítanejšie