Denník N

Zapli sme si seriál Vlci a hľadali mečiarizmus

Scestná kampaň nie je na novinke televízie JOJ to úplne najhoršie.

Väčšina televíznych divákov chce žiť na zámku s vinohradom, chovať kone a jazdiť si na audine po lese. Alebo sa na to aspoň dívať v televízii. To nie je nič nové.

Nové je to, že niekto zistil, že je tu dopyt aj po príbehoch z čias mečiarizmu, rozhodol sa vyslyšať to volanie a napasovať politický triler na gýčovú romantiku Búrlivého vína.

„Deväťdesiate roky majú ľudia ešte v čerstvej pamäti…. Aj ja mám pocit, že sa o nich teraz celkom hovorí – vznikol film Únos, máme tu film o Mečiarovi, je to evidentne téma, ktorá dnešných tvorcov trápi a chcú sa ňou zaoberať,“ povedala o ambíciách nového seriálu Vlci televízie Joj v rozhovore pre denník Pravda jeho kreatívna producentka Danica Hričová.

Prvý diel seriálu, ktorý je „inšpirovaný skutočnými politickými vraždami 90. rokov“, si naladilo pol milióna divákov a väčšina recenzentov ďalšie diely nezvládla. My sme dali tri.

A z tých zatiaľ vyplýva, že hoci rozprávka o princeznej zaľúbenej do lesníka neobsahuje ani stopové množstvo mečiarizmu, to na nej zďaleka nie je to najhoršie.

Len niekoľko postrehov:

– Kandidát na sudcu Najvyššieho súdu Eduard Hirsch si zakúpi lovecký zámoček s polovicou dediny aj priľahlým revírom, ktorého lesníkom je zhodou okolností syn človeka, ktorého kedysi dávno nespravodlivo odsúdil. Syn sa tak veľmi podobá na svojho otca, že vždy, keď ho sudca stretne, prepadnú ho infarktové výčitky svedomia a čiernobiele flashbacky z minulosti.

– Seriál sa inšpiruje politickými vraždami, ale jediné vraždy, ktoré jeho postavy úprimne zaujímajú, sú vraždy vlkov v revíre.

– Hlavnou postavou seriálu je vlčica, ktorá sa volá Aida len preto, aby sa skladateľka hudby Ľubica Čekovská mohla vyžívať v operných motívoch.

– Starosta dediny nevyzerá ako starosta, ale ako Emil Horváth mladší.

– Dedinčania nosia hipsterské účesy a kockované košele. Krčmár má modré retro okuliare.

– Postavy sa rozprávajú nahlas samy so sebou („No čo, aspoň niečo,“ povzdychne si intrigánka. Alebo „Bezo mňa im bude lepšie,“ hovorí si matka, keď uteká od rodiny).

– Obrovský zámok je vysvietený a vždy vzorne uprataný bez pomoci služobníctva.

– Aj lesník, ktorý je za chudobného, obýva poschodový secesný kaštielik.

– Aby mliekom nakŕmili osirelé vĺča, ukradnú v podzemnom parkovisku (!) hrdinovia sučku, ktorá patrí skupine Rómov. Rómovia sa im idú pomstiť a rabujú im dom. Vzápätí sa vysvetlí, že Rómovia nič nerabujú, iba na želanie majiteľky vynášajú haraburdy z pivnice.

– Dávid Hartl neznesiteľne račkuje, lebo scenáristi verili, že vedľajšia postava s hendikepom bude zapamätateľnejšia.

– Sudcova pravá ruka Dagmar (Anna Javorková) sa mala podobať Emílii Vášáryovej v Čiare, ale relaxovaným prejavom pripomína skôr Blaženu Martinkovú na rohypnole.

– Prehrávanie z archívu prerušuje agresívna reklama Stop hemeroidom!

– Bez bližšieho vysvetlenia padne slovo „hemungy“, v zmysle „nerob si z toho hemungy“.

– Psychedelická kamera sa vyžíva v nezvyčajných podhľadoch a záberoch proti slnku.

– Tvorcovia pokladajú divákov za Pavlovove psy (či vlky?), ktorým treba ordinovať jednoznačný signál, aby sa im zapínali príslušné emócie. Z honorárov preto najviac musela brať skladateľka, hudbu počuť nonstop. Čo nestihla vyjadriť orchestrom a stredovekými chorálmi, to vypĺňa motív z Krstného otca, coververzie a anglické pesničky.

– Ako to celé môže mať 40 dielov, pochopíte pri lyrických medzihrách, záberoch hmly v stráni či plynúcich oblakov. Napätie sa buduje pomaly a dôkladne. Príklad: vlčica hynie hneď v prvej epizóde, ale dievčatku Johanke to tri ďalšie diely taja, aby nebola nešťastná.

– Konečne sa dostávame k mečiarizmu. Jedinou narážkou na túto éru je v troch dieloch replika „Čo sme si za Mečiara navarili, to si jeme dodnes“ a spomínané krátke flashbacky. Minulosť 90. rokov nie je nijako konkretizovaná, je to skrátka „nejaká temná minulosť“, ktorá môže bez výraznej zmeny deja zastupovať čokoľvek od mečiarizmu po napoleonské vojny.

Zhrňme si to: na mieste Vladimíra Mečiara sa urazím. Roky sa snažíte, privatizujete, potláčate demokraciu, namáhavo dovediete krajinu až do izolácie – a potom váš odkaz niekto lacno zneužije v obyčajnej telenovele. Radšej zostať podnikovým právnikom v Nemšovej.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Filmy

Seriály

Kultúra

Teraz najčítanejšie