Denník N

Trumpovu vládu sledoval z „prvého radu“. Nakoľko sa dá veriť šťavnatej knihe zo zákulisia Bieleho domu?

Kontroverzná kniha a jej autor, Michael Wolff. Foto - tasr/ap/Henry Holt and Co
Kontroverzná kniha a jej autor, Michael Wolff. Foto – tasr/ap/Henry Holt and Co

Americkí novinári neveria všetkému, celkový obraz Trumpovej vlády je však v súlade s predchádzajúcimi správami médií.

Kniha Fire and Fury: Inside the Trump White House od spisovateľa Michaela Wolffa je najväčšou tohtoročnou spravodajskou bombou v Spojených štátoch. Publikovali ju už v piatok, o štyri dni skôr, ako sa pôvodne plánovalo.

Nejde len o to, že spôsobila konflikt medzi Trumpom a jeho bývalým poradcom Stevom Bannonom. Autor v nej opisuje šťavnaté informácie zo zákulisia Bieleho domu. Napríklad, že Trump a ani jeho ľudia neverili, že v prezidentskom súboji uspeje a dokonca to ani nechceli. Alebo celé pasáže o tom, aký chaos panuje v Bielom dome.

Otázka, ktorú si kladú viacerí a nie sú to len presvedčení zástancovia prezidenta, však znie: do akej miery sa dá knihe veriť?

200 rozhovorov

Autor Michael Wolff (64) je americký novinár, spisovateľ a stĺpčekár, ktorý píše pre Hollywood Reporter, Guardian či USA Today. Napísal aj biografiu mediálneho magnáta Ruperta Murdocha (ani jemu sa nepáčila).

Wolff tvrdí, že kniha o zákulisí Bieleho domu vychádza z mesiacov, ktoré strávil v Bielom dome sledovaním Trumpovej vlády z „prvého radu“. Hovorí, že pri príprave urobil okolo dvesto rozhovorov. Biely dom zasa tvrdí, že ide len o klebety a lži, ktoré mu porozprávali najmä ľudia okolo bývalého poradcu – teraz už nepriateľa – Steva Bannona.

Prezidentovi právnici vydavateľovi hrozia žalobou za knihu a chcú zastaviť jej vydanie. To, že by sa v Spojených štátoch podarilo presadiť, že kniha nevyjde, je však veľmi nepravdepodobné a prakticky už dnes je zrejmé, že sa tak nestane.

Viacerí ľudia popreli svoje výroky v knihe (Bannon zatiaľ nie). Medzi nimi je aj Tony Blair, ktorý mal údajne povedať, že britské tajné služby môžu Trumpa ako kandidáta sledovať. Je to úplný výmysel, tvrdí bývalý britský premiér podľa Guardian.

„Kniha môže byť zaujímavým a podmanivým čítaním, ale príbehy v nej pochádzajú častejšie zo spomienok a z názorov ľudí, s ktorými hovoril Wolff, než že by boli nespochybniteľnými faktmi,” napísala BBC.

S Boehnerom hral golf

Niektoré časti naznačujú, že nie všetko v knihe musí byť pravdivé. Napríklad Trump sa v jednom momente pýta, kto je John Boehner, bývalý šéf snemovne za republikánov. Ako si všimol Washington Post, samotný Trump s ním kedysi hral golf, minimálne štyrikrát ho spomenul počas kampane a dvakrát o ňom tweetoval.

„Je možné, že Trump prepočul meno alebo momentálne zabudol, kto je Boehner? Iste. Možno to mohlo znamenať opovrhovanie Boehnerom,“ píše denník. Autor si citát mohol prispôsobiť tak, aby ním ukázal, aký nepripravený na post Trump bol.

Americký prezident Donald Trump nazval informácie v knihe klamstvami. Foto – AP

Michael Wolff v knihe podľa Hollywood Reporter napísal, že s Trumpom robil rozhovor ešte počas kampane a budúci prezident s ním bol spokojný. V minulosti kritizoval postoj tlače voči novému prezidentovi. To bol možno dôvod, prečo si ho Trumpovi ľudia pustili tak blízko k telu.

Jeho názor je, že novinári by mali hlavne zapisovať, čo politici hovoria. Tak vyzerá aj jeho kniha. Viacerí si myslia, že je postavená na citátoch ľudí, ktorí sú známi tým, že klamú.

Všetkému neverí ani reportérka New York Times Maggie Haberman, ktorá knihu nazvala „tenkou, ale čitateľnou“.

„Zaujíma ma, koľko ľudí z Bieleho domu povedalo Wolffovi veci mimo záznamu a on ich publikoval,“ napísal stĺpčekár Bloomberg View Joe Nocera na Twitteri.  „Nikdy sa veľmi nestaral o ochranu svojich zdrojov. Neviem si predstaviť, že mnohé z týchto výrokov boli určené na uverejnenie,“ upozorňuje na to, že v knihe sú aj výroky, ktoré ich autori mohli vysloviť v domnení, že hovoria mimo záznamu.

Wolff sa už viackrát dostal do situácie, že sa ľudia ohradili, že im vložil do úst niečo, čo nepovedali. Podľa Washington Post sa raz priznal, že si vymyslel, že jeho svokrovi operovali srdce.

Sedí s tým, čo sa napísalo

Sú tu však aj novinári, ktorí sa postavili na jeho obranu. „V Johnovi Sterlingovi z vydavateľstva Macmillan má kniha majstrovského editora a prezreli si ju traja ľudia, ktorí preverovali fakty v nej uvedené. Stavím sa, že Fire and Fury vydrží obvinenia z novinárskych chýb,“ napísala v Los Angeles Times novinárka Virginia Heffernanová.

Wolff tiež údajne svojim priateľom povedal, že má desiatky hodín nahraných rozhovorov.

Aj keď niektoré detaily môžu byť prehnané, celkový obraz, ktorý kniha podáva, nie je v rozpore s tým, čo o prvom roku vlády Donalda Trumpa doteraz prinášali americké médiá. Napríklad o jeho záľube veľa pozerať televíziu, alebo posadnutosti sledovať správy o ňom samotnom sa hovorilo a písalo už aj predtým.

„Je to celkom konzistentné,“ povedal pre CNN Bannonov životopisec Joshua Green.

„Nenechajte sa pomýliť, Wolffovu poslednú knihu si treba prečítať. Odťahuje posledný záves, ktorá zakrýva Trumpov Biely dom a necháva tých, ktorí ho poznajú najlepšie, hovoriť,“ napísal v recenzii britský Guardian.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie