Denník N

Prečo by aj Slovensku bolo lepšie bez Andreja Babiša

Andrej Babiš v Bratislave. foto N – Tomáš Benedikovič
Andrej Babiš v Bratislave. foto N – Tomáš Benedikovič

Nový český premiér roky riadi stranu a teraz už aj Česko ako svoju firmu. Rovnaký biznis prístup hrozí aj vo vzťahu k Slovensku.

Slovensko-české vzťahy sú tradične skvelé. Nie je to klišé, ale fakt. S novým českým premiérom to nebude inak. Skôr naopak. Nanešťastie, viac než zvyčajne za tým bude súkromný biznis ako blízkosť dvoch národov.

Idylku si môže pokaziť len Babiš sám, alebo nejaká iná slovenská vláda, ktorá by k jeho podnikaniu u nás nebola taká naklonená ako tá Ficova.

Prvá možnosť je prakticky vylúčená. Andrej Babiš a jeho firmy majú na Slovensku toľko záujmov, že on sám neurobí nič, čo by im mohlo uškodiť. Dobre si pamätá, ako v roku 2014 dostal od druhého Fica pre svoje Duslo Šaľa dotáciu takmer 60 miliónov eur v podobe odpustenia daní. Naša vláda tesne predtým zmenila pravidlá ich prideľovania tak, aby sme o darčeku pre Babiša nevedeli (požiadal oň prakticky okamžite, na piaty deň po schválení utajovacej zmeny). To, že úľavu na Slovensku získal, sme sa dozvedeli, až keď o nej informovali české médiá, ktoré sa o nej pre zmenu dozvedeli z Európskej komisie.

Iba blázon by robil zle krajine a jej politikom, ktorí sú mu takí naklonení aj za cenu, že pred vlastnými občanmi utajujú mínus 60 miliónov v rozpočte.

Iste, do tohto vzorca celkom nezapadá razia v slovenských pekárňach, ktorú v júli 2017 inicioval slovenský Protimonopolný úrad. Podozrenie – Babišov Agrofert ich ovládol cez nastrčené biele kone, pretože priamo jemu tento úrad nákup nepovolil. Hovorilo sa o možnej pokute deväť miliónov, ale hypoteticky mohla dosiahnuť až stámiliónovú hodnotu. Výsledok zatiaľ nie je známy, ale bezpochyby zaujíma Babiša aj Fica. Obaja sú spojencami v súboji s Bruselom o kvóty na utečencov, nebudú si to chcieť pokaziť prehnanou prísnosťou slovenských úradov.

Babiš sa nemohol sťažovať ani počas súdu o jeho spolupráci s ŠtB. Historici sú presvedčení, a majú veľmi silné argumenty, že naozaj bol agentom zločineckej štátnej bezpečnosti. Slovenské súdy nepochopiteľne uverili bývalým eštebákom, že si jeho spoluprácu vymysleli. Keď sa ÚPN odvolal, Najvyšší súd v spolupráci s Robertom Kaliňákom expresne Babišovi opäť pomohli, aby mu svedectvo jeho riadiacich dôstojníkov zachránilo životopis.

Slovom, Andrej Babiš je prototypom škodlivého politika v domácej aj zahraničnej politike. V Česku je stelesnením nebezpečného prepojenia moci politickej (premiér a predseda najsilnejšej strany), ekonomickej (jeden z najbohatších podnikateľov) a mediálnej (vlastník veľkých a vplyvných médií).

Vo vzťahu k iným štátom, špeciálne k Slovensku, je riziko podobné. Ako budú ich dnešní aj budúci predstavitelia posudzovať jeho prípadné prešľapy? Uprednostnia zákony vlastnej krajiny, alebo záujmy predsedu vlády susedného štátu, s ktorým majú a aj naďalej chcú mať dobré vzťahy?

Aj Slovensku by sa žilo oveľa lepšie s Českom, ktorého premiér by sa volal inak ako Andrej Babiš.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie