Denník N

Kuzminová vo Svetovom pohári opäť suverénne vyhrala, pred olympiádou má životnú formu

Foto – AP
Foto – AP

Kuzminová vyhrala o minútu a potvrdila vynikajúcu formu. V predchádzajúcich siedmich štartoch skončila najhoršie štvrtá, dvakrát bola druhá a štyrikrát zvíťazila.

Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová suverénne vyhrala stíhacie preteky Svetového pohára na 10 km a upevnila si vedenie v celkovom hodnotení seriálu. V cieli mala náskok viac ako minútu.

Druhá skončila Talianka Dorothea Wiererová, tretia finišovala Vita Semerenková z Ukrajiny.

Kuzminová štartovala v nemeckom Oberhofe ako líderka a vedenie si udržala až do cieľa. Prvú streľbu mala bezchybnú, v druhej a tretej sa raz pomýlila a v poslednej bola opäť bezchybná.

Prvýkrát v kariére tak v stíhacích pretekoch obhájila víťazstvo zo šprintu.

Kuzminovej radosť po poslednej streľbe

Hlavnou favoritkou už na štarte

Naša biatlonistka využila výbornú pozíciu, s ktorou štartovala do stíhacích pretekov. Už na štarte mala pred druhou Fínkou Mäkäräinenovou náskok 35,4 s, tretia Veronika Vitková z Česka strácala 40 sekúnd. Kuzminová si vedenie zabezpečila vo štvrtkovom šprinte na 7,5 kilometra, ktorý suverénne vyhrala, aj keď bežala trestné kolo.

„Je to naozaj sľubné. Len si treba udržať pokoj, neplašiť sa a náročnú trať bežecky zvládnuť tak, aby som aj dobre odstrieľala,“ vravela Kuzminová po štvrtkovom šprinte v rozhovore pre RTVS.

Sezóna je rekordná, aj keď je len v polovici 

Kuzminová má v aktuálnej sezóne vynikajúcu formu. V predchádzajúcich siedmich štartoch skončila najhoršie štvrtá, dvakrát bola druhá a štyrikrát prvá.

Slovenská biatlonistka zaznamenala 11. triumf v kariére v pretekoch SP a na ZOH, a 26. umiestnenie na stupňoch víťazov.

Aj keď sezóna Svetového pohára nie je ani v polovici, pre slovenskú biatlonistku je už teraz najúspešnejšou v kariére. Kuzminovej doterajším maximom v jednej sezóne SP boli dva triumfy. Dosiahla ich v rokoch 2010/11 a takisto v sezóne 2013/14, v ktorej pridala aj olympijské víťazstvo v Soči.

Kuzminovej výsledky v aktuálnej sezóne

Dejisko Disciplína Miesto
Östersund Šprint – 7,5 km 15
Östersund Stíhacie preteky – 10 km 36
Hochfilzen Šprint – 7,5 km 2
Hochfilzen Stíhacie preteky – 10 km 1
Annecy Šprint – 7,5 km 1
Annecy Stíhacie preteky – 10 km 2
Annecy Hromadný štart – 12,5 4
Oberhof Šprint – 7,5 km 1
Oberhof Stíhacie preteky – 10 km 1

Priebežné hodnotenie Svetového pohára (10 z 22 pretekov):

1. KUZMINOVÁ 422
2. Mäkäräinenová 375
3. Braisazová 368
4. Wiererová 318
5. Herrmannová 301
6. Vita Semerenková 285,

SP v stíhacích pretekoch (4 zo 7):

1. KUZMINOVÁ 179
2. Mäkäräinenová 161
3. Wiererová 155
4. Herrmannová 141
5. Vita Semerenková 130
6. Braisazová 128

Neverili, že sa vráti, teraz je v životnej forme

Daniel Kuzmin – manžel a tréner slovenskej biatlonistky – hovorí, že ohľadom návratu Anastasie boli vlani mnohí skeptickí, no teraz je všetko inak. „Nasti sa príliš minulú sezónu neverilo, že sa do špičky vráti. Teraz má najlepšie roky, má za sebou super tréningy so všetkým zabezpečením, tak ako sme chceli. Nachádza sa v životnej forme,“ povedal Kuzmin pre RTVS.

Anastasia predchádzajúce dve sezóny vynechala pre materské povinnosti. Jej decembrový triumf v Hochfilzene bol prvým od sezóny 2013/14.

„Dlho som nebola na najvyššom stupienku. Pripomenula som si, aký je to neskutočne príjemný pocit,“ vravela v decembri Kuzminová.

Niečo si chcem ušetriť aj na Pjongčang

Kuzminovci si uvedomujú, že vrcholom sezóny bude olympiáda v Pjongčangu, zatiaľ však o nej hovoria opatrne.

„Potvrdila som si, že sme v olympijskej sezóne na dobrej ceste, čo ma veľmi teší. Budem sa snažiť podávať takéto výkony naďalej, ale zároveň si niečo nechať aj na ten februárový Pjongčang,“ citovala Kuzminovú agentúra SITA.

„Formu treba udržať, no nerozprávame o tom, aby sme nič nezakríkli. Vidíme jasne, kam sme sa nasmerovali, určili sme si vysoké ciele a sme na dobrej ceste. Len by som chcel, aby sa na ňu nevytváral tlak. Darí sa jej, vo ‚sveťáku‘ vedie, treba si najmä túto pozíciu užiť, ostatné len príde,“ dodal Daniel Kuzmin.

Slovenská biatlonistka má na olympijských hrách v Pjongčangu šancu na čistý hetrik v šprinte, keďže vyhrala vo Vancouveri 2010 aj v Soči 2014. Zimné olympijské hry v Južnej Kórei štartujú 9. februára.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Anastasia Kuzminová

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie