Denník N

Poslanci schválili rozpočet, Považská Bystrica bude hospodáriť približne s 30 miliónmi eur

Považskú Bystricu poznajú všetci, ktorí pravidelne jazdia po diaľnici D1, avšak často len zvrchu, Jej dominantou je estakáda, ktorú dokončili tesne pred voľbami 2010. Foto - TASR
Považskú Bystricu poznajú všetci, ktorí pravidelne jazdia po diaľnici D1, avšak často len zvrchu, Jej dominantou je estakáda, ktorú dokončili tesne pred voľbami 2010. Foto – TASR

Najviac peňazí plánujú vložiť do „rozvoja mesta a bývania“ a dopravy.

Považská Bystrica má na najbližšie dva roky rozpočet, vo štvrtok ho schválili poslanci mestského zastupiteľstva. Tento kalendárny rok bude mesto hospodáriť s rozpočtom približne vo výške tridsať miliónov eur.

Bol to jediný bod programu: za hlasovalo 21 poslancov, proti traja, zdržal sa jeden. Z návrhu programového rozpočtu mesta na roky 2018 – 2020 je záväzný rozpočet mesta na rok 2018.

„Rozpočet na rok 2018 bol predložený ako vyrovnaný a ako vyrovnaný bol aj schválený. Kapitálový rozpočet predstavuje 2,6 milióna eur, bežný rozpočet sa pohybuje niekde okolo 27 miliónov eur. Spolu, keď to spočítame, je to niekde okolo tridsať miliónov eur, a keďže je vyrovnaný, je to aj na strane príjmov, aj výdavkov. Pri každom rozpočte je najproblematickejšie to, že je 5-krát viac požiadaviek ako zdrojov, a teda je niekedy náročné zvládnuť ho pripraviť tak, aby boli poslanci spokojní. Ale podarilo sa nám to a väčšina poslancov rozpočet schválila,“ povedal Anton Martaus, prednosta mestského úradu.

Kapitálový rozpočet – investície mesta – bude použitý hlavne na „rozvoj mesta a bývanie“ (1 499 835 eur). Medzi ďalšie položky patrí doprava (614 500 eur), kultúra a šport (264 130 eur), vzdelávanie (220 000 eur), životné prostredie (45 000 eur), interné služby (30 000 eur) a služby občanom (18 040 eur).

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Považská Bystrica

Teraz najčítanejšie