Denník N

Vyznamenanie, ktoré chcelo preklenúť priekopy

Fedor Gál si preberá vyznamenanie od prezidenta. Foto N – Tomáš Benedikovič
Fedor Gál si preberá vyznamenanie od prezidenta. Foto N – Tomáš Benedikovič

Vyznamenanie od Andreja Kisku čítam tak, že nehľadel na potlesk publika, ale sledoval ním niečo iné.

Keď mi pred Vianocami 2017 zavolal vedúci Kancelárie prezidenta Slovenskej republiky, že na Nový rok dostanem štátne vyznamenanie, trochu som sa počudoval. Aj som sa opýtal: „A vie pán prezident, že kopec ľudí bude prevracať oči?“. „Vy nepoznáte pána prezidenta?“ opýtal sa ma. Nuž, za Schustera, Kováča, Gašparoviča by sa to naozaj nestalo. Ani za Klausa a Zemana.

Cítim to tak, že ocenenie dostávam v zastúpení mnohých. Vždy, keď som vstúpil do verejného života (Bratislava/nahlas, November 89, Memoriál Vrba – Wetzler, kauza Natálka, publicistická a filmová tvorba, angažmán v mimovládnom sektore…), bol som časťou širšej pospolitosti, komunity, spoločenstva… Až do rozpadu Českej a Slovenskej Federatívnej republiky ako Slovák v spoločnom štáte. Potom ako príslušník slovenskej menšiny v Českej republike.

Ceremoniál samotný bol fajn. Sprevádzala ma ním desaťročná vnučka Sofinka, ktorá bude určite dlho spomínať a zo zadných radov si nemohla všimnúť, že dvaja najvyšší ústavní činitelia tlieskali selektívne. Mimochodom, slovo selektívne mi v jednom rozhovore vytkol kamarát. Pripomína selekciu, ktorou jeho a moji blízki svojho času nastupovali do transportov a mnohí z nich vzápätí na smrť.

Dnes už je zase normálny deň. V Prahe. Čaká ma napríklad uvedenie dokumentárnej drámy v Uherskom Hradišti – podľa mojej a Matejovej knihy Přes ploty. Mimochodom, Matej je Slovák, sympatizant nacionalizmu, rebel a radikál. Tiež sa považujem za rebela a radikála, akurát z opačnej strany ideologického spektra. A obaja si myslíme, že dialóg, čo i cez ploty, je fajn. Pozeráme sa jeden druhému do očú a nejdeme si po krku.

Naspäť k vyznamenaniu: štát je inštitúcia. Treba si priať, aby fungovala. Zväčša sa jej nedarí – raz pre režim, inokedy vinou ľudí, ktorí sa dostali k moci, alebo jednoducho vinou okolností medzinárodno-politických, občas aj prírodných, či v dôsledku osobného nastavenia toho-ktorého občana.

Andrej Kiska sa na Nový rok 2018 rozhodol vyslať silný signál do spoločnosti. Čítam ho tak, že nehľadel na potlesk publika, skôr na potrebu preklenúť priekopy a barikády, ktoré sa nám podarilo vybudovať medzi sebou navzájom. Nadviazal pritom na príbeh Novembra ’89, ktorý je spoločný a dobrý. A navyše ukázal, že tento príbeh nás presahuje – cez predsudky, animozity, ale aj národnú, etnickú, náboženskú… zakotvenosť.

Opakovane som si po návrate domov hovoril: potreba dialógu a ľudskosť sú dve základné výzvy, ktoré stoja pred Slovákmi, Čechmi… živými tvormi z rodu sapiens. Nie všetky tie sofistikované reformy, programy, stratégie, sľuby, vízie a ilúzie. Aké jednoduché a súčasne aké vzdialené.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie