Denník N

Čechov čaká veľký test národa, „najnebezpečnejšiu dedinu sveta“ debata o krasokorčuľovaní

Juhokórejskí vojaci neďaleko hraníc dediny Pchanmudžom. Tú čaká veľká športová diplomacia. Foto – AP
Juhokórejskí vojaci neďaleko hraníc dediny Pchanmudžom. Tú čaká veľká športová diplomacia. Foto – AP

České prezidentské voľby sa začnú prvým kolom a Severná Kórea sa po troch rokoch bude rozprávať s Južnou. Prehľad zaujímavých udalostí najbližšieho týždňa.

Bude to Zeman, nebude to Zeman, bude to Zeman…

Už tento piatok o 14.00 sa začnú v Česku prezidentské voľby. Tie vyvolávajú veľký záujem aj mimo strednej Európy, ktorá sa stále viac a viac vzďaľuje od „európskeho jadra“. Server Politico ich napríklad zaradil medzi šesť kľúčových volieb roka 2018.

„Provokatívny a neskrývane politicky nekorektný držiteľ úradu Miloš Zeman dúfa, že vyhrá ďalšie volebné obdobie, po tom, čo sa stal prvým českým prezidentom zvoleným priamo v roku 2013,“ píše Politico a dodáva, že ak uspeje aj jeho kolega-populista Andrej Babiš, vytvorí stabilnú vládu, bude pravdepodobnejšie, že Európsku komisiu čaká ešte náročnejšie rokovanie s Prahou. Minimálne, keď pôjde o azylovú reformu a odpor voči solidarite s prijímaním utečencov.

Napokon, o tom spolu hovorili Babiš a slovenský kolega Robert Fico počas návštevy mesta, kde sa narodil a bol evidovaný vo zväzkoch ŠtB ako agent Bureš. 

Je veľmi málo pravdepodobné, že niektorý z deviatich kandidátov získa v prvom kole viac ako 50 percent hlasov (hlasuje sa v piatok 12. januára od 14.00 do 22.00 a v sobotu 13. januára medzi 8.00 a 14.00). Najväčšou otázkou nebude, či sa do druhého kola vedľa favorita Miloša Zemana dostane bývalý predseda Akadémie vied ČR Jiří Drahoš, ale či o dva týždne dokáže ten druhý prelomiť prieskumy. Tie mierne favorizujú Zemana.  

Napríklad podľa projekcie kdovyhrajevolby.cz má najväčšiu šancu vyhrať voľby Miloš Zeman, o necelé tri percentá väčšiu ako Jiří Drahoš. 

Zemanovo víťazstvo v druhom kole predpovedal aj Denník N. „V druhom kole zvedie tesný súboj s Jiřím Drahošom. Jeho šance môže ovplyvniť to, ako sa zachovajú opozičné politické strany a či ho svojim voličom odporučí niekto z porazených kandidátov (Horáček, Topolánek),“ napísali sme. Podobne to vidí aj SME: „Napriek zhoršujúcemu sa zdraviu sa na Pražskom hrade zrejme udrží prezident Miloš Zeman.“

A kto je ten Drahoš, ktorý má zrejme najväčšiu šancu zosadiť Zemana z Pražského hradu? „Najčastejšia charakteristika, ktorú jeho spolupracovníci ponúkajú, hovorí, že je mužom kompromisu. Teda snaží sa s každým nejako dohovoriť a hraničné problémy neriešiť,“ napísal o ňom v jeho profile Respekt.

Čoskoro v prekvapivo napínavých voľbách uvidíme, či mu nekonfliktná taktika nepohnevať si žiadneho voliča pomôže a porazí jedného z najviac proruských politikov v Európe, ktorého minulá kampaň bola spájaná aj s ruskou firmou Lukoil.

Pustí Kim na hry krasokorčuliarov? Lepšie ako bomba v lietadle

V hraničnej dedine Pchanmudžom medzi Severnou a Južnou Kóreou sa po trojročnej prestávke začnú formálne zmierovacie rozhovory. Témou nebude hrozivý jadrový a balistický program diktátora Kima, ale blížiace sa zimné olympijské hry v Južnej Kórei. Šance na zmier zvyšujú aj Kimove pondelkové narodeniny.

O tom, že by na olympiádu mohli ísť severokórejskí športovci, hovoril Kim v novoročnom prejave, v ktorom sa tiež vyhrážal, že má na stole jadrové tlačidlo a celé Spojené štáty na muške. Americký prezident a „stabilný génius“ Donald Trump reagoval, že má ešte väčšie a mocnejšie.  

Soul sa z navrhovaného dialógu, s ktorým prišiel Kim, celkom teší. Skeptici zase hovoria, že Kim len naťahuje čas, upokojuje napätú atmosféru a popri tom sa podľa Financial Times pripravuje na ďalšie testy jadrových zbraní.

Prečo sa stretnú vyslanci severu a juhu práve v dedine Pchanmudžom vo vnútri demilitarizovanej zóny, ktorú rozdeľuje 38. rovnobežka? V roku 1953 sa práve tu podpísala dohoda o ukončení bojov doteraz neukončenej (oficiálne) kórejskej vojny. Dnes je z nej turistická atrakcia a jedno z „najnapätejších miest na svete“ a jediné miesto, kde severokórejskí a juhokórejskí vojaci stoja zoči-voči. Ten, kto tam chce vstúpiť, musí najskôr podpísať, že si uvedomuje riziko vlastného zranenia, či dokonca smrti.

A kto by vlastne mohol reprezentovať Kimovu diktatúru v Pjongčangu? Jediní dvaja športovci, ktorí sa kvalifikovali, tvoria krasokorčuliarsku dvojicu.

Ak dá Kimov režim zelenú 18-ročnej Ryom Tae-ok a 25-ročnému Kimovi Ju-sik, „môže to mať diplomatické dôsledky pre dvoch susedov, ktorí sú technicky od roku 1953 stále vo vojne. V roku 1988 Severná Kórea bojkotovala letné hry, ktoré sa odohrali u jej južného suseda“, pripomína Reuters.

Niekoľko mesiacov pred hrami dokonca severokórejskí agenti umiestnili bombu do juhokórejského lietadla, ktoré letelo z Bagdadu do Soulu. Stroj sa zrútil a zomrelo v ňom 115 ľudí.

Juhokórejský vládny úradník kontroluje cezhraničný komunikačný kanál na Kórejskom polostrove v Pchanmudžome. V počítači s dreveným retrodizajnom by mal fungovať operačný systém Windows XP. Foto – TASR/AP

Pápež František takmer doma

Očakáva sa, že až pol milióna ľudí príde na omšu, ktorá čaká budúci týždeň v hlavnom meste Čile pápeža Františka. Prvý pápež z Latinskej Ameriky pricestuje blízko k svojej rodnej Argentíne a Čiľania očakávajú, že to pritiahne rekordný počet turistov.

Ako píše Reuters, odkedy sa stal hlavou katolíckej cirkvi, navštívil tento jezuita viacero krajín Južnej a Strednej Ameriky – Brazíliu, Bolíviu, Ekvádor, Paraguaj, Kubu aj Mexiko. Pastoračnú cestu do Argentíny však neabsolvoval, a inak to nebude ani teraz.

Z Čile, kde sa väčšina obyvateľov (okolo 58 percent) hlási ku katolíckej cirkvi, sa poberie ešte do Peru, kde je podiel katolíkov v spoločnosti ešte vyšší – viac ako 80 percent.

Pápež František v nedeľu, priamo vo Vatikáne, znovu povzbudil mamičky, aby neváhali a pokojne dojčili svoje deti v Sixtínskej kaplnke. „Bábätká majú svoj vlastný dialekt. Ak začne jedno plakať, ostatné sa pripoja, ako v orchestri,“ povedal pápež na slávnostnom krste a vyzval mamičky, aby nadojčili a nakŕmili svoje deti, ak sú hladné. „Aj to je jazyk lásky,“ dodal.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Petr Pavel

Severná Kórea

Svet

Teraz najčítanejšie