Denník N

Analytici sú pre súčasnú SNS horší ako Maďari

Anton Hrnko. Foto – TASR
Anton Hrnko. Foto – TASR

Dúfali sme, že SNS sú len ideologicky neutrálni zlodeji. Ďalším vývojom na ministerstve školstva budeme preto sklamaní.

Čo presne bolo motívom veľkých novoročných zmien na ministerstve školstva? Boli to bežné organizačné zmeny? Je to skôr posilnenie sa SNS na úkor Smeru a Mosta? Alebo obyčajný ťah SNS po kompetenciách, kde ide o veľa peňazí? Šlo o pomstu SNS školským analytikom za to, čo ich kamaráti z ministerstva financií spôsobili plánom strany pri nákupe transportérov? Alebo len SNS intuitívne čistí úrady od ľudí, ktorí majú pre dankovcov nebezpečnú kombináciu profesionálnej cti a autority? A je ministerka Lubyová viac prostým vykonávateľom alebo organizátorom tohto puču?

Zo všetkého trochu.

Smer nič nemal, preto nič nestratil

Najprv zmeny, ktoré pri troche dobrej vôle možno naozaj označiť za bežné a veľa neovplyvnia.

Štátnej tajomníčke za Smer Oľge Nachtmannovej odchádza rozhodnutím ministerky formálna zodpovednosť za vedu a výskum a ostáva jej len medzinárodná spolupráca. Nachtmannová však reálne kompetencie ani doteraz nemala – vedu a výskum riadili špecializované ministerské organizácie, ktoré spravujú eurofondy aj peniaze priamo z rozpočtu. Smer na ne chcel mať v minulosti vplyv, ale keď to Erikovi Tomášovi SNS nedovolila, odišiel rýchlo k premiérovi. Nahradila ho Nachtmannová, ktorá ani nemala ambíciu narúšať tajnú koaličnú dohodu o vplyve na eurofondy.

Nová organizačná štruktúra, v ktorej nebude mať štátna tajomníčka za Smer na starosti vedu a výskum, tak len bude lepšie zodpovedať realite.

Zlučuj a panuj

Ďalšiu várku zmien spája trik, ktorým chce SNS jedným šmahom povyhadzovať nepohodlných šéfov sekcií a popritom možno urobí aj rozumne vysvetliteľné zlúčenia odborov. Vecne je totiž len na vedení ministerstva, či má aj odbory informatiky, správy rezortných dát, protokolu, komunikácie, alebo ich navzájom pozlučuje.

Pri novom zlúčenom odbore informatiky však treba pozorne sledovať, ako bude jeho vedenie organizovať tendre. SNS, samozrejme, chápe dôležitosť informatizácie verejnej správy, veď aj jej najvyšší činovníci majú podiel v úspešných IT firmách.

Kontrola nad IT systémami ministerstva zároveň znamená, že SNS, respektíve ministerka Lubyová môže efektívne brániť tomu, aby školstvo skúsil analyzovať niekto zvonka.

Napríklad doteraz malo ministerstvo financií vďaka dobrým vzťahom so šéfom Inštitútu vzdelávacej politiky Matejom Šiškovičom pohodlný prístup k dátam o školstve. Ak však SNS a Lubyová pochopia čoraz strategickejšiu úlohu tvrdých dát v mocenskom boji, odstrihnú od nich nielen Kažimírových ľudí, ale, samozrejme, aj médiá a analytikov tretieho sektora.

Už vedia, akí sú analytici nebezpeční

Dôležitá je aj samotná technika, ako Lubyová veci mení. Ak by napríklad naozaj len chcela posilniť analytické kapacity, po zlúčení odboru celoživotného vzdelávania s Inštitútom vzdelávacej politiky by za jeho šéfa vymenovala znova rešpektovaného Mateja Šiškoviča. Ona ho miesto toho fakticky vyhodila.

Ak by ministerka Lubyová naozaj mala záujem o profesionálne a odborne riadené ministerstvo, chránila by práve ľudí ako Šiškovič. Lebo je skúsený a má odborný rešpekt aj mimo ministerstva školstva. Analytické myslenie, znalosť faktov a umiernená nerevolučná povaha Šiškoviča, naopak, kvalifikovali, aby si ho nová ministerka vybrala za spojenca.

Lenže v SNS porozumeli aj tomu, akú moc majú fakty a schopnosť klásť kvalifikované otázky, zvlášť ak prichádzajú od lojálnych úradníkov, ktorých motiváciu nemožno len tak spochybniť.

Napríklad Útvar hodnoty za peniaze svojou analýzou v novembri spôsobil, že SNS nedostala úplný bianco šek na nákup transportérov, hoci také uznesenie už mala vláda navrhnúť.

Kažimír na jeseň najmä vďaka argumentom analytikov presadil, že ministerstvo obrany musí najprv predstaviť funkčné prototypy transportérov a schopnosť ich nakupovať za dohodnutú cenu, až potom môže podpisovať konečné zmluvy.

Neznamená to, že by analýza ÚHP zastavila projekt SNS alebo že by ho zbavila podozrení z predraženia. Určite však zrušila plán SNS, že už nikto nikdy neuvidí, čo, za koľko a od koho objednávajú, len Kažimírovi pošlú faktúru.

Podobne sa do sporu dostali ľudia z hodnoty za peniaze aj pri železničných objednávkach. Andrejom Dankom spravovaný národný dopravca radšej objednával rušne a vagóny vo veľkom na lízing, len aby nemusel podľa uznesenia vlády žiadať o posudok veľkých investícií aj Útvar hodnoty za peniaze.

Ten kontext je dôležitý, pretože byrokratický stav veľmi podrobne vníma, kto komu ustupuje a kto má kde akú autoritu. Doterajším benchmarkom ignorácie a likvidovania analytikov bol štátny tajomník ministerstva dopravy Viktor Stromček (Smer), ktorý nielenže všemožne bojoval s Útvarom hodnoty za peniaze, ale aj fakticky zlikvidoval vlastný analytický útvar ministerstva dopravy.

SNS teraz urobila v prípade Inštitútu vzdelávacej politiky fakticky to isté (lebo môže), čím zníži politickú váhu celého Kažimírovho projektu rozširovania analytických kapacít a rozhodovania s podporou faktov.

Pre krajinu, v ktorej budú žiť naše deti, však je potešiteľné, že atmosféra sa medzitým zmenila tak, že zrušenie jedného analytického odboru a vyhodenie jeho šéfa sa stalo na pár dní témou pre všetky slovenské spravodajské médiá. Nie sú s tým ešte spojené veľké politické náklady, ale zďaleka už nie sú nulové.

Ide aj o obsah, súdruhovia

Kým motívom ostatných novoročných zmien je koncentrovať moc predovšetkým na slobodnejšie podnikanie SNS s verejnými peniazmi, cieľom odobratia kompetencií štátnemu tajomníkovi Petrovi Krajňákovi z Mosta-Híd je priamo ovplyvniť to, čo sa bude v školách učiť.

Štátnemu tajomníkovi za Most berú riadenie regionálneho školstva, čiže všetkých základných a stredných škôl. Nerozhoduje sa tu prednostne o peniazoch, ale o tom, aké odporúčania alebo príkazy dostanú učitelia a riaditelia škôl až na úroveň konkrétnych predmetov.

Štátny tajomník o tom, samozrejme, nemohol rozhodovať úplne sám, vždy nad ním stála ministerka Lubyová (respektíve predtým Plavčan). Nebolo však možné ho obísť, a tak si SNS nemohla presadiť hocičo, hoci Hrnkova nacionalistická vetva SNS riadi vplyvný Štátny pedagogický ústav.

Ak teraz dostala SNS z debaty o regionálnom školstve štátneho tajomníka Krajňáka a jeho ľudí, ale aj spomínanú autoritu analytika Šiškoviča, bude v úprave obsahu vyučovania na základných a stredných školách oveľa odvážnejšia.

Béla Bugár sa síce ešte formálne vzbúri, ale keď ho Danko ubezpečí, že sa menšinového školstva nedotknú, koalícia aj týmto problémom napokon prepláva.

Netreba sa stresovať – do konca volebného obdobia nestihnú nacionalisti z SNS ani napísať nové učebnice, hoci bizarných, nebezpečných a zmätočných nápadov bude dosť.

Tak napríklad budeme pozorovať, kedy Štátny pedagogický ústav znova vytiahne projekt návratu brannej výchovy ako normálneho predmetu. V šuplíku ho majú hotový, pripravili ho v spolupráci s ministerstvom obrany. Jeho pointou bolo, že na brannú výchovu preškolia telocvikárov a potom to školám prikážu.

Na jeseň tú iniciatívu ministerka Lubyová tak rázne zhodila zo stola, že Štátny pedagogický ústav dokonca rýchlo stiahol oznamy o svojich plánoch zo svojho webu.

To však bolo ešte v čase, keď bola ministerka Lubyová úplný politický nováčik a nemala v hlave presný plán, ako so SNS uhrať kompromis, ktorý pomôže aj Dankovej strane, aj jej kariére.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Eurofondy v školstve

Hodnota za peniaze

Komentáre

Teraz najčítanejšie