Denník N

V tenise zdolala muža v časoch, keď ženy ani nemohli platiť kreditkou. Teraz to sfilmovali

Ženy patria do postele a kuchyne, v tomto poradí, hovoril pred zápasom jej súper.

Film amerického režiséra Jonathana Daytona The Battle of the Sexes (Súboj pohlaví) sa dejom preniesol na začiatok 70. rokov minulého storočia, keď medzi najlepšie hráčky ženského svetového tenisu patrila Billie Jean Kingová.

Táto 39-násobná víťazka grandslamových turnajov bola nielen vynikajúcou tenistkou, ale aj bojovníčkou za práva žien.

Vo filme ju stvárnila jedna z najvychytenejších herečiek súčasnosti, Emma Stoneová, a s jej výkonom bola nadmieru spokojná aj dnes už 74-ročná Kingová: „Zahrala ma vynikajúco. Povedala by som, že 99 percent z filmu je pravda. Tvorcovia zachytili podstatu,“ povedala pre USA Today.

Samotný film zachytáva duel z roku 1973 medzi vtedy 29-ročnou Billie-Jean Kingovou a bývalým vynikajúcim tenistom, ale v tom čase už 55-ročným Bobbym Riggsom.

„Samotný zápas bola číra pantomíma, vyložene hlúpy. Ale to, čo sa odohrávalo v zákulisí, bolo mimoriadne dôležité. Kingovej víťazstvo malo silný sociologický účinok,“ povedal Simon Beaufoy, ktorý k filmu napísal scenár.

Výzvu prijala najprv svetová jednotka

Prečo sa vlastne odohral zápas medzi veľkou hviezdou ženského tenisu a bývalým trojnásobným víťazom Wimbledonu?

Billie Jean Kingová bola ústrednou postavou feministiek v rámci športového prostredia, ktoré tvrdili, že ženy by mali zarábať rovnaké peniaze ako muži.

Na druhej strane Bobby Riggs, ktorého vo filme vierohodne stvárnil Steve Carell, bol svojho času považovaný za najlepšieho tenistu sveta, najmä v roku 1939, pretože na  wimbledonskej tráve vyhral dvojhru, štvorhru aj miešanú štvorhru.

Celkovo vyhral 99 turnajov, ale na tenisovom dôchodku potreboval peniaze, pretože údajne mal problémy s gamblerstvom.

Preto v roku 1973 sebavedome vyhlásil, že stále by porazil ktorúkoľvek tenistku sveta (mal vtedy 55 rokov). Výzvu prijala vtedajšia svetová jednotka Margaret Courtová. Tú však Riggs v apríli 1973 zdolal 6:2, 6:1.

Emma Stoneová (vľavo) a Billy Jean Kingová na odovzdávaní Zlatých glóbusov. Stoneová nepremenila nomináciu na najlepšiu herečku na víťazstvo. Foto – tasr/ap

Ženy patria do postele a kuchyne?

Zdrvujúcou porážkou Courtovej sa nenechala zastrašiť Billie-Jean Kingová, pre ktorú bolo typické, že hrala s okuliarmi. Veľký súboj pohlaví sa odohral 20. septembra 1973 v americkom Houstone. Pri televíznych obrazovkách sledovalo duel na tri víťazné sety 50 miliónov ľudí, čo bolo na 70. rokoch minulého storočia veľké číslo.

Rivalitu medzi oboma hlavnými protagonistami, ale aj pohlaviami podnecovali nielen senzáciechtivé médiá, ale aj samotní hráči. Na predzápasovej tlačovej konferencii Riggs povedal: „Ženy patria do postele a kuchyne. Presne v tomto poradí. Ale určite nie na štadión, aby súťažili s mužmi.“

Napriek tomu, že pred zápasom Kingovú takmer všetci odpisovali, duel sa vyvíjal presne opačným smerom. Arogantný Riggs síce nastúpil na kurt v bunde s nápisom Sugar Daddy, čím dal jasne najavo, že o svojom víťazstve nemá najmenšie pochybnosti, ale už po prvej pauze si ju dal dole. Po slabom výkone prehral 4:6, 3:6 a 3:6.

Veľké víťazstvo žien

Kingovej víťazstvo prišlo v čase, keď ženy nesmeli samy ani platiť kreditnou kartou. O to dôležitejšie bolo na ceste za zrovnoprávnením oboch pohlaví.

Na druhej strane, pre Riggsa to bola hlboká rana, z ktorej sa len ťažko spamätával. Niekoľko večerov trávil sám v hotelovej izbe s hlavou ponorenou do ľadovej vody.

Riggs zomrel vo veku 77 rokov na rakovinu. S Kingovou sa uzmierili a dokonca sa z nich stali dobrí kamaráti.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie