Denník N

Ekonómovia vyvracajú mýtus, že sa poberateľom dávok neoplatí pracovať

Inštitút zamestnanosti vytvoril mzdovú kalkulačku, ktorá ukazuje, ako sa zvýši čistý príjem rodiny, ak sa jeden z jej členov zamestná.

Ekonómovia z Inštitútu zamestnanosti sa pokúsili vyvrátiť predstavu, že sa nezamestnaným neoplatí pracovať.

Pripravili mzdovú kalkulačku, ktorá porovnáva čistý príjem viacdetnej rodiny, v ktorej ani jeden z rodičov nepracuje, so situáciou, že sa jeden z rodičov zamestná. Na výpočtoch ukazujú, že príjem rodiny sa aj vďaka príspevkom, na ktoré im zostane alebo vznikne nárok, zvýši dvoj- až trojnásobne.

„Dávky v hmotnej núdzi pre rodinu s deťmi sú na úrovni dvesto, možno tristo eur. Ak sa jeden člen rodiny zamestná, urobí to 800 až 900 eur čistého príjmu,“ hovorí šéf inštitútu Michal Páleník.

Napríklad päťčlenná rodina, kde sú obaja rodičia bez práce, dve deti chodia na základnú školu a jedno dieťa do materskej školy, poberá od štátu 360 eur mesačne (dávky v hmotnej núdzi a prídavky na deti v sume 71,25 eura). Ak sa jeden z rodičov zamestnal napríklad od 1. januára za minimálnu mzdu, prvý plat vrátane príspevkov môže mať až okolo 950 eur.

Priemerný mesačný príjem rodiny dosiahne v tomto roku 786 eur. V budúcom roku bude nižší, rodina bude dostávať okolo 630 eur. Ekonómovia v prepočtoch síce rátajú s tým, že minimálna mzda v roku 2019 stúpne na 500 eur, no zamestnanec už napríklad nemá nárok na osobitný príspevok (prvých 6 mesiacov je vo výške 126,14 eura, druhých šesť mesiacov je to 63,07 eura, potom je to už nula).

„Predpokladáme, že sa zamestná na štandardnú pracovnú zmluvu a nemá exekúcie, čo je častý problém. Ak má človek exekúcie, predtým, ako sa zamestná, by mal prejsť osobným bankrotom,“ hovorí Páleník.

Príjem rodiny z nášho príkladu stúpne nielen preto, že zamestnanec dostane minimálnu mzdu, ktorá je v tomto roku 480 eur. Má tiež nárok na rôzne príspevky, napríklad na daňový bonus na deti (pri troch deťoch je to zhruba 65 eur mesačne), osobitný príspevok, aj aktivačný príspevok, ktorý je súčasťou dávok v hmotnej núdzi.

Ako bývalý nezamestnaný neplatí zdravotné, ani sociálne odvody, nie je teda nemocensky ani dôchodkovo poistený.

Rodina naďalej poberá rodičovský prídavok a za dieťa v škôlke nebude platiť. Deti v škole majú nárok na stravu a pomôcky zadarmo. Ak by mali dieťa na strednej škole, môže dostávať štipendium (zhruba do 45 eur mesačne).

Na druhej strane, výdavkami navyše pre rodinu môžu byť náklady na dopravu.

„Keď sme sa chceli na to pozrieť, museli sme si naštudovať 18 zákonov a dvesto novelizácií za posledných pár rokov,“ hovorí Páleník.

V kalkulačke neukazujú len to, koľko peňazí rodina dostane navyše, ale aj to, aké má vypísať tlačivá a na aké úrady ísť, aby ich mohla dostať. Tiež to, aké bude mať zamestnanec preplatky na daniach.

Kalkulačka má pomôcť najmä terénnym a sociálnym pracovníkom či odborným poradcom na úradoch práce.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie